Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Bijele fleke?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nela

18.12.2002. 15:50

Postovani;
Prije nekih mjesec dva su mi se pojavile bijele fleke na jednoj ruci tacno iznad lakta (s vanjske strane). Fleke nisu jasno ogranicene, tj. odvojene od ostale pigmentirane koze, nego vise djeluje kao kad se osuncana koza oljuska na nekim mjestima.
Na nekom drugom mjestu nisam mogla primjetiti slicnu pojavu, al' me to ipak uznemiruje, posto znam da postoji slicna kozna bolest (vitiligo?) koja je veliki estetski problem.
Zanima me da li postoji neka druga bolest ili nesto sto i ne bismo mogli nazvati bolescu, a da ima ovakve simptome!?
Posto sam vec neko vrijeme odsutna iz drzave u kojoj zivim, nisam bas u finansijskoj prilici da idem ljekarima ovdje gdje sam sad (Francuska), zato bih vam bila jako zahvalna kad bih dobila vase misljenje.

Hvala unaprijed!

dr. Suzana Ljubojević

18.12.2002. 21:22

Hipopigmentirane neoštroograničene promjene koje opisujete nisu specifične. Vitiligo je bolest s nedostatkom pigmenta, ali kod njega se nikada ne pojavlju ljuskice.
Na mjestima koje opisujete (nadlaktice, ramena, pa čak i lice) često se pojavljuje tzv. pityriasis alba, također jedan poremećaj pigmenta koji obično ide uz neku atopiju (npr. atopijski dermatitis), a često i uz učestale infekcije, posebice gornjeg respiratornog trakta.
Kod Vas nema razloga za zabrinutost, no ipak je poželjno javiti se nadležnom dermatologu radi postavljanje ispravne dijagnoze i adekvatnog liječenja.

Nela

21.12.2002. 15:57

Postovana,
hvala vam na brzom odgovoru. Umirio me je vas odgovor.
Da dodam jos i to da sam deset godina bolovala od jedne kozne bolesti, za koju niko nije bio siguran sta je. Uglavnom, najprihvatljivija dijagnoza je bila neurodermatitis. Naime, javljali su mi se osipi (u vidu nekih crvenih bubuljica koje kao da imaju i neke tecnosti u sebi) po svim zglobovima (po citavom tijelu), a najvise zahvacen dio i skoro hronicno ispoljen bio je upravo na nadlakticama. U zadnjih godinu dana desi mi se samo ponekad da dobijem jednu bubuljicu ili dvije i to jednom u par mjeseci, tako da primjecujem vidno poboljsanje (izljecenje?).
Da li bi to moglo da bude uzrok ovih flekama?
Inace, jako sam sklona infekcijama disajnih puteva, a u djetinjstvu sam imala i bronhitis (mada i sada osjetim da povremeno tesko disem).


Hvala vam puno jos jednom.

dr. Suzana Ljubojević

23.12.2002. 04:50

Neurodermatitis i atopijski dermatitis su sinonimi. Kronična je bolest, karekterizirana je jakim svrbežom te kožnim promjenama u vidu crvenila, a u kroničnom stadiju i lihenificiranim smeđkastim papulama obično oko pregibnih strana velikih zglobova (laktova, koljena, skočnih zglobova i zapešća), na vratu i nerjetko i na licu.
Prema Vašem opisu kod Vas bi se moglo raditi o atopiji i bijele fleke koje opisujete mogle bi odgovarati dg. pityriasis alba, bolesti koja se javlja uz atopiski dermatitis (neurodermatitis). S obzriom na učestale infekcije dišnih puteva, savjetujem obradu (hematološku, mikrobiološku, alergološku).

Nela

24.12.2002. 13:51

Alergoloska obrada mi je uradjena, nisu mogli utvrditi nikakvu alergiju.
Sto se tice mikrobioloske, ne znam tacno na sta mislite, ali sam bila kod koznog ljekara koji mi je nekom velikom lupom pregledao oboljela mjesta, medjutim nikakav uzorak nije uzimao, niti je znao sta je u pitanju (pitao me cak sta su mi ljekari u Hrvatskoj rekli).
Sto se hematoloske obrade tice, zaista moram priznati da ne znam o cemu se radi. Mozete li odvojiti jos malo vremena pa da mi objasnite o cemu se radi, da bih mogla zahtijevati od mog ljekara takvu analisu (posto nisam sigurna da li je ista ili slicna rijec u pitanju).

Hvala vam mnogo.

dr. Suzana Ljubojević

28.12.2002. 10:39

Mikrobiološka brada uključuje bris nosa i ždrijela, hematološka kompletnu krvnu sliku, vrijednosti željeza u krvi, razine enzima ASTO (antistreprolizinski titar) i ASTA (antistafilokokni titar). Osim kožnih testova (epikutani, ubodni test i scratch test), alergološka obrada uljučuje i razinu ukupnog i/ili specifičnog IgE u krvi (RIST, RAST), imunoelektroforezu i elektroforezu u krvi...

tanja-1987

01.12.2012. 11:35

Postovani, prije dvije godine brat je izgorio na suncu po ramenima i nakon toga su mu na jednom ramenu, iza vrata ostale 3 blijedoroze mrlje promjera 5cm negdje. Zanima me da li bi to mogao biti vitiligo? U zadnje dvije godine nisu nastale nove mrlje niti su se ove širile? Koji su sve mogući razlozi?
Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.12.2012. 18:45

Mislim da "blijedoroze" mrlje koje traju dvije godine, ne šire se i ne javljaju se nove, nisu vitiligo. Nešto više mi je teško reći bez pregleda.

sesily

07.12.2013. 17:50

Pozdrav! happy

Mom bratu se ljetos na licu. točnije iznad lijeve obrve pojavila bijela mrlja koja se polako širila i pobijelila mu je djelomično obrvu i taj dio obrve je opao. Sada su se te mrlje pojavile iznad gornje usne i ispod donje. Postoji li razlog za brigu, i radi li se tu možda o vitiligu?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.12.2013. 23:20

Moglo bi se raditi o vitiligu, ali za dijagnozu je potreban pregled.

aurora07

04.02.2014. 23:45

Poštovani. Imam problem sa bijelim mrljama na koži. Pojavile su se isključivo na podlakticam obje ruke (na desnoj više nego na lijevoj): Nema ljuskica i ne svrbi ali je estetski ružno. Obratila sam se svojoj liječnici opće prakse koja mi je dala mast Oronazol. Mazala sam odprilike 3 ttjedna (potrošila sam tubuicu) i nije se povuklo. Danas sam bila kod dermatologinje u općoj bolnici koja me "pregledala" razgovorom. Nije mi uzela nikakav uzorak ili bilo što. U nalazu stoji: dermatološki status-vidljive su hipopigmetincijske makule, preporučam neutralne kreme za njegu i pažljivo izlaganje suncu. " - tREBAM LI SE BRINUTI? Meni nije ovo baš normalno da mi se pojavi usred zime i nikad mi to nije bilo. Inače sam osjetljive kože što se tiče sunca lako izgorim na suncu i korisitla sam ovo ljeto solarij ali mi se ne čini da je to uzrok flekica. Što da napravim jer mi nije baš riješenje čekti ljeto da se boja eventualno sa sunčanje ujednači. Pomozite.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.02.2014. 19:55

Mislim da se ne trebate brinuti. Nadalje, mislim da se ne radi niti o gljivičnoj infekciji. Moglo bi se raditi o tzv. hypomelanosis idiopathica guttata, ali ako se radi o tome (što Vam ne mogu potvrditi preko računala), učinkovite terapije nema.

ana-split

28.06.2015. 12:25

Postovani,

Imam 29 godina.
Zanima me da li je halo nevus povezan s vitiligom, s obzirom da na neki nacin imaju isti uzrok? Cini li me to boljim kandidatom za pojavu vitiliga?

Takodjer, da li trudnoca predstavlja triger za pojavu bijelih mrlja? da li je uopce cest slucaj da se vitiligo prvi put manifestira u trudnoci?

Hvald

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.06.2015. 18:35

Halo nevus se nalazi u oko 20% oboljelih od vitiliga, ali to ne znači da imate vitiligo. Vitiligo se može javiti u bilo kojoj dobi (pa i u trudnoći). Sama trudnoća nije okidač za vitiligo.