Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ekcem na bradavici dojke


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alice5

24.06.2014. 14:00

Poštovani,

prije tjedan dana primijetila sam na bradavicama nešto poput osipa (ne svrbi ni ne peče). Pila sam antibiotik (azitromicin) pa pretpostavljam da je to reakcija na njega, stoga sam kupila canesten, pretpostavivši da se radi o gljivičnoj infekciji. Zanima me mogu li koristiti neku drugu kremu/mast koja bi pomogla i koliko treba proći vremena da se ekcem povuče. Pročitala sam da ako osip nastane kao posljedica uzimanja antibiotika, za njegovo suzbijanje kreme ne pomažu, već treba piti oralni antibiotik. Također, 2 godine koristim kontracepcijske pilule, no tek sada je izbio osip pa pretpostavljam da nema veze sa tim.

Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.06.2014. 20:20

Vjerojatno nije reakcija na azitromicin, a ako su promjene na obje dojke nije niti gljivična infekcija (te je Canesten pogrešna terapija). Možda je neki kontaktni dermatitis, ali to bi trebalo potvrditi na pregledu.

MajaH

12.07.2014. 17:20

Postovani

Nisam sigurna da li ce moje pitanje odgovarati ovoj oblasti ali ipak. Prije nekoliko dana sam primjetila kao smedjkaste plikove na bradavici desne dojke, i ta me bradavica povremeno malo pecka. Imam osjecaj kao da sam se opekla. Na dodir bradavica poprimi boju kao sto je i bradavica na lijevoj dojci, i onda se opet vrati u smedjkastu boju. Te nazovimo plikove imam samo na povrsini bradavice. Ostim toga nema nikakvih drugi promjena na kozi. Bradavice su jednake velicine, osim tog izuzetka. Da li do te promjene moglo doci zbog trenja od odjecu ili je posrijedi nesto drugo? Obzirom da radim na projeku i u dosta nehigijenskim uslovima, ne znam da li je posrijedi neka gljivicna infekcija? Na samopregledu dojki nisam uocila nesto abnormalno. Molim vas savjet.

Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.07.2014. 04:15

Nije gljivična infekcija i moguće je da je od trenja na odjeću. Ne vjerujem da je nešto ozbiljnije.