Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lana123

15.09.2014. 17:25

Pozdrav, imam 18 godina i od 7. Razreda muku mucim s pristicima. Drzala sam ih pod kontrolom s kremama i losionima. Ali sa 16 i po godina vise nisam mogla, dobila sam prave bolne akne. Antibiotici i skinoren nisu pomogli pa je bio red na tablete. Dermatolog mi je savjetovao da pocenm piti Diane 35 jer sam imala neredovite menstruacije. Ciklus bi mi varirao od 28 pa do 40ak dana.. Uvjeravao me da ce mi se lice u mjesec dana preoporoditi. Ali da izvadim hormone i odem na ultrazvuk jajnika. Hormoni su mi u redu. Ultrazvuk je pokazao da mi je jedan jajnik veci od drugog. Ginekologica mi nije odmah htjela prepisati pilule ali na moj nagovor prepisala je. Prvih 6 mjeseci nije bilo pomaka. Nakon 8 smanjio se broj akni ali njih je jos bilo pogotovo u predjelu brade i celjusti. Odlazila sam na TCA tretmane da se rijesim oziljaka. Godinu dana nakon uzimanja Diana shvatila sam da nema smisla da nastavim s uzimanjem s obziro. Da se akne jos javljaju. Od dana kada sam ih prestala uzimati lice je krenilo na bolje. Imala bi jednu dvijeakne. Celjust i brada ocisceni. Ali treba uzeti u obzir da sam isla svaki dan na more pa je vjerojatno i to imalo utjecaja. I evo 3 mjeseca nakon opet akne ispod celjusti i po bradi. I koja po obrazu. Takodjer i po prsima su izbacile ali sitne. Ciklusi opet poremeceni.. opet san dogovorila pregled kod ginekoliga.

Medjutim mene zanima da li ta neredovita menstruacija ima veze s tim. Je li neki hormonski poremecaj I PCOS ili je pak samo rijec o pubertetskim aknama. (Brat je imao lice gore od mene 10 puta i pio je roakutan. Nema ih vise. Pa da nije genetika?)

Nisam dlakava niti mi kosa ispada.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.09.2014. 09:30

Neredovite menstruacije mogu imati veze s tim, ali i ne moraju. Imate li PCOS, pitanje je za ginekologa. Genetski faktor je kod Vas sigurno bitan.

looney tune

19.10.2014. 23:15

Poštovani, da ne otvaram zasebno novu temu,ovdje cu postaviti svoja pitanja koja se isto ticu akni. Imam 24 godine i kroz pubertet sam se 'prosvercala' sa pokojim predmenstrualnim prištićem na bradi,ali unazad 3 godine kod desnog uha su mi se pocele pojavljivati potkožne,izrazito bolne i upaljene akne. Nisu posebno velike,radi se o malom području na licu,ali kada buknu doslovno ih ima 20-ak sitnih,ali jako crvenih i upaljenih i ne prolaze tako reci uopce. Na miru sam mozda par dana u mjesecu. Nikad ih nisam istiskivala jer nisu nikada niti sazrijele dovoljno da bi to mogla uciniti,a opet neovisno o tome na tom dijelu lica imam udubljene ožiljke i izrazito crvenilo cemu ne pomaze ni cinjenica da mi je koza lica jako blijeda i svijetla. Bila sam i kod dermatologice koju je isto iznenadilo kako samo bas na tom dijelu lica imam akne,ostatak lica mi je normalan i relativno cist. Mada moram napomenuti da muku mucim i sa bradom i to znaju biti veliki potkozni pristevi,ali cini mi se da njih dobijem uvijek u sredini ciklusa pa traju sve do menstruacije pa to povezujem sa tim. Dermatologica mi je bila prepisala sonu gel i kremu sa salicilnom,ali takva terapija nije davala nikakve rezultate. Trenutno koristim Bioderma sebium serum sa 15% aha kiselina pa me zanima da li bi mi to moglo u konacnici pomoci i rijesiti me mrlja od postojecih i nastanka novih akni?
Zanimljivo je da su uvijek na tom istom mjestu na licu i da me unazad tjedan dana boli celjust i svi zubi na toj strani lica. Boli me i sestica na toj strani lica na kojoj mi je nedavno izvađen zivac i stoga me ona ne bi trebala boljeti. Ne znam kako si vise pomoci,sve sam isprobala od prirodne,drogerijske do ljekarnicke kozmetike, cimeta i meda,redovito cistim lice maskama od zelene i bijele gline,pijem puno vode.

I moje drugo pitanje bi li bilo dobro uraditi panoramu zubiju i mogu li potencijalne bolesti zuba/celjusti biti u uzorcno posljedicnoj vezi sa pojavom akni na tom podrucju? sad
Unazad godinu,dvije također imam jako bolne ovulacije i desni jajnik me stalno probada neovisno o dijelu ciklusa pa sam prvo to povezala sa tim,ali na svim ultrazvucnim pregledima do sad i i upravo na nedavnom ultrazvucnom pregledu nalaiz su bili uredni i po rijecima ginekologice moji jajnici su 'savrseni'.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.10.2014. 23:10

Terapija s Bioderma sebium serumom može pomoći, ali ne vjerujem da je dovoljna. Ostalo što koristite, neće pomoći. Mislim da bi trebali ponovo kod dermatologa da se promijeni terapija. Mislim da bolesti zuba i čeljusti nisu uzrok Vaših tegoba, ali možete napraviti ortopan.