Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zloćudni tumor desne dojke


Autor Poruka

Katarina Antunac, dr. med.

08.03.2018. 09:41

Poštovana Slađa,
kod Vas se radi o velikom tumoru dojke koji je vrlo vjerojatno zahvatio i limfne čvorove u pazuhu, međutim, nalazi ne pokazuju da se proširio izvan dojke i pazuha u druge organe. To znači da se tumor još uvijek može izliječiti. ER i PR u Vašem slučaju znače da je tumor hormonski ovisan te da ćete u jednoj fazi liječenja sigurno primati hormonsku terapiju. Her2 negativan znači da tumor ne bi odgovarao na antiHer2 terapiju, tako da Vam ista neće ni biti propisana. Ki67 govori o biologiji tumora i njegova vrijednost služi kao orjentir kod određivanja kemoterapije.
Preporučena terapija je uobičajena za Vaš tip i veličinu tumora. Cilj kemoterapije je da se tumor smanji kako bi se lakše mogao operirati. S obzirom na Vašu dob i želju da imate još djece jednom kad sve ovo bude iza Vas, prije početka liječenja ste upućeni na vađenje jajnih stanica jer bi kemoterapija iste mogla oštetiti. Kemoterapije se vrlo individualno podnosi a postoje i brojni lijekovi koji se mogu dati kako bi se olakšale njene nuspojave.
Drugi put liječenja bi bila operacija ali mišljenje o mogućnosti operacije s obzirom na veličinu tumora i ove čvorove u pazuhu mora dati kirurg. Međutim, nakon operacije biste opet morali primati kemoterapiju i to istu vrstu i u istoj dozi koju Vam planiraju dati sada. Dakle, isti pristup samo drugim redoslijedom.
Sada nikako niste kandidat za ciljano zračenje, kod Vas će se vrlo vjerojatno trebati provesti zračenje nakon operacije.

Katarina Antunac, dr. med.

08.03.2018. 09:41

Poštovana Engleska,
postoji mogućnost da je tvorba u lijevoj dojci zloćudna, ali ne mora nužno biti.
Čim prije se javite liječniku da se ustanovi o čemu se točno radi.,

Bubi74

14.03.2018. 15:55

Postovana dr.Katarina
prvo da Vam se zahvalim na odgovoru. Danas sam dobila nalaz hormonskih receptora,pa bih Vas zamolila da mi pjasnite sta znaci,kakve su prognoze i kakvo lijecenje preporucujete.
Er 10%
Pr 60%
Her2 - 2++
Ki67 1%
Unaprijed Vam se zahvaljujem

Bubi74

14.03.2018. 15:55

Zanima me i da li postoji sansa od izljecenja i kolika je?

Katarina Antunac, dr. med.

15.03.2018. 09:50

Poštovana Bubi74,
prije odluke o daljnjem liječenju potrebno je još razjasniti Her2 status, Her2 ++ može značiti i pozitivno i negativno te je nužna još jedna pretraga na patohistološkom preparatu tumora. Kad se to razjasni, onkolog će Vam moći reći hoćete ili ne primati kemoterapiju i antiHer2 terapiju.
Ono što je sigurno jest da ćete u jednoj fazi liječenja uzimati hormonsku terapiju te da će biti potrebno zračenje.
Šanse za izlječenje su velike.

sanja0509

27.03.2018. 20:05

Poštovana, ovdje je riječ o core biopsiji i patohistološkom nalazu moje mame koja ima 52 godine.

U desnoj dojci na 1h 5cm od mamile ograničena inhomogena tvorba promjera do 2.6cm, citološki verificirani adenokarcinom dojki C5.
Materijal su četiri cilindrična isječka tkiva dojke gdje se u svim komadićima dijelom nađe tumorsko tkivo građeno od kanalića te nakupina i tračaka atipičnih epitelnih umjereno diferenciranih stanica porijekla duktalnog epitela. Status hormonskog receptora: estrogen pozitivan oko 90% stanica jakog intenziteta bojanja, progesteron negativan. Her2 - neu pozitivan +++, Ki-67 je pozitivan u oko 40% stanica, E - chaderin pozitivan. Na osnovu histološškog nalaza i nalaza imunohistokemije tumor odgovara luminalB Her pozitivnom tipu prema St. Gallenu.
Zaključak: BI RADS 6

Što to sve znači? Kakve su prognze i po vama koja je terapija? Hvala unaprijed na odgovoru

Magdalena78

28.03.2018. 09:05

Postovana dr.Katarina
prvo da Vam se zahvalim na odgovoru. Dobila nalaz hormonskih receptora,pa bih Vas zamolila da mi pojasnite sta znaci,kakve su prognoze i kakvo lijecenje preporucujete.
1.ER (90%)
2. PGR(0%)
3. Ki-67 (15%)
4.p53 (0%)
5.her-2 NEGATIVEN (0%)
Histopatoloski naod pTNM=pT2 pN1 pMX G2 R0 L1 V1 C4 NG2 Stage 2B
imam 39god iIzvadili su mi del od desne dojke, i 18 limfnig čvora i samo u jedan limfni čvor pronađen metastazni depozit, ali je kapsuliran

Katarina Antunac, dr. med.

29.03.2018. 09:55

Poštovana Magdalena,
Kod Vas se radi o hormonski pozitivnom Her2 negativnom tumoru koji se proširio na 1 limfni čvor u pazuhu. Tumor je u potpunosti odstranjen te je izlječiv.
Potrebno je provesti zračenje dojke i limfne drenaže a primat ćete i hormonsku terapiju u trajanju od najmanje 5 godina. Vaš onkolog će se možda odlučiti i za kemoterapiju.

biljanazdr

03.04.2018. 09:50

Postovanu Dr. Katarina htela bih vas pitati kakvo lecenje preporucujete sprema mojim rezultatima.Imam 48 godine izvadili sum del od desne dojke i14 limfnig cvora u kojim je u jedan nadjen metastazni depozit ali kapsuliran.
Histopataloski naod :

pTNM=pT2 pN1 pMx G2 L1 V0 Cx NG2 STAGE IIB

Rezultat od imunohistohemiskog ispitivanja su :

ER 0 PgR 0 Ki -67% >30 Her2/neu -



Kakvo lecenje preporucujete i hvala vam unapred.

Katarina Antunac, dr. med.

05.04.2018. 10:55

Poštovana biljanazdr,
kako se kod Vas radi o trostruko negativnom tumoru većem od 2 cm a koji se proširio i na jedan limfni čvor u pazuhu, načelno bih preporučila kemoterapiju a potom zračenje. Međutim, ta odluka ne ovisi samo o karakteristikama tumora već onkolog mora pregledati i Vas te svu Vašu medicinsku dokumentaciju prije odluke o nastavku liječenja. S obzirom na navedeno, odluka onkologa može biti i drugačija

Slađa

05.04.2018. 10:55

Poštovana dr.med.Katarina Antunac,
hvala vam na odgovoru, puno ste mi pomogli i smirili me.
Nemam iskustva hodanja po bolnicama i kontaktiranja s doktorima, bila sam svega par puta bolesna u zivotu i to tri puta uganuce ligamenata na nozi.
Vase drugo misljenje me ohrabrilo.
Na žalost, dr Vazdar na institutu na prvom konziliju 6.3 je izjavila da zapravo oni nemaju pojma kako bi me lijecili.
Kompletna krvna slika i svi ultrazvuci su uredni, a ti cvorovi na dojci dosta veliki.
Poslali su me na PETCT i vadjenje jajnih stanica, 19.3 sam dosla na drugi konzilij.
Na njemu su mi rekli da mi ne mogu pomoci, tumor se prosirio na kosti kraljeznice, ramena, zdjelice i pluca.
Operacija ne vrijedi ni kemoterapija. Moj karcinom je neizljeciv i to je to.
Ostala sam sokirana i razgovarala s dr Vazdar, imala sam u to vrijeme snimanja teski virusni bronhitis (u Kt je vladala viroza, 4 tjedna me mucio), mozda je taj petct pokazao upaljene linfne cvorove od bronhitisa i ipak na dojci sam imala upalu od 1mj, vec se napravila fleka kao opekotina, cijela dojka mi je 2mj bila crvena, natecena i upaljena s nekoliko fleka koje su bolile neizdrzivo.
Ne, dr Vazdar me uporno uvjeravala da su to metastaze na plucima i kostima te je moj tumor u ovoj fazi neizljeciv. Da bi mi produzili zivot eventualno godinu-dvije poslala me na laparaskopsku kastraciju jajnika 11.4 To bi moglo samo usporit razvoj tumora da dobijem malo vremena sa sinom, ima 4godine.
Meni je ta dijagnoza bila neprihvatljiva pogotovo sto me taman bronhitis prosao i nista me nije bolilo niti sam kasljala, trcim, nosim dijete od 20kg, kicma me uopce ne boli niti bilo koja kost.
Predlozila mi je psihijatra za prihvacanje bolesti i dolazak na institut svakih 4 mjeseca da se prati razvoj bolesti tih par mjeseci ili godinu dana zivota sto mi preostaje.
Sokirana, otisla sam u Petrovu vratit inekcije i slucajno je dr pogledala moje nalaze, od placa nisam mogla ispustit glas.
Nazvala je drugu doktoricu na Rebro i narucila me za drugo misljenje. Nakon par dana, dr s Rebra mi je objasnila da nitko nije pogrijesio s obzirom kakav tumor imam na dojci. Rak ne boli i to sto se dobro osjecam, ne znaci da dijagnoza nije takva.
Rekla je da je procedura lijecenja mog karcinoma hormonska terapija tablete uz zaustavljanje rada jajnika kastracijom ili inekcijama, ako se tumor ne povuce ide se na kemoterapiju pa dalje se odlucuje u hodu po nalazima itd.
Ako ne vjerujem da mi je tumor metastazirao neka napravim biopsiju JEDNOG LINFNOG CVORA koji je prikazan na PETCT nalazu. Mogu biti kancerogeni svi ili nekoliko (u biti nemam metastaze na plucima i kostima vec je PETCT pokazao linfne cvorove). Propisala mi je tablete Nolvadex i da ne odustajem od kastracije 11.4.
Evo trenutno se osjecam jako dobro, dojka je skroz splasnula i cvorovi se povukli u pola vec nakon desetak dana. Nemam vise uopce onih bolnih crvenih fleka na dojci niti me ista boli.
Trcim, hranim se zdravo i pijem razne cajeve, koristim meditaciju i bioenergiju...uz tablete dr s Rebra.
Mislim da cu otici 11.4 na institut i trazit privremeno zaustavljanje rada jajnika inekcijom.
Obavila sam vadjenje jajnih stanica ali ako se ovako nastavi poboljsavati moje zdravlje, mislim da ce sve proci jako dobro.
Postujem dr Vazdar, rekla je da u 20 godina koliko radi na Institutu za tumore u Ilici, nije jos vidjela slucaj da je pacijent ozdravio poslije dijagnoze karcinoma...evo, ja cu dokazati da se moze.
Ne samo da cu ozdravit, mozda za koju godinu zatrudnim i dodjem joj u posjetu zdrava s bebicom u narucju.
Šaljem vam puno optimisticnih i hrabrih pusa, hvala vam jos jednom na posvecenom vremenu mom upitu u vezi dijagnoze.

Katarina Antunac, dr. med.

19.04.2018. 09:45

Poštovana Slađa,
kod davanja prvog odgovora nisam imala uvid u nalaz Vašeg PET CT-a tako taj moj odgovor uzmite s ogradom.
U svakom slučaju, uvijek je dobro tražiti drugo mišljenje i izuzetno mi je drago da ste dobili terapiju koja djeluje i koja Vam pomaže. Nadam da ćete što dulje biti bez tegoba i bez znakova bolesti.

Bubi74

08.05.2018. 12:05

Postovana doktorice, molila bih Vas da mi,ako ste u mogucnosti, objasnite recenicu iz PHD nalaza koja glasi ovako : "U jednom vidnom polju se nalazi perivaskularno sirenje karcinomskih stanica bez evidentnog nagrizanja zida krvnog suda karcinomskim stanicama." Sta tocno znaci perivaskularno sirenje i da li to znaci da su karcinomske stanice zasigurno usle u krvotok? Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

21.05.2018. 11:25

Poštovana,
perivaskularno sirenje znači da su tumorske stanice nađene u području oko krvnih žila a to ne mora nužno značiti i da su ušle u krvotok.

Bubi74

05.07.2018. 10:00

Postovana dr.Antunac, bila sam na simulaciji za zracenje i jako me je iznenadilo sto mi je onkolog rekao da se nece sprovesti zracenje pazuha. U pazuhu su bila II od VI limfnih cvorova sa karcinomskim stanicama velicine 4mm i nije bilo evidentnog proboja kapsula. Njegovo objesnjenje je bilo da zbog mojih godina (43), zbog mikrometastaza i da ne dodje do oticanja ruke nece sprovesti zracenje. Zavrsila sam sa kemoterapijama, 3 FEC + 3 Docetaxel. Molim Vas za vase misljenje,jer radije cu privatno platiti zracenje pazuha,nego da zbog nezracenja dodje do povrata bolesti. Puno Vam hvala sto postojite i sto nam pomazete shvatiti bolest. Veliki pozdrav i zdravi i zivi nam bili jos puno godina.

Katarina Antunac, dr. med.

13.07.2018. 01:45

Poštovana,
bez uvida u patohistološki nalaz i nalaz operacije, teško mi je reći treba li zračiti ili ne.
Ukoliko se radilo o biopsiji sentinel limfnih čvorova pazuha te su nađene samo mikrometastaze, ne treba zračenje.
Međutim, ukoliko se radilo o operaciji pazuha i izvađeno je 6 čvorova, treba zračenje. Isto tako ukoliko su tumorski depoziti u limfnom čvoru veći od 2 mm, ne radi se o mikrometastazama te treba provesti zračenje.
Zamolite onkologa da Vam razjasni ovaj dio a možda ne bi bilo loše ni da potražite drugo mišljenje ukoliko ste u mogućnosti. Ponavljam, za donošenje odluke bitan je uvid u nalaz operacije te kompletan patohistološki nalaz.

Engleska

23.04.2021. 14:25

Postovana doktorice,
Javljam se nakon duzeg vremena ponovo.2017.sam imala hormonalni karcinom na desnoj dojci.Imala sam dvije operacije,20 radio terapija i terapija Tamoxifenom jos traje.2018.sam na lijevoj dojci uocila kvrgu i otisla lijecniku.Tada sam Vam se prvi puta javila.Uradena je biopsija jer je ultrazvukom uocena tvrda ovojnica i nakupine stanica.Na svu srecu, to je bila cista koja je nakon nekog vremena nestala.U meduvremenu sam redovito isla na mamografije i pila Tamoxifen.Prije mjesec dana sam prilikom tusiranja uocila ogromnu kvrgu na lijevoj dojci i naravno odmah otisla lijecniku,odatle na mamografiju,pa ultrazvuk.Uradena je biopsija.Jos cekam rezultate.Ali nazalost, vec su mi rekli da je karcinom i to velicine 3,7 cm.Zadnju mamografiju prije ove sam imala prije 11 mj.Nalaz je bio normalan.Receno mi je vec i da nije hormonalan jer sam na terapiji Tamoxifenom,te da je u ranoj fazi i nije se prosirio na limfne cvorove.Zanima me da li je moguce da za manje od god.dana naraste toliko i postoji li ikakva sansa da je hormonalan jer se ovaj put zaista plasim kemoterapija.Da li uopce moze biti rani stadij ako je toliko velik.?Znam da Vam nisam dala podatke jer jos cekam nalaz biopsije,ali me zanima Vase misljenje iz Vaseg iskustva.Cim dobijem rezultate,javit cu Vam se.Unaprijed hvala

Katarina Antunac, dr. med.

18.06.2021. 22:40

Poštovana,
tek kad budete imali patohistološki nalaz biopsije moći će se reći o kakvom se tumoru točno radi. Onda će uslijediti nastavak dijagnostičke obrade a potom će se, ovisno o nalazima, donijeti odluka o nastavku liječenja.