Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak pluća koji je metastazirao na kosti i jetru


Autor Poruka

Tihana1981

19.02.2009. 22:05

Molila bih vas ako bi mi mogli napisati svoje stručno mišljenje na temelju sljedeće dijagnoze iz otpusnog pisma:

Diagnoza:Ca bronchi lobi sup.lat.dex. C 34.1

Na plućima manje nakupine malignih epitelnih stanica, stanice cindričnog epitela,fagociti, leukociti, eritrociti i sluz.
Kod CT toraksa obostrano apikalno fibrosklerotični ožiljci uzbulozni emfizen. Fibriotične ožiljne zone i u bazi oba plučna krila dorzalno. Desno u hildusu ekspanzivna solidna zona velečine oko dva centimetra nepravilne zrakaste konture otvorene etiologije. Glavni bronh gornjeg režnja desnog plućnog krila je kod početka uži. Na snimkama LS kralježnice u oba smjera vidi se dekstrokonverzno skulioza, slabija mineralizacija trupova i spondilodeformirajuće promjene. Parenhim je homogene strukture. Unutar desnog režnja kaudalno subkasularno, nalaze se hiperhongenij nodus s hioehogenom rubnom zonom veličine cca 31mm.

Tokom bolničkog liječenja otkazale su mu funkcije lijeve noge i natiče od stopala prema gore. Od th. uzima amp.voltaren i ibuprofen tbl.

Molila bih vas da budete iskreni i da me ne štedite jer mi več znamo sve ali bi željela znati i drugo mišljenje..

Hvala

Nabil Chalfe , dr. med.

25.02.2009. 21:30

Prema dijagnozi koju ste naveli radi se raku epitelnih stanica desnog gornjeg bronha. Dakle radi se o zločudnom tumoru koji u ovom slučaju se proširio u obliku presadnica na jetru. Iz nalaza koje ste naveli ne može se zaključiti da se radi i o metastazi u kosti. Otok noge može biti posljedica tromboze vena na nogama što je česta pojava u oboljelih od raka. Liječenje bolesnika od raka pluća sa metastazama u jetri povodi se kemoterapijom ukoliko opće stanje bolesnika to dozvoljava. Osim ciljane kemoterapije bolesniku treba omogućiti i sve mjere podrške u smislu adekvatne ishrane, suzbijanja boli i svih mogućih komplikacija koji se mogu javiti u tijeku ove bolesti. Prognoza bolesti ovisi o nizu podataka koje niste naveli pa se ne bi upustio u tu procjenu.

24.10.2010. 15:20

Postovani Dr.Nabil Chalfe !

Mom tati je u januaru ove godine dijagnosticiran Ca Pluca. U februaru je operisan i kcui je otpusten s
Dg: Ca adenosquamosum bronchi lobi sup.pulmonis sin. C34
Ca metastaticum lymphonodi bornchopulm. C77.1

Operacija: Thoracotomisa lat.sin. Lobectomia superior
Lymphadenectomia mediastinalis

Stadij bolesti: II A (T2a N1 M0)

Poslije toga je primio dvije kemoterapije Cisplatin/Gemzar. Nakon drugog ciklusa uradio je PET/CT i ustanovljeno je da primi jos dvije kemoterapije.
Drugi PET/CT uradio je u petak 22.10.2010 i pokazao je da je stanje u pogorsanji,tj. da je doslo do daljnje morfoloske i metabolicke progresije osnovne bolesti.
CT-om se prikazuju dva novonastala sekundarna depozita parijetalno i okcipitalno u lijevoj hemisferi velikog mozga, PET-om prikazana "hladna" podrucja u tim regijama odgovaraju okolnim edemima
Patoloski metabolizam glukoze u torakalnim/medijastinalnim limfnim cvorovima, koji su veci i metabolicki aktivniji nego prije, uz pojavu i novih, ukazuje na sekundarizme.
CT-om se registrira i nekoliko novonastalih nodoznik lezija u oba plucna krila, FDG negativnih obzirom na mlu velicinu,koje su morfoloski takodje sekundarizmi.
CT-om se vidi novonastala okrugla lezija u VII segmentu jetre, bez patoloske akumulacije radiofarmaka,otvorene etiologije,no diferencijalno dijagnosticki prema morfoloskim kriterijama,takodje suspektna na sekundarni depozit.
Pojacani metabolizam FDG-a u nekoliko novonastalih navedenih kostanih lezija ukazuje na sekundarizam.
To je zakljucak sa zadnje PET/CT

Ljekari su mu za dalje preporucili zracenje i kemoterapiju.

Zanima me da li su prva cetiri ciklusa kemoterpije sa Cisplatinom i Gemzarom bila u redu i sta bi po vasim preporukama trebalo dalje ?Postoji li neki poseban nacin ishrane kojeg bi se trebao pridzavati?

Unaprijed zahvalna !

S postovanjem !

Nabil Chalfe , dr. med.

24.10.2010. 22:55

S postovanjem !
Nakon operacije kojom je verificiran IIA stadij pravilna je odluka nastaviti s tzv adjuvantnom kemoterapijom što je učinjeno a izbor citostatika (Gemzar i Cisplatina) je ispravan. Kontrolni PET/CT nakon 4 ciklusa kemoterapije ukazuje na proširenje bolesti na niz organa (mozak, limfne žlijezde, pluća i kosti). U ovom trennutku prvenstveno treba zbrinuti metastaze mozga ili zračenjem čitavog mozga ili s tzv. Gamma- knife (što ovisi o nalazu CT-a i magnetske rezonancije mozga). Obzirom da oko opisanih metastaza mozga prisutan i edem potrebno je uključiti tzv. antiedematoznu terapiju . Ukoliko bolesnik ne gubi na tjelesnu težinu onda treba nastaviti normalnom ishranom.

zagi

25.10.2010. 23:15

Postovani Dr.Nabil Chalfe !

Hvala Vam puno na odgovoru. Da li je potrebno poslije zracenja ukljuciti novu kemo terapiju i sta vi mislite o lijeku Tarceva (Erlotinib)

Unaprijed zahvalna !

S postovanjem !

Nabil Chalfe , dr. med.

27.10.2010. 23:15

Tarceva je prema našem iskustvu je učinkovita u drugoj liniji liječenja nemalostaničnog karcinoma pluća. U Republici Hrvatskoj prema odluci HZZO-a Erlotinib se odobrava za liječenje proširenog nemalostaničnog karcinoma pluća tek u trećoj liniji (nakon pogoršanja bolesti iza primjene prve i druge linije liječenja kemoterapijom). Također se ne odobrava se za liječenje bolesnika sa metastazama mozga. Prema tome na žalost Vaš otac nema pravo liječenja Tarcevom na teret HZZO-a.
S poštovanjem

zagi

28.10.2010. 10:55

Postovani Dr.Nabil Chalfe !

Hvala Vam puno na informacijama. Mi smo inace strani drzavljani ali se tata inace lijecio u Hrvatskoj.Juce je bio na konzilijumu pa su ustanovili da prvo treba poceti sa zracenjem tog dijela mozga.Ljekari su optimisticni tako da su nam puno olaksali i mi idemo sa borbom dalje.

Velika hvala

S postovanjem !

Nabil Chalfe , dr. med.

30.10.2010. 19:50

Nema na čemu.
S poštovanjem

zagi

01.11.2010. 23:21

Postovani Dr.Nabil Chalfe !

Nakon konzilijarnog pregleda mog tate ljekari su preporucili Gamma Knife, novu kemoterapiju Carboplatin + Taxotere , antidematoznu terapiju sa Dexamethason-om(koju vec prima).

Tata je danas radio MRT i nalaz je slijedeci :
Uradeni su T1W sagitalni, T1W/T2W/T2W FLAIR/DWI/T2W* transverzalni i T2W koronalni tomogrami endokranijuma, dopunjeni postkontrastnom studijom.
Lijevo na granici frontalnog i parijetalnog lobusa parasagitalno visoko prema verteksu manja intraaksijalna ekspanzivna lezija dimenzija oko 17x16x17 mm, T1W/T2W hiperintenzna sa linearnim hiposignalom na T2W/T2W* uz prednju lijevu konturu u smislu prisustva paramagnetika ( vjerovatno produkti krvarenja). Rubno uz opisanu leziju siroka zona T2W/FLAIR povisenog intenziteta signala u smislu perifokalnog edema.
Lijevo okcipitalno takodjer manja intraaksijalna ekspanzivna lezlja, heterogenog signala, dimenzija 16x18x18 mm, T1W centralno hipointenzna rubno izointenzna, T2W centralno hiperintenzna, rubno izointenzna, a T2W* skoro u cjelosti gasi signal-prisustvo paramagnetika(vjerovatno produkti krvarenja).Na postkontrastnim tomogramima lezija intenzivno rubno pojacava intenzitet signala.
Rubno uz leziju siroka zona perifokalnog edema uz kompresiju na trigonum i okcipitalni rog lijeve lateralne komore koji su blago potisnuti anteriorno.
U mozdanom parenhimu infratentorijalno nema patoloskih promjena morfologije ili signala; nema zona difuzione restrikcije, niti fokalnih lezija bijele mase.Nema manifestnih lezlja mozdanog stabla, niti cerebeluma.
Pontocerebelarni uglovi i kraniocervikalni prelaz su bez patoloskih promjena.
Formane magnum slobodan.
ZAKLJUCAK: OPISANE INTRAAKSIJALNE EKSPANZIVNE LEZIJE SUPRATENTORIJALNO SU MRI KARAKTERISTIKA SEK. DEPOZITA

Da li biste mi Vi mogli dati misljenje o ovome? Da li je bolje zracenje cijelog mozga ili Gamma knife u ovom slucaju?

Veliko Vam hvala

S postovanjem !

Nabil Chalfe , dr. med.

04.11.2010. 22:35

Obzirom da se radi o 2 metastaza na mozgu veličine do 2 cm moguće je ih odstraniti učinkovito s Gamma-knifom. To isto ne isključuje i mogućnost kasnije intervencije u smislu zračenja čitavog mozga (da se odstrane i moguće postojeće tzv mikrometastaze koje zasada nisu vidljive s MR). Taxotere je inače lijek izbora za liječenje memalostaničnog karcinoma pluća u drugoj liniji.

sa poštovanjem








zagi

11.11.2010. 00:00

Postovani Dr.Nabil Chalfe !

Hvala Vam puno na Vasim odgovora ima.

S postovanjem !

Nabil Chalfe , dr. med.

13.11.2010. 23:25

Nema na čemu
Sa poštovanjem

zagi

05.12.2010. 12:25

Postovani Dr.Nabil Chalfe !

Prije svega zelim da Vam se zahvalim na svim dosadasnjim odgovorima. Do sada je sve proteklo onako kako ste mi napisali. Tati je uradjena Gamma Knife i sada treba da pocne sa zracenjem mozga i kostiju istovremeno. U medjuvremenu su mu ukljuceni bisfosfonati za kosti. EGFR mutacije su pozitivne tako da onkolog smatra da mu se treba ukljuciti Erlotinib ili Gefitinib. Htjela bih Vas pitati da li je potrebna jos dodatna kemoterapija i zracenje medijastinuma? Da li postoji mogucnost da Vam posaljem nalaz PET-CTa.

Hvala Vam mnogo

S postovanjem

Nabil Chalfe , dr. med.

15.12.2010. 17:20

Poštovana !
Obzirom na proširenost bolesti nema indikacije za radioterapiju medijastinuma. Obzirom da su dokazane EGFR pozitivne mutacije smatram da inhibitori tirozin kinaze (Erlotinib ili Gefitinib) su lijek izbora. Kemoterapija nije indicirana u kombinaciji s inhibitorima TK.