Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


dermatofibroma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

slavica

17.02.2006. 22:33

Prije svega vas pozdravljam.Molila bi vas da mi pobliže objasnite i ujedno savjetujete šta trebam napraviti.Bila sam kod dermatologa radi žlijezda koje su mi se pojavile več prije nekoliko godina na leđima lijeve lopatice riječ je o tri žlijezde koje su bile prvo boja kože a svremenom su potamnile u smeđe do crne boje.Godinama na njih nisam obračala pažnju dok se s vremenom nisu po tijelu pojavile i nove i sad ih je sve ukupno jedanaest.Doktorica je dijagnosticirala da je riječ o Dermatofibromata corporis također me je poslala u drugi grad da potvrdi svoju sumnju i tamo su mi to isto rekli i napravili biopsiju.Nalaz je stigao i glasi ovako.Ortokeratoza i blago akantotičan epidermis s hiperpigmentacijom bazalnih keratinocita.Uprikazanom koriju nalazimo intersticijske infiltrate fibrohistiocita s umnoženim kolagenim vlaknima koja teku u različitim smjerovima. dg.DERMATOFIBROMA. Ja bi vas molila da mi kažete da li je to išta zabrinjavajuče i dali ču to morati ostraniti i šta mi vi savjetujete da bi trebala napraviti.Unaprijed hvala.

dr. Dinko Kaliterna

23.02.2006. 15:17

Promjena je skorz bezopasna i nemojte je nikako operirati jer zaostaju veliki ožiljci. Isključivo se može smanjiti sa krioterapijom.

Nika1995

18.05.2015. 13:30

Dobar dan ! Nedavno sam napravila biopsiju koze sa prsa te je nalaz dosao.. On glasi ovako : Debela hiperkeratoza te blago i nepravilno akantotičan epidermis u čijem bazalnom sloju nalazimo znake vakuolarne degeneracije bazalnih keratinocita.Subepidermalno zapažaju se perivaskularni i periadneksalni srednje gusti pretežno limfocitarni infiltrati.Krvne žile dilatiranih su lumenauz izraženu endoteliozu a kolagena vlakna lagano razmaknuta edemom.... Jeli mozete mi rec jeli ovo ista opasno??
Unaprijed hvala !

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.05.2015. 18:30

Morali bi pročitati zaključak (koji sigurno postoji). Ovako je pitanje za patologa.

Nika1995

23.05.2015. 01:55

Zaključak : U pregledanim rezovima nalazimo nedvojbeno znake autoimunskog zbivanja.Savjetuje se nadopuniti obradu direktnom imunofluorescencijom. Molim Vas vase misljenje! happy

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.05.2015. 20:50

Trebate nadopupinit obradu DIF pretragom tj. još jednom biopsijom koja će se poslati na dodatnu analizu. Možda bi se kod Vas moglo raditi o nekoj vrsti lupusa. S ovim nalazom se morate javiti liječniku koji je tražio biopsiju s ciljem postavljanja dijagnoze.