Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Alopecia areata


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lili

29.03.2005. 00:10

Poštovani
Prije otprilike dva mjeseca primjetila sam omanji gubitak kose na razdjeljku. Uspaničila sam se i otišla liječniku opće prakse. Izvadila sam nalaze, sve je bilo uredno, osim što mi je željezo bilo ispod normale. Liječnica dermatolog mi je dala tablete željeza i Belosalic losion.
Nakon mjesec dana sam bila na pregledu kod kutologa, koji mi je mikrokamerom snimio i ustanovio gljivice po cijelom tjemenu. Dobila sam pripravke švicarske firme KUTH, čisteću pjenu, losion poslije pranja i losion za ujutro i naveče za dio bez kose. Evo, prošlo je već skoro mjesec dana i od toda, koristim terapiju, no sada mi je se Alopecija areata povećala, a i ostala kosa mi pojačano ispada.
Imam 32 godine i djecu od 4,5 i 2 godine. Što da radim?

dr. Krešimir Kostović

29.03.2005. 20:44

Alopecia areata je gubitak kose nepoznatog uzroka, a manifestira se baš kao kod Vas. Prognoza ponovnog porasta kose je nepredvidiva, ali kod oko trećine bolesnika kosa poraste unutar 6 mjeseci, kod trećine nakon godine dana, a kod trećine je prisutna i nakon godine dana. I nakon porasta kosa može ponovo ispasti na tom, kao i na drugom mjestu. Savjetovao bih Vam da nastavite uzimati željezo, te da koristite kortikosteroidne pripravke (jedan od njih je i Belosalic losion).
Ovo s kutologom je totalna glupost. Kod osobe od 32 godine gljive ne mogu uzrokovati bolest vlasišta. To je moguće samo kod djece. Pjene, losioni prije i poslije pranja imaju svrhu da Vam zaokupe pažnju i da potrošite novce.

tanja-1987

24.06.2015. 10:15

Poštovani,

da li pokvareni zub(i) mogu biti okidac za pojavu alopecie ili vitiliga?

Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.06.2015. 11:05

Za vitiligo ne. Za alopeciju se nekada smatralo da može, ali je danas ta teorija odbačena.