Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zloćudni tumor desne dojke


Autor Poruka

Katarina Antunac, dr. med.

20.06.2013. 17:15

Postovana,
nejasan je status limfnih čvorova pazuha, na jednom mjestu se navodi sa su tumorom zahvaćena 2 od 8 čvorova a odmah nakon toga da u limfnim čvorovima nema tumorskog tkiva, 0/8. To svakako trebate razjasniti s kirurgom. Ukoliko limfni čvorovi nisu zahvaćeni tumorom prognoza je svakako bolja i nije potrebno daljnje liječenje. Ukoliko su, međutim, limfni čvorovi ipak zahvaćeni tumorom majka se svakako treba javiti onkologu radi kemoterapije i zračenja.

milica2503

29.06.2013. 19:00

Postovanje,
Imam 37 godina i u januaru prosle godine operisala sam zlocudni tumor u levoj dojci. Nijedna limfa nije bila zahvacena.
Prosla sam hemoterapiju, zracenje i trenutno pijem Nolvadex.
Zbog kontrole isla sam i na ultrazvuk dojki i na magnetnu rezonancu i nalazi su potpuno u granicama normale.
Takodje sam uradila i tumor marker CA 15-3 i njegov je rezultat na samoj gornjoj granici 30,1.
Molim Vas da mi kazete da li rezultat tumor markera moze da ukazuje na nesto s obzirom da je na samoj gornjoj granici?
Unapred zahvalna
Milica

Katarina Antunac, dr. med.

11.07.2013. 14:25

Postovana,
tumorski marker na gornjoj granici nije razlog za brigu. Bitna je dinamika markera te ga je uvijek potrebno staviti u kontekst općeg stanja bolesnice te rezultata drugih pretraga. Marker služi samo kao orijentir.

fbrecevi

15.04.2014. 11:30

Poštovani,
molim da mi odgovorite...
Na nedavnom pregledu mamografije utvrđeno mi je slijedeće:
"Dojke sa slabo transparentnim fibroglandularnim tkivom gustoće veće od 75%
U desnoj dojci điroko u gornjim kvadrantima se vidi više grupica prašinastih, pleomorfnim kalcifikata malinih karakteristika.
Prikazani dio aksila je slobodan,.
Nalaz visoko supektan za multicentrični mlg proces desne dojke.
"
Molim da mi objasnite nešto više...
unaprijed zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

16.04.2014. 08:55

Poštovana,
na žalost, kod Vas je mamografija pokazala sumnju na zloćudnu bolest dojke. Potrebno je otići na daljnje pretrage, u prvom redu UZV s biopsijom ili citopunkcijom kako bi se sumnja na zloćudnu bolest potvrdila ili isključila. Tek po dobivanju citološkog/histološkog nalaza moći će se sa sigurnošću reći ima li ili nema zloćudne bolesti a taj nalaz će onda usmjeriti daljnje liječenje i dijagnostiku. Svakako se čim prije javite kirurgu koji se bavi bolestima dojke.

Ankor

03.10.2014. 21:15

Poštovani!
U listopadu prošle godine dijagnosticiran mi je Ca dojke, napravljena je mastektomija uz rekonstrukciju leđnim mišićem.
PHD: 3,5x3x1,5 plus dodatni čvor u kontaktu promjera 2cm, veći čvor mucinozni G2, manji G2 NOS, pozitivna lv invazija, obilna in situ komponenta, tumor dopire do resekcijskog ruba.
Mucinozni: Er 100, Pr 40, Ki67 17%, HER2 neg
2. čvor Er 100%, Pr 30 %, Ki 67 30%
molekularni tip luminalni B, limfni čvorovi 0/6

prije kemoterapije učinjena je scintigrafija kostiju, tumor markeri i magnetska rezonanca abdomene - svi nalazi u redu.
Primila sam 16 kemoterapija - 4 AC i 12 tjednih paklitaksela, obavljena je i radioterapija (25 x).
Prije tri tjedna započela sam sa uzimanjem Nolvadexa (moram ga uzimati narednih pet godina), nuspojave su valunzi, pojačan iscjedak i kontrakcije maternice (kao pred menstruaciju)

Zanima me Vaše mišljenje o čitavoj "situaciji" , o budućem tijeku liječenja i je li propisana hormonoterapija dovoljna da bolest "drži pod kontrolom". Također me zanima prognoza te koje bi se pretrage trebale raditi i u kojim intervalima.

Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru

pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

06.10.2014. 10:20

Poštovana,
propisana terapija Nolvadexom za sada je dovoljna (nakon kemoterapije i zračenja).
Kontrole se provode prve 2 godine svakih 4-6 mjeseci, potom sljedeće 3 godine 2x godišnje a zatim jednom godišnje. Kod kontrole se pregleda bolesnicu, njeno opće stanje, pita se za smetnje koje eventualno ima te za nuspojave lijekova. Prati se krvna slika te nalazi biokemijskih pretraga krvi te se pregledavaju dojke: klinički kod svakog pregleda, 1x godišnje se radi mamografija a svakih 6 mjeseci ultrazvuk dojki. Ovisno o gustoći žljezdanog tkiva te dobi bolesnice, nekad je indiciran i MR dojki. S obzirom da je kod Vas rađena rekonstrukcija leđnim mišićem, svakako bih savjetovala MR dojki. Uloga ovih pretraga je traženje povrata bolesti u operiranu dojku te tumora druge dojke. Ostale pretrage rade se ukoliko bolesnica ima određene simptome te ako nalazi krvi nisu uredni. Morate ići i na redovne ginekološke preglede. Kako Vam je propisan Nolvadex, pretpostavljam da još niste u menopauzi pa Vam savjetujem da vodite računa i o kontracepciji (mehaničkoj) s obzirom da tijekom terapije Nolvadexom možete zatrudnjeti i ako nemate menstruacije. Ukoliko ste prije bolesti bili u menopauzi, to za Vas, jasno, ne vrijedi.
Uloga markera Ca 15-3 te CEA u praćenju bolesnica nije sasvim jasna. Sami po sebi ne znače da je bolest aktivna te ih uvijek treba promatrati u sklopu čitave kliničke slike. Dakle, ne treba paničariti ako marker poraste od pregleda do pregleda ili bude nešto iznad referentnih vrijednost.
Ukoliko ne bude znakova bolesti nakon 5 godina Nolvadexa možda će Vam biti propisan nastavak hormonske terapije za sljedećih 5 godina.
Prognoze su uvijek nezahvalne. Prošli ste teško liječenje, nadajmo se da je najgore iza Vas i sada je vrijeme da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima koje ste imali prije postavljanja dijagnoze.

Ankor

06.10.2014. 20:50

Hvala Vam puno na brzom i iscrpnom odgovoru!
pozdrav

zeljka2b

13.11.2014. 01:10

Poštovani,

moja prijetljica, 1972.godište odstranila je desnu dojku.

Patohistološki nalaz je sljedeći:

Primljeni materijal je recesirana dojka veličine 24x18x5 cm sa isječkom kože 23x14 cm ii mamilom, uz aksilarno masno tkivo promjera 9 cm. Na prerezu kroz tkivo dojke retroareolarno se nalaze dva (međusobno odvojena 3,5 cm) relativno oštro ograničena, sivkasta, sretnje čvrsta tumora, veličine: 2,6x1,3x1 cm i 2,2x1,3x1,5 cm, udaljeni od stražnjeg resecijskog ruba najmanje 1,3 cm. Na udaljenosti 2 cm od prije opisanih tumora u smjeru aksile nalazi se srednje čvrsti sivkasti tumor veličine 1,1x1x1 cm. Svi opisani tumori patohistološki su građeni od kanalića ispunjenih srednje diferenciranim atipičnim epitelnim stanicama (in-situ komponenta čini oko 40% tumora), a koje mjestimice invadiraju upalno infiltiranu i dezmoplastično promjenjenu vezivnu stromu u vidu atipičnih žlijezda, nakupina i tračaka (invazivnatumorska komponenta čini oko 60% tumora). Tumorske stanice pokazuju umjereni broj mitoza.

Imunoistokemijski tumorske stanice su negativne na estrogenske receptore, oko 5% stanica je pozitivno na progesteronske receptore, Ki67 se eksprimira u oko 10% tumorskih stanica, a 90% tumorskih stanica pokazuje ekspresiju E-cadherina, dok je HER2 pozitivan u oko 95% tumorskih stanica (3+).

U presotalom tkivu dojke i retromamilarno, vidljiva je žarišno kancerizacija duktusa, a mamila i koža dojke su bez većih patohistoloških promjena. Iz aksilarnog masnog tkiva izolira se ukupno trideset i jedan (31) limfni čvor duljeg promjera od 0,3 do 2,5 cm, pri čemu se u dvadeset i devet (29) limfnih čvorova vidi djelomična ili potpuna zauzetost prije opisanim tumorskim tkivom. Na više mjesta vidljivo je ekstrakapsularno širenje tumora kao i invazija u krvne žile masnog tkiva aksile.


Dg: CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM (gradus II , EE 7) MULTIFOCALE (tres) MAMMAE.
CARCINOMA METASTATICUM LYMPHONODORUM 29/31.
LIMPHANGIOSIS CARCINOMATOSA.

Molim Vaše mišljenje, kao i što kažu prognoze i statistike u ovakvom slučaju.

Srdačan Vam pozdrav i veliko hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

17.11.2014. 10:45

Poštovana,
kod Vaše prijateljice je odstranjen zloćudni tumor dojke koji se proširio na limfne čvorove pazuha. Tumor je hormonski negativan a Her2 pozitivan.
Ukoliko je isključeno proširenje bolesti u druge organe, tumor je odstranjen te postoji šansa za izlječenje. U prilog lošijoj prognozi govori velik broj zahvaćenih limfnih čvorova u pazuhu (29 od 31) te činjenica da je tumor negativnih estrogenskih receptora, dakle bolesnica nije kandidat za hormonsku terapiju. S obzirom da je tumor Her2 pozitivan, djelotvorna je anti Her2 terapija (u prvom redu trastuzumab). Dobro je i što je proliferacijski indeks tumora nizak (10%).
Sad bi trebala uslijediti kemoterapija i anti Her2 terapija a po završetku kemoterapije zračenje prsne stijenke te supraklavikularne jame i pazuha operirane strane.
Bolest jest lokalno uznapredovala ali je odstranjena i uz adjuvantnu (dodatnu) kemoterapiju i zračenje postoji mogućnost izlječenja.


Rajna

16.04.2015. 18:10

Poštovani!
Pod ultrazvukom mi je punktirana desna dojka. Nalaz sam dobila danas 16.04. i u ponedjeljak idem kod kirurga. Svjesna sam da se radi o zločudnom tumoru pa molim malo objašnjeje što me čeka i kakav je tjek ljećenja. Jasno mi je da će mi odstraniti dojku... Da li će biti potrebna kemoterapija i zraćenje?

Dg. Adenocarcinoma mammae ! dex. (C5)
Opis:
Punktirana tvorevina promjera 12 mmu desnoj dojci na 8 h, 2 cm od mamile
Mikroskopski izgled: U razmazima punktata nađu se papilarne nakupinei tračci malignih stanica žljezdanog epitela, maligne goe jezgre i stanice krvi.

Zahvaljujem na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

24.04.2015. 13:25

Poštovana,
prije operativnog zahvata, kirurg će tražiti još neke pretrage kako bi se procijenila proširenost bolesti. Ovisno o nalazima donijet će odluku o nastavku liječenja te o vrsti operativnog zahvata. Kakav će biti nastavak liječenja, ovisi o učinjenoj operaciji (odstranjenje cijele dojke ili samo dijela u kojem je tumor), o detaljnom patohistološkom nalazu operacije te o Vašoj dobi, općem stanju i drugim bolestima od kojih eventualno bolujete. Kad bude gotov patohistološki nalaz kirurg će Vas uputiti onkologu i onda ćete dobiti detaljan plan liječenja. Naravno, kad kompletirate dokumentaciju, slobodno mi je pošaljite na forum.

Rajna

02.05.2015. 10:40

Poštovana!
Zahvaljujem na odgovoru. 20.04. odstranjena mi je desna dojka i komletno linfni ćvorovi. Za koji dan ću dobiti rezultate sa "onih 8 parametara " od kojih ovisi daljnje liječenje kod Onkologa. Čim ih dobijem, dostavit ću iste i Vama sa molbom da me savjetujete oko daljnjeg lijećenja. Imam potpuno povjerenje u moga kirurga i u onkologa, ali me zanima, da li kod nas postoji kemoterapija koja se uzima oralno. Naime čula sam da postoji, koja djeluje ciljano na stanice carcinoma i pri tome vrlo malo uništava i zdravo tkivo. Znam da se ista plaća, što mi na svu sreću nije problem. Psihićki i fizički odlično podnosim kompletno novo nastalo stanje i ni malo nisam uplašena niti depresivna. ja sam 56. godište. Nitko u obitelji sa strane mojih roditelja nije bolovao od karcinoma, analizirajui od 3 koljena do sad.. Operacija mi je napravljena izuzetno profesionalno, tako, da odma, po završetku ljećenja mogu ići na rekonstrukciju dojke ( što je inzistirao moj sin, koji je specijalizant kardio kirurgije ).Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

07.05.2015. 18:15

Poštovana,
jako mi je drago da je operativni zahvat dobro prošao te da se planira rekonstrukcija. Izuzetno je bitan i Vaš pozitivan stav kao i povjerenje u Vaše liječnike. Jasno, bit ćemo pametniji kad stigne kompletan nalaz. Možda dodatna terapija neće ni trebati
Određeni oblici kemoterapije se uzimaju oralno. Mislim da Vi ciljate na tzv. "pametne" lijekove. "Pametni" su utoliko što im znamo točan mehanizam i mjesto djelovanja u stanici i to je otprilike to. Oni se još uvijek ne koriste u terapiji raka dojke, naročito ne u ovoj adjuvantnoj koja se daje nakon operativnog zahvata kad bolesti više nema ali se želi spriječiti njen povrat. Takva ciljana terapija se uglavnom koristi kod proširene, metastatske bolesti i to kod nekih drugih sijela tumora, najčešće kod tumora bubrega. Svakako ima i svoje nuspojave, dakle ti lijekovi djeluju i na zdrave stanice a i učinkovitost joj je vremenski ograničena, ovisno od vrste bolesti.
Za liječenje tumora dojke postoji dovoljno drugih učinkovitih lijekova i manje- više svi su kod nas dostupni o trošku osiguravatelja. Ukoliko će postojati bilo kakva druga opcija, uvjerena sam da će Vam je Vaš onkolog iskomunicirati ali mislim da neće biti potrebe.

Hana...35

11.05.2015. 13:50

Postovani moja baka je prije 2-3 mjeseca osjetila bolove i promijene na lijevoj dojci..
Glavne tegobe : Tumefakt u lijevoj dojci..
Dijagnoza : C50
Prije operacije mora ici na kemoterapiju , pocinje 26.05
Koliko je opasan C50 ?
Nadam se da cete uzeti u razmetranje moje pitanje ..
Hvala Vam u naprijed.

S postovanjem .

Katarina Antunac, dr. med.

15.05.2015. 12:30

Poštovana,
C50 je prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti šifra za rak dojke.
S obzirom da je planirana kemoterapija, znači da je dojka previše zahvaćena tumorom da bi se mogla sad operirati pa je ideja da se kemoterapijom tumor smanji a potom da se učini operativni zahvat.
Onkolog će svakako učiniti i daljnje pretrage da se isključi proširenost bolesti na druge organe. To što je baka dobila kemoterapiju znači da je sveukupno dobrog općeg stanja i, ukoliko se bolesti nije proširila izvan dojke, ima šanse za izlječenje.

Alma.tf

02.07.2015. 22:50

Poštovana,
Imam 47 godina. U maju, prošle godine sam primjetila cvoric na desnoj dojci koji je u pocetku bio promjera 12x10. Poslije 3 mjeseca, kada je urđena operacija, tumor je bio velicine 5,5 cm. PHD: Tu čvor je veličine 55X32 mm udaljen makroskopski od najbliže resekcione margine 1-2 mm. Invazivni ductalni carcinom dojke(NST) pT3No(0/21)Mx bez LVI RO Er 3% tu stanica slabim intenzitetom, Pr 3% tu stanica slabim intenzitetom, HER 2 1+ Notthingam score 8, grade 3. Primila sam 8 KT, 4 AC 4 Taxol i 25 zracenja. Neodlucna sam kada je u pitanju hormonalna terapija. Moj onkolog je preporucio Nolvadex koji ima jako puno nuspojava. Moje pitanje je koliko je sigurno da ce terapija djelovati, obzirom na receptore koji su skoro negativni i kakva je prognoza? Napominjem da sam prije operacije imala povisenu temperaturu koja je trajala oko 40 dana.
Unaprijed se zahvaljujem nadajući se Vašem brzom odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

04.07.2015. 16:10

Poštovana,
unatrag 10-ak godina stav je da se hormonska terapija ordinira kad god je Er pozitivan, odnosno kad god nije negativan, bez obzira na vrijednost.
Prije tog perioda na vrijednost od 3% sigurno Vam ne bi bio ordiniran Nolvadex ali tada (s obzirom na status limfnih čvorova u pazuhu 0/21 i dostupnost lijeka) ne biste dobili ni paklitaksel (Taxol) kojeg ste sada primili a koji je daleko toksičniji od Nolvadexa.
Više puta sam ovdje ponovila da je Nolvadex (tamoksifen) lijek koji je jako dugo u upotrebi, dulje od 40 godina koji je spasio mnoge živote. To što je u literaturi navedeno puno nuspojava rezultat je toga što su ga koristili milijuni žena kroz dugi vremenski period te je puno toga opaženo i zabilježeno. Za neki lijek koji je u upotrebi npr 2-3 godine i koristilo ga je par tisuća ljudi kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, jednostavno se ne stigne detektirati sve moguće nuspojave pa se lijek čini sigurnijim.
Vaš tumor jest bio velik i gradusa 3 ali nije se proširio na limfne čvorove pazuha i u potpunosti je odstranjen. Nema garancije da će Nolvadex djelovati. Moj je savjet da se ne plašite nuspojava, počnite ga uzimati, pa vidite kako ga podnosite i potom, zajedno sa svojim onkologom donesite odluku o nastavku liječenja.


IKovacec

07.07.2015. 15:05

Poštovani,
Moja majka je dobila nalaz biopsije. Molim Vas da mi ga protumačite. Hvala!!
Uzorak: ojka s masnim tkivom aksile
Veličina uzorka: dojka 24x17x4 cm, masno tkivo 10x10x2,5 cm
Fokalnost tumora: jedan tumor
Lokalizacija Tumora: granica vanjskih kvadranata
Veličina tumora: 2,5x2X2,8 cm
Makroskopska udaljenost tumora od ruba resekcije. tumor je udaljen 0,5 cm od baze resekcije epitelnih stanica u z više od 20 mitoza na 10 HPF
Gradus jezgre: II
EIK: manje od 10% invazivne komponente tumora
Vaskularna invazija: ne
ER: 100% jezgara tumorskih stanica pozitivno jakog intenziteta
PR: negativan
HER-2: 1+
Proliferacijski indeks Ki-67: 52%
Ostale promjene: u okolnom tkivu vidi se oskudno žljezdano tkivo dojke urednog izgleda, epidermis mamile je histološki urednog izgleda.
Limfni čvorovi: iz masnog tkiva aksile izolira se 11 limfnih čvorova promera od 0,2 do 2 cm. Histološki su limfni čvorovi dijelom prožeti zrelim masnim tkivom, a u očuvanom limfatičnom tkivu svih čvorova vide se prošireni sinusi ispunjeni histiocitima. Na pregledanim rezovima zloćudno tumorsko tkivo se ne nađe.

Puno, puno Vam hvala!!

Katarina Antunac, dr. med.

11.07.2015. 13:40

Poštovana,
kod Vaše majke tumor je u potpunosti odstranjen i nije se proširio na limfne čvorove pazuha, dakle lokalna terapija je ovim operativnim zahvatom završena, bolesti u ovom trenu više nema.
Kako se radi o hormonski pozitivnom tumoru (ER 100%) uslijedit će nastavak liječenja hormonskom terapijom, to je preventivno, dodatno liječenje koje smanjuje rizik povrata bolesti. Hormonska terapija se uzima minimalno 5 godina i dosta se dobro podnosi.
Jedini loš pokazatelj je visok Ki67 od 52%. Ovisno o općem stanju majke te drugim bolestima od kojih eventualno boluje, onkolog će nakon pregleda i uvida u svu medicinsku dokumentaciju možda predložiti nastavak liječenja kemoterapijom.