Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Androgena alopecija ili seboroidni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

noviji

18.04.2014. 07:35

Poštovani,
Bio sam na pregledu vlasišta (promotivnom) u ljekarni, radi problema prorijeđene kose. Dermatologinja je pregledom vlasišta ustanovila da ne patim od androgene alopecije uzrokovane DHT-om (što sam ja mislio), nego imam pojačano lučenje masti oko folikula, te kao posljedica tog stanja, postupno se smanjuje (prekida) dotok hranjivih tvari do folikula, te izrastaju sve tanje vlasi, koje onda i prerano ispadaju. (Postoji li medicinski naziv za ovu vrstu oboljenja?)
Ja u obitelji imam pojavu muške ćelavosti sa očeve strane, dok mi je doktorica rekla da se nasljedna alopecija dobiva sa majčine strane, te da bih u tom slučaju već sa 36 godina imao izraženu ćelavost, što sada nije slučaj (imam 39 godina) te trenutno imam izrazito prorijeđenu kosu na čeonom dijelu (uz izražene zaliske), i na tjemenu.
Poznato mi je da sam kosu počeo gubiti još u dvadesetima, te sam povremeno koristio Vichijeve proizvode protiv ispadanja kose, ali obzirom da sam u mladosti imao izrazito gustu kosu, to "gubljenje kose" se tek počelo primjećivati desetljeće kasnije, te je sada već dosta izraženo, zbog čega sam i otišao na pregled.
Dobio sam tretman Vital Plus Active (tretman za čišćenje vlasišta S+L, te serumi Su+Cu i tablete kao dodatak prehrani) naglašavam da doktorica koja mi je pregledala vlasište, predstavlja kompaniju koja prodaje ove preparate, te mi je rekla da će mi se stanje sa gustoćom kose popraviti nakon tromjesečnog tretmana.
Moja dvojba postoji oko ove dijagnoze i tretmana (obzirom da doktorica predstavlja kompaniju čije preparate i prodaje)?
Ja sumnjam da se ipak radi o androgenoj alopeciji?
Ako je to slučaj onda bih trebao koristiti DHT inhibitore radi sprečavanja utjecaja na rast kose?
Može li se ova terapija kombinirati sa Nanogen VEGF serumom za rast kose (koji sadrži i DHT inhibitore)?
Cijenio bih stručno "drugo" mišljenje.
Najljepše zahvaljujem na odgovoru!
S poštovanjem!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.04.2014. 11:35

Mislim da se kod vas ipak radi o androgenetskoj alopeciji. Uz to, Vi možete imati i seboroički dermatitis. Mislim da vam gore navedena terapija neće previše pomoći. Iako, može se kombinirati s gore navedenim serumom.