Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim da mi pojasnite rtg pluca


Autor Poruka

azamaz

01.06.2010. 20:40

Pozdrav.Imam 30 godina,u zadnja 3 mjeseca svakodnevno osjecam bol u ledjima,vise s desne strane koja je razlicitog intenziteta i trajanja.Pored toga osjecam se jako lose (brzo zamaranje,opsta slabost,nagon na povracanje,imam osjecaj da teze disem).Radila sam mnostvo pretraga (krv,urin,gastroskopija,rtg i pasaza crijeva,rtg sinusa,orl pregled,internisticki pregled, i manje vise nalazi su mi ok.
Danas sam dobila nalaz rtg pluca i srca pa vas molim da mi pojasnite nalaz i da li treba da radim dodatne pretrage i koje?

RTG PLUCA I SRCA:

Na ucinjenom snimku srca i pluca u PA projekcijivide se postupalno izmjenjeni hilusi uz pojacan bronhovaskularni crtez parakardiobazalno i hiloperihilarno obostrano,najvjerovatnije po tipu starih postupalnih promjena.Nema sigurnih RTG znakova konsolidacije plucnog parenhima.
Hemidijafragme i fc. sinusi bez osobitosti.Kardiovaskularna sjena bez upadljivih patomorfoloskih promjena.
Zakljucak:Nalaz ukazuje na stare postupalne promjene parakardiobazalno obostrano bez sigurnih znakova patomorfoloskih promjena.


Hvala

Nabil Chalfe , dr. med.

04.06.2010. 18:10

Ovaj opis radiološkog nalaza pluća odgovara prvenstveno ožiljnim promjenama koje nastaju na plućima nakon učesle upale i to naročito u bolesnika oboljelih od kroničnog bronhitisa. Ipak obzirom na simptome koje navodite trebate konzultirati pulmologa te ev. po njegovoj preporuci učiniti dodatnu pulmološku obradu.

azamaz

04.06.2010. 20:35

Hvala vam puno na odgovoru,Sljedece sedmice radim spirometriju pa se javim ponovo.Pozdrav.

Nabil Chalfe , dr. med.

09.06.2010. 20:20

OK
Poštovanje

azamaz

02.07.2010. 19:25

Postovani dr.

Evo konacno da vam se javim sa nalazom spirometrije koji sam tek danas radila...dr koja mi je radila spirometriju kaze da nemam respiratornih problema,ali je meni i dalje jako lose,i dalje osjecam gusenje u grlu i prsima...imam neku vrstu vrtoglavice...bolje reci glava kao da nije moja...nagon na povracanje...mucnine...opsta slabost...
Navela sam da od dijagnoza imam GERB , bilijarni reflux... i rtg nalaz na plucima koji je kako ste mi objasnili pokazao neke oziljne promjene tipa hronicnog bronhitisa...
Po objasnjenju dr koja mi je radila spirometriju...nalaz je ok ...nema nista lose kao sto ona kaze...a rtg mi je pokazao taj bronhitis...malo sam zbunjena jer sam ocekivala los nalaz spirometrije...???...prvenstveno zbog svih ovih simptoma i tegoba koje osjecam....jos da napomenem...da sam radila i uz srca...sve ok...ekg...je pokazao nesto kao blok
desne grane ili strane...ne znam tacno... ali dr kaze da to ima 80% ljudi i da nije nista alarmantno...ct glave uredan...
Molila bih vas da mi objasnite nalaz spirometrije ...i da li ima potrebe za daljom pulmoloskom obradom i kojom...tj. sta biste mi vi preporucili...obzirom na moje simptome...???
Evo nalaza spirometrije na ovom linku.....

[url]http://www.sendspace.com/file/h0qraw[/url]


Hvala

Nabil Chalfe , dr. med.

25.07.2010. 20:45

Spirometrijski nalaz je uredan. Zasada vam preporučam ukoliko se dišne tegobe u smislu kašlja, otežano disanje ili bol u prsima potraju da obratite se pulmologu na pregled koji će pregledavajući vas i uzevši u obzir nalaze zaključiti o čemu se radi.

azamaz

22.08.2010. 05:45

Postovanje,
Evo maloprije sam procitala vas odgovor i puno vam se zahvaljujem.Moji problemi su i dalje tu,otezano disanje ali bez kaslja i bola u prsima...vise je prisutna neka vrsta nelagode zbog tog otezanog disanja...evo vec nekih mjesec dana sam pauzirala sa pretragama...boravim na svjezem vazduhu i nastojim da se pravilno hranim...umorna sam od svega i skupljam snagu da nastavim sa pretragama u 9-tom mjesecu...pulmologu cu svakako da odem...i javim vam se opet...
Jos jednom ...puno vam hvala na odgovoru....

Nabil Chalfe , dr. med.

25.08.2010. 22:15

OK
Poštovanje