Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zloćudni tumor desne dojke


Autor Poruka

12.09.2009. 21:35

Poštovani dr. Tomek,
mojoj majci (1957 god.) dijagnosticiran je rak na desnoj dojci. Molim Vas za objašnjenje otpusnog pisma i propisane terapije.
Dg/Ca. mammae I.dex. (C50.4)
Op/Biopsio probatoria, Segmentectomia et dissectio axillae I.dex.
PHD/CDI gr III, sine meta axillae 0/XVII
pT2,2 cm
ER 0%
PR 0%
HER -2 3+
Ki67=38,2%

CA15-3=14,6

Indic. adj. liječenje po shemi ACx6 + Herceptin.
Molim Vas pojašnjenje za ovaj oblik kemoterapije s obzirom da je dosta teško podnosi.
Unaprijed hvala na Vašoj pomoći.
A.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

28.09.2009. 00:40

Kod vaše majke se radi o visoko zloćudnom i brzorastućem tumoru kliničkog stadija IIA koji je i HER-2-pozitivan. Njezini izgledi da preživi deset godina bez ikakvog liječenja su oko 67%. Uz prepisanu kemoterapiju ti se izgledi povećavaju za 10%, a liječenje Herceptinom koje će se nastaviti još godinu dana nakon kemoterapije te izglede povećava za dodatnih 5-6%. Prema tome kemoterapija vašoj majci donosi priličnu dobrobit te joj svakako preporučam da izdrži. Predpostavljam da su najveći problem mučnine i povraćanja, a to se može sprječiti učinkovitom antiemetičkom profilaksom/liječenjem koja je danas dostupna na listi HZZO-a. Porazgovarajte o tome s njezinim liječnikom i zatražite od njega najučinkovitije lijekove protiv povraćanja.

ljiljana.63

04.05.2010. 21:50

postovani...
imam 47god. i operirala sam desnu dojku 21 decembra ove godine..
tehnike opis:
tkivo dojke poslije ex temporebiopsije promjera 115x75x25mm sa isjeckom koze promjera 120x46mm. gotovo marginalno postalnjena mamile.dobija se masno tkivo aksile u kome se nadje 9linfnih cvorova zatim partikule masnog tkiva pod oznakom APEX u kojima se nadju 3limfna ćvora te partikule masnog tkiva pod oznakom ROTTERS. u kojima se ne nadju limfni cvorovi. mikroskopski u tkivu dojke se uocava umnozena vezivna stroma fokalno infitrirana upalnim stanicama i brojni dilataralni izvodni kanalici.od kojih pojedini pokazuju hiperplaziju epitelnih stanica bez evidentne atipije.takodjer u vecem broju kanalica se uoce znaci apokorilne metaplazije epiteta. u tkivu dojke kao u tkivu mamaile karcinomske stanice nise nadjene u 3 od 9 limfni cvorova nadjenih u masnom tkivu aksile se uoce nakupine karcinomskih stanica koje u jednom cvoru pribijaju kapsulu i sire se u okolno tkivo.preostali linfni cvorovi pokazuju znake sinus histiocitoze i lipomaloze. sva tri cvora apeksa aksile pokazuju znake sinus histiocitoze dok karcinomse stanice u ovim linfnim cvorovima nisu nadjene.

IMUNO HISTOHEMIJSKI NALAZ HORMONSKIH RECEPTORA KARCINOMA DOJKE
estrogeni receptor tumura su srednje pozitivni
proesteronski receptori tumora su srednje pozitivni. ekspresija HER2 PROTEINA su lagano pozitivni 2+
interpretacija nalaza her2cish metodom niska amplitikacija

sad primam kemoterapije prvi ciklus od tri kemoterapije primala sam endoxan1000mg. epirubicin 150mg SF U 1000mg. uz odgovarajucu hidrataciju i premedikaciju sad primam drugi ciklus Taxotera a160mg. uz premedikaciju i hidrataciju .. primila sam dvije imam jos jednu zadnju.. zatim cu imati 27zracenja.
molimo vas da vi svoje misljenje iznesete o ovome ljecenju a zanima me vase misljenje o buducem tjeku lijecenja i vase prognoze za daljni zivot.. hvala lijepo unaprijed...

Ame

15.05.2010. 20:50

Postovani doktore,
vec dvije godine imam promjenu na bradavici desne dojke i do sada su me ubjedjivali da mi nije nista. Medjutim, ponovila sam citologiju i dobila slijedeci nalaz:
U celularnim razmazima skarifikata nalaze se papilarne nakupine i rijetke pojedinacne atipicne stanice umjerene anizocitoze i anizonukleoze, grubog kromatina i srednje obilne plave citoplazme, nesto neutrofila, makrofaga, anukleirane stanice plocastog epitela, eritociti i stanice priferne krvi. misljenje : prisutne neoplasticne stanice zljezdanog epitela, Dijagnoza: Intraduktalni karcinom in situ.
Mozete li molim Vas dati misljenje i kakve su prognoze.

brist

01.07.2010. 19:41

Mojoj sestri koja je rođena u 7. mj. 1974 je dijagnosticiran rak dojke (27.05.2010.) te je 17.06.2010. kirurški odstranjena desna dojka i limfna pod pazuhom . Budući ne znam ništa o medicini molim vas da mi objasnite njen patohistološki nalaz: 1) Na 2 cm od baze ekscizije nalazimo tumor sivkasto bjelast, čvrst i noštro ograničen, smješten retromamilarno. Tumor je vel. 3x2,5x2,5. Materijal je poslan na ex tempore analizu - javljeno maligno. Imunohistološka analiza tumorskog tkiva pokazala je da je oko 20% tumorskih stanica blago estrogeno pozitivno, a 20% tumorskih stanica je umjereno do intenzivno progesteronski pozitivno.Poliferacijska aktivnost procjenjena sa Ki67 je visoka, odnosno iznosti oko 70%. HerceptTest je u tumorskom tkivu negativan, te je HER-2 neu score=0 tj. nema membranskog bojanja. CK 5/6 i CK beta 12 u tumorskom tkivu negativni. 2)Materijal je masno tkivo aksile vel. 10x6x5 cm poslano s oznakom etaže prema kojoj se podijeli na gornju etažu iz koje se izolira 7 limfnih čvorova, i donju etažu iz koje se izolira 4 lifna čvora. Kroz obje etaže se proteže limfni čvor promjera 4 cm. Zasebno su primljena i dva odvojena komada masnog tkiva na okupu promjera 4 cm bez limfnih čvorova. Histološkim pregledom nalazimo da je najveći limfni čvor koji se proteže kroz obje etaže zauzet u cjelosti tumorskim tkivom, dijelo je nekrotičan, a tumorsko tkivo obilno infiltrira i čahuru limfnom čvora. Tumosko tkivo nalazimo i u dva limfna čvora gornje etaže, te u 4 limfna čvora donje etaže. 1) CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE DRADUS III, ELSTON ELLIS INDEX 8 2) CARCINOMA METASTATICUM LYMPHONODORUM (7/12)

vaja

02.08.2010. 12:05

Poštovani doktore,
mojoj majci je dijagnosticiran rak dojke. Ima 62 godine i nakon izbijanja herpes zostera tražili su žarište i zapeli smo već na mamografiji.

DG: CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GR.II GLANDULAE MAMMAE EDX (C50.1).
BIOPSOP EX TEMPORE
SEGMENTECTOMIA (GK) MAMMAE DEX.
EVACUATIO AXILLAE DEX.
DRAINAGE X2

Tumor je odstranjen i na nalazu piše "Nuklearni gradus je II, na preuzetom materijalu tumorsko tkivo seže do samog resekcionog ruba, koje u tom dijelu raščupano. Na preuzetom materijalu vaskularne invazije tumorskim tkivom ne nalazim.
Nakon operacije je došla do onkologa koji je odmah poslao nazad i rekao da nalaz nije dobar i treba reoperaciju. Kirurgica je čitajući isti nalaz rekla da je to ok a on da ništa ne valja. Molim Vas za malo pojašnjenje nalaza i trenutne situacije u kojoj se nalazi.
S poštovanjem

TEDI

13.08.2010. 22:40

Poštovani dr. Tomek,
molila bih Vas da mi pojasnite nalaz moje majke kojoj je dijagnosticiran karcinom desne dojke. Majka ima 63 godine.
Operirana je 8.6. ove godine. Iz nalaza se vidi da je tm. 1,3 cm duktalni invazivni, u aksili 3 lč. bez tumora.
Dijagnoza C50.9 ( na nalazu od onkologa piše C50.0)
Carcinoma mammae dex.
DG: Npl mammae dex.
8.6.2010.. op.: Quadrantectomia cum evac. axillae lat dex.
PHD: CDI, pT1 Nx M G2
ESTR + Pr. +
Her/2 neu: neg
RTG pluća, UZV abdomena, RTG kostiju: bo
Ca 15-3: 14,3

St.post RT Z 51.0

Nakon operacije je išla na zračenje u KBC Osijek, dobila je 16 zračenja (RT s dva nasuprotna polja do ukupne TD od 43,2Gy u 16 frakcija, na aksilosuprainfraklavikularno područje do ukupne TD od 43,2 Gy u 16 frakcija i na područje drena do ukupne TD od 43,20 u 16 frakcija). Terapiju je jako dobro podnijela i osjeća se dobro. Kao terapiju je dobila Nolvadex tablete koje treba piti 2x1.
Budući da od nijednog liječnika nismo dobili jasnu informaciju o kakvom se karcinomu radi (koji stupanj), kolike su šanse za izliječenje i da li je prepisana terapija dovoljna za ovu vrstu karcinoma, molim Vas za Vaše mišljenje.
Unaprijed se zahvaljujem
Pozdrav

meki valovi

31.08.2010. 22:00

Poštovani, moja majka se unatrag godinu i pola kontrolira u klinici za tomore gdje je učinjena mamografija u 2.mj.prošle godine i nalaz je bio sjena na desnoj dojci , neoplastičen proces sa kalcifikatima , 9.mj. prošle godine nalaz isti , učinjena je magnetska rezonanca , nalaz uredan i dva uzv. u 4. i 9. mj. prošle godine na kojem se ne vidi ništa , uredan nalaz , sada ponovno mamografija i opet isti nalaz sa sjenom i nooplastičnim procesom i sada traže uzv sa punkcijom, može li postojati tumor na dojci a da se ne vidi na magnetskoj rezonanci i uzv i što se još od pretraga može učiniti , možete li mi preporučiti liječnika za drugo mišljenje i konačnu dijagnozu , liječnik majci nije uspoređivao nove i stare slike niti uzeo u obzir nalaz magnetske rezonance , molim Vas odgovor jako smo zbunjeni .

sarata

12.10.2010. 10:06

Molim vas da mi pojasnite nalaz i date prognozu.
Mama (46 godina) je prije mjesec dana operirala desnu dojku i ovo je nalaz:
Ca.ductale invasivum lat.dex. C 50.9
Quadrantectomia evacuatio axillae.
Udaljenosti 1 cm ispod kože ,u središtu primljenog uzorka nalazi se zrakasti ograničeni tumor projera 2,6 cm.Histološki građen pretežno od invazivnog djela,obloženih jednim redom polimorfnih atipičnih epitelnih stanica,većim djelom od manjih solidnih žarišta i tračaka istih tumorskih stanica,okružene dezmoplastičnom vezivnom stromom.Nuklearni gradus III,histološki II.
ER 70%
PR potitivan na više od 90% st.u jakom intezitetu boje.
Ki-67 je 27%
U masnom tkivu se nađe 19 l.č. Histološki u 7 čv.je tumor građen od atipičnih epit.st.(7/19)

sarata

12.10.2010. 10:06

Zaboravila sam još dodati tnm
T2N2M0

ZAHVALJUJEM

korinaivida

25.02.2011. 21:57

Postovani,

Majka 1944. godiste je operirala i lijevu i desnu dojku, a nalaz biopsije desne dojke je slijedeci:

Materijal je isjecak desne dojke koji mjeri 13:10:6 cm s kozom na povrsini oznacen s 3 sava te metalnim markerom.
Metalni marker zavrsava u masnom tkivu, a nasuprot se nade zrakasti, sivkasti te cvrsci tumorski cvor promjenra 1 cm.
Histoloski je cvor graden od tracaka te manjih solidnih zarista umjerno polimorfnih atipicnih epitelnih stanica koje se nalaze u
dezmoplasticnoj vezivnoj stromi. Vide se i mikrokacifikati. Angioinvazija nije nadena. Histoloski i nuklearni gradus tumora je
II. Imunohistokemijski tumorsko tkivo je pozitivno na ER u oko 80% jezgara u umjerenom intenzitetu, PR je pozitivan u oko
u oko 70% jezgara u srednje jakom do jakom intenzitetu. HER-2/neu je samo mjestimice pozitivan u intenzitetu + (negativan nalaz).
Proliferacijski indeks mjeren s Ki-67 je oko 14%.
U okolnom tkivu dojke vide se fibrocisticne promjene, zariste sklerozirajuce adenoze te involutivne promjene parnhima dojke.
Nakon tog zahvata ucini se jos i evakuacija l.cvorova desne aksile gdje tumorsko tkivo nije nadeno.
Ljubazno molim Vase cijenjeno misljenje.

dentals

25.03.2011. 15:00

postovani i uvazeni.. mojoj tetki je otkriven tumor dojke koji je hiruski odstranjen zajedno sa pazusnim limfnim zlezdama. na patohistoloskom nalazu je stigao sledeci nalaz. 1. Ca lobulare invasivum mammae G2 , NG2, tumor promera 18X16 mm, LCIS cini 5% tumora, prisutni kalcifikati. 2. Sinus histiocytosis et lipomatosis lymphonodorum 0/17 3. GLK. Preporucena je zracna i hemoterapija. Moje pitanje je > kakav je ovo tumor, kakva je njegova prognoza, i na koji nacin pomoci samom organizmu da se izbori sa njim. Unapred zahvalan, zabrinuti kolega

Camil

29.04.2011. 00:42

Postovani dr
Molim vas da mi pomognete oko moje MAJKE koja je 1955godiste i imala je operaciju odstranjena je joj desna dojka kompletna.

Patohistoloska dijagnoza Preparat 1 Carcinoma ductalae invasivum mammae lateris dextri
Nottingham histoloski score 7, G2 pT2N1Mx,R0
Preparat 2 Carcinoma ductalae metastaticum lymphonodorum axillae lateris dextri (3+/11),pN1
Infitratio carcinomatosa textus adiposi axillae
Makroskopski nalaz Makroskop Preparat 1 primljeni materijal je resektat desne dojke promjera 230x185x80mm sa elipsastim isjeckom koze promjera 210x 155mm , mamila retrahirana fascija dijelom prisutna.Na seriji rezova se na spoju dva donja kvadratna vidi cvrsti zrakast tumor promjera 22x20x13mm.Tumor udaljen od fascije 5>8mm od koze 10mm od medijalnog ruba 70mm od lateralnog ruba 90mm od donjeg ruba 50mm od gornjeg 120mm.Retromamilarno vidi se razmeksano mastopaticno podrucje sa diletarnim duktusima iz kojih se cijedi zuckasti sekret promjera 60x40mm.Ostala dojka masno izmjenjena. Preparat 2 primljeni materijal je vise napravilnih neorjentiranih uzoraka vezivno masnog tkiva promjera 120x80x30mm.
Dijagnoza sa sifrom St pos mastectomiam lat dex
Stucno misljenje Indicira se 6 FEC, kompletno zracenje torakalnog zida, Citofen
Doktore molim Vas ako ste u mogucnosti sto prije odgovorite na moje pitanjemozete li molim Vas dati misljenje i kakve su prognoze.
Od srca unaprijed zahvalan
Zabrinuti sin Camil

morana25

01.05.2011. 22:55

Poštovani

prije 7 godina mami (1950) mi je odstranjena dojka.. prosle godine u 8mj isla je na mamografiju i sve je bilo u redu dok prije vise od mjesec dana nije isla vaditi krv i marker joj je povecan na 257 ali su joj se pojavili limfni cvorovi ispod pazuha,na vratu,izmedu prepona i u predjelu trbuha i glave... njezina dr je rekla da je to sasvim normalno i dala joj uputnicu za ponovno vadenje krvi i marker joj je sad 550.. ponovno je isla dr ali ona stalno govori da je to u redu te vas molim ako mi mozete reci o cemu je rijec

s poštovanjem

Tinna_1005

08.09.2011. 01:05

Poštovani,moja majka ima dijagnosticirani zloćudni tumor dojke.Tumor je bio veličine 15mm.Nakon poštedne operacije dojke,nalazi limfnih čvora te okolnoga tkiva bili su negativni što znači da se tumor nije proširio.2mamine tete su operirale tumor dojke .S obzirom na dob moje majke (1966.god) te rano dijagnosticiranje i veličinu tumora rekli su nam da će terapija zračenjem biti dovoljna.Kod prvog pregleda onkologa rekao joj je da preporučuje kemoterapiju u 6 doza,zatim terapiju zračenjem te nakon toga terapiju hormonima u trajanju od 5godina.Zanima me da li je tako intenzivna terapija zaista potrebna.
Nalaz biopsije je:
Histološki tip invazivnog karcinoma : duktalni,BDO (80%), mikropapilarni (20%)
histološki gradus: 2+3+1, G2
Histološki tip in situ karcinoma:duktalni,kribriformni (90%),mikropapilarni (10%)
nuklearni gradus: 2
opseg:20%
Veličina cjelokupnog tumora:2cm
proširenost invazivnog karcinoma:1.6cm
Nekroza
u invazivnoj komponenti NE
u in situ karcinomu DA
Kalcifikati
u invazivnoj komponenti NE
u in situ karcinomu DA
Limfovaskularna invazija: da,peritumoralna perivaskularna
Perineuralna invazija NE
zahvaćenost kože i fascije NE
rubovi resekcije : najbliži rub- invazivni karcinom 1mm od stražnjeg ruba
Okolina tumora: benigne lezije:mikrociste,mikrokalcifikati u kolumnarnoj promjeni,fibroza
epitelna proliferacija:blaga do umjerena proliferacija duktalnog tipa bez atipije epitela,mjestimice s mikrokalcifikatima

ER (allred skor/0-8/4+1) : 5 (3-5 se smatra slabo pozitivnim)
PR (allred skor/0-8/5+3) : 8 (6-8 se smatra snažno pozitivnim)

Ki67: 31% (> 30% se smatra visokom proliferativnom aktivnosti)

UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

zeleno22

25.07.2012. 08:45

Poštovani,

molim vas za objašnjenje maminog nalaza. Majka je operirala desnu dojku (mastektomija) prije 10-ak dana. Sad je upućena da se naruči kod onkologa. Od doktora nije dobila neko objašnjenje, osim da se nije hitno. Ima 64 godine. Hvala.


MAKROSKOPSKI OPIS:
Materijal oznaeen kao "tkivo dojke", dojka je bez sheme velieine 25 x 18 x 2.5 em prekrivena kozom
velieine 23 x 8.5 em. Resekcijska povrsina se tusira. Na serijskim prerezima se na graniei gornjih
kvadranata, blizu gornjeg ruba, nalazi bjelkast, neostro ogranieen evor veceg promjera 9 mm (I), dok
se na granici donjih kvadranata nalazi bjelkast, neostro ogranieen evor veceg promjera 1.7 em (II) .
Blizu gornjeg ruba unutarnjeg kvadranta nalazi se treci evor, ovalnog oblika, promjera 1 em (III).

MIKROSKOPSKI OPIS:
I. Histoloski tip invazivnog karcinoma: duktalni BOO
histoloski gradus: G1 (1+2+1)
Histoloski tip in situ karcinoma: solidni i kribrifomrni
nuklearni gradus: G1
opseg: 10%
Velieina ejelokupnog tumora: 0,9 em
prosirenost invazivnog kareinoma: 0,9 em
Nekroza:
u invazivnoj komponenti: prisutna
u in situ karcinomu: nema
Kaleifikati:
. u invazivnoj komponenti: prisutni
u in situ kareinomu: prisutni
Limfovaskularna invazija: nema
Perineuralna invazija: nema
Zahvacenost koze: nema
Zahva6enost fascije: nema
Rubovi resekcije: negativni
najblizi rub: invazivni karcinom 6.5 mm od straznjeg ruba, 7 mm od gornjeg ruba
ER (Allred skor/0-8): 7 (4+3) (6-8 se smatra snazno pozitivnim)
PR (Allred skor/0-8): 8 (5+3) (6-8 se smatra snazno pozitivnim) .
Ki67: 14% «14% neoplazma je niske proliferacijske aktivnosti)
HER-2: negativan (oko 30% tumorskih stanica pokazuju slabo membransko bojenje u intezitetu od 1+)
Podtip raka dojke: luminalni A

II. Histoloski tip invazivnog kareinoma: duktalni BOO
histoloski gradus: G1 (2+2+1)
Velicina ejelokupnog tumora: 1.7 em
prosirenost invazivnog kareinoma: 1.7 em
Nekroza: u invazivnoj komponenti: nema
Kalcifikati: u invazivnoj komponenti: nema
Limfovaskularna invazija: nema
Perineuralna invazija:nema
Zahvacenost koze: nema
Zahvacenost faseije: nema
Rubovi resekcije: negativni
ER (Allred skor/0-8): 5 (3+2) (3-5 se smatra slabo pozitivnim)
PR (Allred skor/0-8): 5 (3+2) (3-5 se smatra slabo pozitivnim)
Ki67: 8% «14% neoplazma je niske proliferacijske aktivnosti)
HER-2: negativan (sve tumorske stanice su negativne (0))
Podtip raka dojke: luminalni A

Zahvaćenost bradavice: nema

Okolina tumora:
benigne lezije: fibroza, adenoza, apokrina metaplazija, mikrociste, fibroadenomatoidna zarista
epitelna proliferacija: atipicna duktalna proliferacija, lobularna intraepitelna neoplazija I stupnja

III. Opisani čvor odgovara fibroadenomu
DG. CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MULTICENTRICUM MAMMAE DEXTRAE (pT1b, pT1c)
FIBROADENOMA MAMMAE DEXTRAE
MKB-10
C50.8
M8521/3
Preklapajuca lezija dojke
Infiltrirajuci duktalni karcinom (C50.-)

Katarina Antunac, dr. med.

17.09.2012. 10:35

Kod Vaše majke se radi o radikalno operiranom mulitcentričnom karcinomu dojke. Nađena su 2 tumora od 17 i 9mm, oba gradusa I, pozitivnih hormonskih receptora, Her2 negativna te niskog proliferacijskog indeksa. Iz dostupne dokumentacije nije jasno da li je učinjena disekcija aksile (operacija pazuha) te kakav je status limfnih čvorova pazuha.
Radi se o niskorizičnim karcinomima dojke. Bolesnici je svakako potrebna hormonska terapija a po pregledu bolesnice i detaljnom uvidu u medicinsku dokumentaciju onkolog će donijeti odluku o eventualnoj primjeni kemoterapije.

MA7.9

20.02.2013. 19:10

Postovani,

moja mama ima dijagnosticiran karcinom desne dojke.Tacnije podatke sa onkoloskog ljekarskog konzilijuma navodim :

Klinicka dijagnoza : Ca mammae I.sin
Histoloska analiza : Carcinoma ductale partim necroticum invasivum glandullaer mammae NG3 gr.III
ER-,PR-,Her2-
Na osnovu pregleda pacijenta i medicinske dokumentacije,Onkoloski konzilijum donosi sl.odluku :
Ordinirati 4ciklusa KT-FEC (neoadjuvantno)
U toku terapije uraditi CT toraxa i abdomena,Ca 15-3 scintigrafiju skeleta.
UZ abdomena i srca - uredni
Tumorski markeri : CEA - O,500 ; CA-15-3 20,600
Eh,mene sad zanima da li je moguce da se ovaj tumor odstrani bez da se radi hemoterapija prije samog odstranjenja.Zbog cega nisu odredili operativni zahvat i odstranili tumor?Stanje organizma moje mame je poprilicno dobro,svi nalazi krvi (KS),UZ su uredni i takodje RTG pluca.Svjesna sam posljedica koje hemoterapije ostavljaju organizmu(unistavaju kostanu srz) pa se jako plasim da moja mama pristane na ordiniranje ove terapije.Takodje,mozete li mi objasniti zbog cega nisu mami predlozili radioterapiju kao metodu za smanjnje tumora -jer mislim da je ona blaza ? Student sam II godine medicine,mnogo sam zabrinuta i ne znam kako da dalje postupam,plasim se da ce ta hemoterapija slomiti imuni sistem moje mame.Mama je rodjena 1955g.
Unaprijed Vam zahvaljujem,svako dobro !

Katarina Antunac, dr. med.

26.02.2013. 16:50

Postovana,
na osnovu pregleda Vaše majke procjena je kirurga i onkologa da je potrebna neoadjuvantna kemoterapija kako bi se tumor smanjio i samim tim postao lakše operabilan. Također traže dodatne pretrage kako bi se procijenila proširenost bolesti. Pretpostavljam da su se odlučili na ovakav pristup radi veličine primarnog tumora.
Radioterapija se uglavnom ne koristi s ciljem smanjenja tumora dojke a prije operativnog zahvata.

kiara1

12.06.2013. 22:55

Postovani Profesore,
Moja majka se operisala od raka dojke patoloski nalaz je sledeci:
Carcinoma ductale invasivum maamae(NOS,HG2,NG2)
Estrogenski receptori-negativni,Progesteronski receptori negativni,HER2-0
u 2 od 8 limfnih cvorova se nalaze sekundarni depoziti primarnog tumora dojke.Prisutna perineurealna infiltracija do 0,5mm(2/8)
u limfnim cvorovima nema tumorskog tkiva(0/8)
odstranjena joj je citava dojka.ona se savrseno oseca>ocete li mi napisati sta vi mislite kakva je njena situacija?