Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zloćudni tumor desne dojke


Autor Poruka

Katarina Antunac, dr. med.

12.04.2016. 15:15

Poštovana,
kod Vas je operacijom odstranjen tumor desne dojke koji se nije proširio na limfne čvorove pazuha.
Tumor je hormonski i Her2 pozitivan što znači da reagira na liječenje hormonskom terapijom i Herceptinom.
Bolesti sada nema a uslijedit će dodatno (adjuvantno) liječenje kako bi se smanjio rizik da se bolest vrati. U dogovoru sa svojim onkologom a nakon pregleda i uvida u svu Vašu medicinsku dokumentaciju, u obzir dolazi kemoterapija i terapija Herceptinom a svakako hormonska terapija i zračenje dojke.
S obzirom da je tumor odstranjen u najranijem stadiju, prognoza je dobra.


Taši996

25.04.2016. 21:50

Poštovani,

Tri puta operišem fibroadenom, i trebala bi opet četvrti put operisati. Desna dojka otiče, bolna je, takođe boli me i pazuh i trni mi desna ruka. Da li ima nekih znakova da nije samo fibroadenom u pitanju? Imam konstantnu bol. Hvala unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

30.04.2016. 12:35

Poštovana,
svakako se čim prije javite liječniku radi pregleda dojke

dada56

06.05.2016. 11:30

Poštovani,
31.3.2016. operirana sam na temelju dijagnoze: adenokarcinoma u GLK-u desne dojke, veličina 1,2cm
Operativno se učini: Biopsio ex tempore, SNSM evacuatio axillae I.dex., Reconstructio cum lobo Myocutanem LD, Drainage NO II

Danas, 6.5., dobila sam sljedeći Phd nalaz:
CARCINOM IN SITU:<5% tumora
HISTOLOŠKI GRADUS: Gradus 2 (zbroj 6)
(žljezdana/tubularna diferencijacija: 3; nuklearni pleomorfizam: 2; mitotski zbroj:1 (1mitoza/10VVP)
LIMFOVASKULARNA INVAZIJA: Nije nađena
PATOLOŠKI STADIJ: pT1cNOMx
MIKROKALCIFIKATI: Da
IMUNOFENOTIP TUMORA:
Carcinoma lobulare invasivum mammae
Mikroskopski se nalazi tumor građen od tračaka i nakupina dobro diferenciranih atipičnih epitelnih stanica koje mjestimice čine tzv. targetoidne formacije uz nalaz tzv. indian files.
Imunohistokemijski opisane tumorske stanice pokazuju negativnu reakciju na E-cadherin i HER2 (0), dok 80% tumorskih stanica pokazuju pozitivnu nuklearnu reakciju na ER (+++) te negativnu nuklearnu reakciju na PR. Proliferacijska aktivnost mjerena s Ki67 iznosi 10%.
Nalaz: DG: 1.2.
1. Isječak tkiva dojke 13x13x3,5cm (bez kože i bradavice) Na prerezu se nalazi masno tkivo i žarišno čvršći bjelkasti parenhim.
Histološki se na preuzetim prerezima nalazi umnožena vezivna stroma, promjena cilindričnih stanica i žarišta apokrine metaplazije. Ostataka tumora opisanog u biopsiji se ne nalazi.
2. Masno tkivo aksile 5x4x2cm iz kojeg se izolira 14 limfnih čvorova promjera 0,2-1,5cm unutar kojih histološki nije nađeno tumorsko tkivo.

Lijepo Vas molim da mi kažete kakove su, obzirom na nalaz, prognoze, te što mogu očekivati kod onkologa - idem sljedeći tjedan.
Hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

08.05.2016. 02:45

Poštovana,
kod Vas je operacijom odstranjen tumor koji se nije proširio na limfne čvorove pazuha. Tumor je hormonski pozitivan, Her2 negativan te niskog proliferacijskog indeksa. Iz navedenog zaključujem da je potpunosti odstranjen, dakle, bolesti sada nema. Najvjerojatnije će Vam biti ordinirana samo hormonska terapija kako bi se smanjio rizik povrata bolesti. Ukratko, tumor je uhvaćen u najranijem stadiju a biološki je povoljan, tako da je prognoza izvrsna.

dada56

08.05.2016. 11:40

Najljepša hvala!
Ovo mi je najljepši poklon za Majčin dan!

jesenjin982

11.05.2016. 15:40

Postovani, majka moja je operisala prosle godine tumor dojke, zavrsila sa hemioterapijom i sada prima herceptin. Prepisali su joj zracnu terapiju i dr kaze da moze uporedo da ide na zracenje sa herceptinom. dok drugi dr kaze da mora da saceka da zavrsi sa herceptinom pa tek onda da krene sa zracenjem.
Sta mislite vi o tome?
Hvala unapred.

Katarina Antunac, dr. med.

14.05.2016. 23:30

Poštovana,
Herceptin i zračenje idu istovremeno

jesenjin982

15.05.2016. 11:40

Postovana dr, hvala Vam puno na odgovoru.

Suzana68272

29.08.2016. 22:10

Postovani imam 42 godine operirala sam tumor desne dojke ove godine 16.2.prosla sam sest ciklusa kemoterapije sada trebam ici na iradijaciju pet tjedana zeljela bi cuti vase misljenje jer ne dobivam nikakve odgovore od svoga ljecnika a zeljela bi znati povijest bolesti mi glasi ovako: Tm mammae lat dex, PHD- carcinoma T2N0 G2, ER neg PR neg, Ki67-70%. PHD- tumor vel 2,7 cm, invazija krvnih zila nije nadena, resekcijski rub udaljen 6 mm. Isla sam na CT da obiljeze mjesta zracenja obiljezili su mi i drugu dojku pa me sada zanima dali to treba tako biti da se obadvije zrace. Dijagnoza CT-a:C50.0- Zlocudna novotvorina bradavice i areole. Neoplasma malignum papillae et areolae.

Katarina Antunac, dr. med.

30.08.2016. 14:15

Poštovana,
iz navedenog, kod Vas se radi o hormonski neovisnom tumoru dojke koji se nije proširio na limfne čvorove pazuha te je u potpunosti odstranjen. U ovom dijelu liječenja potrebno je provesti preventivno zračenje operirane dojke kako bi se smanjio rizik povrata bolesti. Bez obzira što je obilježena i druga dojka, zračit će se samo operirana dojka. Oznake na koži koje ste dobili služe za točno namještanje na aparatu a ne označavaju područje koje će biti zračeno. Svakako zatražite razgovor sa svojim onkologom i budite uporni dok ne dobijete odgovore na sva Vaša pitanja.
Kad god je tumor u potpunosti odstranjen i nije se proširio izvan dojke, postoji mogućnost potpunog izlječenja.

Lelica023

16.10.2016. 16:00

Postovani,
Moja mama je operisala tumor dojke pre 5 godina,isla je na hemoterapije i zracenje,nakon toga pila nolvadex do sad,povadjene su joj limfne zlezde,dojka nije uklonjena...medjutim njoj je ruka otekla i s vremena na vreme ima jake upale ruke,trese je groznica i pojavi joj se crvenilo po celoj ruci...doktori ne znaju zbog cega i zbog toga smo bas ocajne...molim vase misljenje?hvala vam unapred!

Katarina Antunac, dr. med.

20.10.2016. 12:40

Poštovana,
iz navedenog mislim da bi se moglo raditi o erizipelu, bakterijskoj upali koja se zna javiti na ruci nakon operacije limfnih čvorova pazuha a liječi se antibioticima. Međutim, svakako se treba javiti liječniku te pregledati operiranu dojku i limfnu drenažu, klinički i UZV.-om kako bi se isključio eventualni povrat bolesti. Ukoliko nema povrata bolesti (tumora), trebalo bi ponovo započeti s fizikalnom terapijom ruke.

buco1992

29.11.2016. 22:50

Poštovani,

Pacijentica u dobi 59.god.
Prije dvadesetak dana zbog bolova u prsima i abdomenu rađen je RTG pluća koji je pokazao opsežan pleuralni izljev desnog hemitoraksa.

U nakon pregleda u HBP rađen je UZV abdomena,nalaz sljedeći:

UZV organa abdomena-nalaz opisan urednim
Prilikom UZV abdomena zbog vizualnih promjena na dojki rađen je i UZV dojke:
Inspekcijom prednje th.stjenke uoaČava se uvlaČenje kože i areole na granici gornjih kvadranata desne dojke i velika palpabilna tvorba u istoj regiji .UČini se UZV desne dojke i orijentacijski UZV lijeve dojke,nalaz sljedeći:
Desno na granici gornjih kvadranata prikaže se nepravilna neoštro ograničena hipoehogena tvorba veličine 5x4cm, infiltrira kožu i potkožje, absorbira UZV snop,Uz kaudalni rub aksile prikaže se nodus veličine 2 cm,DD sekundarno promijenjen l ćvor ili drugi tumor
,npl desne dojke BIRADS 5,
,lijeva dojka orijentacijski uredna.

Nalaz biospije širokom iglom:
PHD dg: carcinoma mammae invasivum
4 cilindra sivog tkiva ukupne duljine 4 cm ,histološki tumorsko tkivo dojke s karakteristikama invazivnog karcinoma ne posebnog tipa umjerenog nuklearnog gradusa.
ER+ 100%,PgR + 80%
HercepTest IHC score 0 negativan,
KI67-22%,molekularni tip:Luminal B

Molim Vas sa vaše mišljenje i metodama lijećenja i daljnjoj dijagnostici prvesntveno s obzirom na susp.metastazu u plućima.

Unaprijed Vam se zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

01.12.2016. 10:55

Poštovani,
radi se dakle o hormonski ovisnom karcinomu desne dojke. Prvo je potrebno razjasniti da li se bolest proširila na druge organe, u prvom redu pluća i kosti. Vjerojatno će se učiniti punkcija izljeva, CT prsnog koša te scintigrafija kosti. Jasno, ovisno o dostupnosti, Vaš onkoog može zatražiti i neke druge pretrage. Tek kad se ustanovi proširenost bolesti a po uvidu u opće stanje bolesnice te druge bolesti od kojih eventualno boluje, moći će se donijeti odluka o daljnjem liječenju: kemoterapija. operacija, hormonska terapija, zračenje itd.

CrazyDodo

13.02.2017. 21:05

Majka je operirala zlocudni tumor prije tjedan dana uz otpusno pismo. Nije mnogo receno sto se operiralo, samo da je izvadjen tumor i limnfi cvorovi. Ako biste mogli protumaciti, unaprijed zahvaljujem!

Dg/ Ca. mammae I sin.

Op/ St. post biopsiam mammae bil.

Phd/Ca.invasivum mammae I sin (NST, gr. II luminal B, Her-2 negativan, GLK) - LIJEVO
Papilloma intaductale mammae I. dex - DESNO

Op/Dissectio axillae I. sin.

PHD/slijedi

pT=5mm, T1aNxM0.
ER=100%. PR=3%
HER-2 = 1+, Ki67=7%
CA 15-3 = 64.1 U/mL

Bolesnica jer primljena radi nastavka op. lijecenja nakon sto je u proslom boravku ucinjena biopsija susp.promjene obje dojke i dobivena gore navedena phd.
Nakon adekvatne preop. obrade i prepreme dana 10.2.2107 ucini se gore navedena operacija, phd slijedi.
Postop.tijek je protekao uredno.
Bolesnica se danasnjim danon otpusta na kucnu njegu.

Po primitku konacnog phd nalaza bit cete pozvani na odjel kir.onkoplastike radi preuzimanja nadopunjenog otpusnog pisma i nalaza.. molim javiti se s tim otpusnim pismom i uputnicama u internisticku i radioterapijsku ambulantu radi misljenja o daljnem lijecenju.

Katarina Antunac, dr. med.

17.02.2017. 15:05

Poštovana,
baš kao što Vam je kirurg rekao, odstranjen je tumor i limfni čvorovi a prije dobivanja patohistološkog nalaza ne može se baš ništa reći o vrsti tumora, proširenosti, daljnjem liječenju, prognozi...
Po dobivanju nalaza kirurg će Vam objasniti detalje a Vi mi ga svakako pošaljite na cybermed radi dodatnih pitanja i pojašnjenja

CrazyDodo

22.02.2017. 21:40

Postovani, zahvaljujem na odgovoru.

Dopunjeno otpusno pismo je isto osim sto je doktorica rekla da su nalazi limnfih cvorova negativni. Samo ne znam jesu li izvadjeni svi. Receno je da su dva. Sto je sa ostalim cvorovima?

U nalazu dodatno pise :

Phd /Sine meta.lymph. axilae 0/5

Unaprijed zahvalan.

Katarina Antunac, dr. med.

23.02.2017. 11:00

Poštovana,
u nalazu piše da je odstranjeno 5 limfnih čvorova te da su svi negativni.
Samo temeljem navedenog ne mogu Vam ništa više reći po pitanju daljnjeg liječenja i prognoze.
Morat ćete se s cjelokupnom medicinskom dokumentacijom javiti onkologu, kako Vam je i savjetovano, radi odluke o daljnjem liječenju.

majmunko85

27.02.2017. 23:40

Poštovanje,
molim Vas da mi objasnite ovaj nalaz i koja metoda lijecenja je najbolja. Unaprijed hvala

Uputna dijagnoza: ca mammae dex
Orijentacija: nema oznaka
Markiranje tumora: ne
fokalnost tumora: ne
Nalaz intraoperativne analize: maligno, tumor od blizeg ruba 0,2 cm
Udaljenost tumora od resekcijskog ruba: 1,46 mm, rub oznacen tkivnom bojom od strane patologa
Histoloski gradus: žljezdane strukture (2) + polimorfizam stanica (2) + broj mitoza (2) = 6
Histoloski podtip: invazivni karcinom NOS, žarišno tumorske stanice imaju sekretan igled i prosvjetljene stanice
In situ komponenta: prisutna, solidni i kribriformni podtip, nuklearni gradus 2
Vaskularna invazija: ne nalazi se
Estrogenski receptori: >65%
Progesteronski receptori: <20%, srednje jaki intezitet bojanja uz pozitivnu unutrasnju kontrolu
Proliferacijski indeks (KI67): žarišno do 23,75%
HER2/neu: slabo pozitivan (score 2+)
SISH: naknadno
Imunofeno tip tumora: luminalni B
Dodatna histokemijska analiza: PAS, PAS-dijastaza
2. status limfnih cvorova: disekcija aksile, 5 limfnih čvorova, bez presadnice tumorskog tkiva

1. CARCINOMA INVASIUM MAMMAE (NOS)