Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv


Autor Poruka

Red_Lilith

20.05.2009. 10:20

Postovanje.

Ginekologica mi je spalila bradavicu te rekla da mozda imam hpv. Uzet mi je bris i napravljen papa test te mi je receno da ce mi se javiti. Propisan mi je Doksiciklin koji sam popila. Nakon 2 tjedna nazvala sam ginekologicu te mi je medicinska sestra rekla da su nalazi uredni. Naravno, sada mi nista nije bilo jasno,ali nisam dobila vise informacija od osoblja, pa sam citala sve i svasta i nasla da je oblik hpv-a koji se manifestira bradavicama niskorizican. Cak sam negdje procitala da je i izljeciv, iako sad vidim da to nije tocno. Uglavnom, nakon toga nije se pojavila niti jedna bradvica (proslo je 4 mjeseca). Molila bi Vas, ako mozete s ovim informacijama, dati misljenje - je li moguce da nije hpv? moze li jos nesto uzrokovati takve bradavice?

Takodjer, nigdje ne uspijevam naci odgovor da li je moguce, ako imam hpv, svejedno se cijepiti? Kao prevencija od drugih vrsta hpv-a i raka maternice.

Unaprijed hvala.

Marija Hršak, dr. med.

20.05.2009. 22:55

Poštovana, virusne bradavice mogu biti uzrokovane nizom virusa, a ne samo sa HPV-om. Teško je sada nakon što je bradavica spaljena reći o kojem se virusu radilo. Ako se pojave ponovo, možete otići na ekskohleaciju bradavice(uzimanje promijenjienog tkiva za analizu), te kad se napravi patohistološka analiza nakon zahvata, znati ćete o čemu se radi.
Što se tiče pitanja vezanog uz HPV cjepivo, mišljenja baš nisu usaglašena. Smatra se da ako imate izoliran jedan tip HPV-a, npr 16, a PAPA test vam je uredan, cijepljenje ima smisla, jer Vas štiti od ostalih tipova HPV-a.
Naravno, prethodno morate provjeriti, ako je dokazano da imate HPV, o kojem se HPV virusu radi.