Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ekcem na očima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JC74

01.05.2011. 13:35

Godinama sam imala česte konjuktivitise a onda sam prije 3 godine napravila alergo testove.Prick test neg a patch test poz na nikal+++.U zadnje dvije godine gotovo da nije bilo čistog perioda.Svrbež, crvenilo,otečenost vjeđa,suhoća,zategnutost oka i kože okolo.Nedavno mi se formirao nabor ispod oka koji ne iščezava potpuno ni nakon terapije.Bilo da sam u kontaktu sa oftamologom ili dermatologom, terapija je ista, kortikosteroidi.Oni davaju samo kratkotrajno olakšanje a simptomi se javljaju relativno brzo.
Nisam se mogla pomiriti da je nikal glavni krivac za probleme koje imam pa sam otišla i na testiranje na bio-rezonancu.Na moje veliko iznenađennje, terapeutkinja nije našla alergiju na nikal, nego samo na amalgam( i intoleranciju na laktozu,kavu i bjelanjak.)Inače dobrog sam zdravlja.U ustima imam 8 starih amalgamskih plombi i iako su one kontroverzne,osobnog sam mišljenja da u nekim slučajevima, mogu stvoriti probleme.Vezano za nikal, prije par godina napravljena mi je nadogradnja na zdravi zub koja moguće može biti niklovana i kao takva pojačavati moju preosjtljivost na taj metal.Možda otud i zabuna na bio-rezonanci??
Svu sam staru šminku bacila i prelazim na kvalitetnu dermokozmetiku.Za dio oko očiju trenutno koristim avene extreme tolerance, Nikelovu acidosalus kremu a naručila sam iz Skin shopa cardiospermum dry eye gel, proizvod dizajniran za oštečenu i upaljenu kožu očiju i drugih osjetljivih dijelova tijela.Problem je što samo medicinske kreme mogu u sluznicu pa tako nije lako izabrati a i koristiit druge kreme jer koža je najviše oštečena u unutrašnjim krajevima očiju i ispod desnogh oka gdje ima taj tzv Danni.Moganov nabor.
Jedan od vrsta alergijskog konjuktivitisa je i gljivični ili bakterijski alergijski konjuktivitis.Mikrobiološki testovi su u par navrata bili poz na staphilococus aureus na što su doktori samo odmahnuli rukom.Jasno mi je da je bakterija normalni stanovnik naših sluznica ali mogu li ja biti posebno osjetljiva na nj i kako to dokazati?
U nedoumici sam da li se kreme protopic ili elidel mogu koristiti tko blizu očiju? Mislim da bi s njima dosta dobro držala stvar pod kontrolom, bez puno posljedica,a koristeći ih po potrebi.
Ja vas lijepo molom za mišljenje.Koje dodatne testove mogu još napraviti, u kojem smjeru da idem? iako mi se čini da to nema neke velike veze, da li moram izbjegavati hranu bogatu nikom? Da li su moje oči zapravo samo umorne, imunološki oslabljene i kao takve podložne infekciji? kako ih ojačati? Inače vid mi je jako dobar i nemam očni tlak.Nikad prije u životu nisam imala crvenila i osipa po tijelu niti je itko u mojoj obitelji atopičar.
Lijepi pozdrav s juga,
Jenny

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.05.2011. 10:20

Vi mate dokazanu jaku kontaktu preosjetljivost na nikal (+++) i to je sigurno Vaš primarni problem. Taj problem je kroničan i teško ga se u potpunosti riješiti. Bio rezonance i ostale slične postupke ne bih preporučio- samo će Vas zbuniti (a u stručnoj praksi se ne koriste). Povremena upotreba kortikosteroida ostaje temelj liječenja. K tome, svakako bih pokušao Protopic ili Elidel, jer njihova upotreba oko očiju ne nosi rizike kao primjena kortikosteroida. Potrebno je samo izbjegavati izlaganje suncu za vrijeme njihove upotrebe. Stafilokoku ne bih pridavao uzročnu ulogu (on je tu sekundaran uslijed "oslabljenog imuniteta"blunk.

Mar85

11.02.2016. 09:55

Poštovani,
posljednja tri mjeseca imam problem s očima i s područjem oko očiju, jako otiče, svrbi, crveno je... Doktorica pretpostavlja da je riječ o atopijskom dermatitisu povezanom sa alergijom (inače alergije mi se javljaju u proljeće i u ranu jesen). Prije skoro dva mjeseca dala mi je maxitrol kapi te maxitrol mast da nanosim ispod očiju dva puta dnevno kroz dva tjedna i flonidan tablete. Stanje se poboljšalo no nekoliko dana nakon prestanka korištenja svi simptomi su se vratili. Zatim mi je dala tobrex mast jednom dnevno tjedan dana i pantexol mast dva-tri puta dnevno, rinolan tablete i kapi za suhe oči no stanje se nije promjenilo. Ponovo mi je propisala maxitrol mast, uz rinolan i kapi za suhe oči te se stanje popravilo skoro pa sutri dan. Maxitrol koristim već 4 dana samo navečer ispod očiju no u ljekarnoj su mi rekli da ne smijem koristiti ovu mast tako često pa vas molim za savjet hoću li nastavit povremeno koristiti ovu mast ili ne i koliko je to "povremeno"? (Dermatologu i na alergotest idem tek idući mjesec.)
Unaprijed zahvaljujem

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.02.2016. 19:05

Svakako trebate pregled dermatologa. Vjerojatno imate kontaktni alergijski dermatitis. Maxitrol možete koristiti najviše desetak dana u kontinuitetu. Nakon toga mora biti najmanje 2 tjedna pauze.

Shanea

06.05.2016. 19:55

Poštovani,
alergo test sam radila tek prije par dana:
gljivice 4mm
kućna prašina 4mm
dermatophagoides-pteronyssinus 7mm
pelud stabla mediteran 3mm
negativna kontrola (50% glycerol u pufer otopini) -
pozitivna kontrola (histamin kom. 1mg/ml) +

Što znači posljednja stavka?
Kožnom specijalisti idem tek idući tjedan, alergija oko očiju nije prestala, i dalje pijem rinolan, područje oko očiju mažem nekom (alternativnom) kremom koja pomaže, svaka dva tjedna napravim pauzu dva dana u nadi da je alergija prestala, no nažalost nakon samo dana svi simptomi opet počinju.... Postoji li još neki nalaz koji bi trebala uradit? Nalaz krvi je uredan, IgE 470, rađen prije dva mjeseca. Doktorica obiteljske medicine slala me imunologu/reumatologu, no bez uputnice kožnog ili interniste tamo ne mogu, bi li trebala tražiti to od kožnog specijaliste?
Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.05.2016. 15:55

Jedino što je značajno u alergološkom testiranju je preosjetljivost na grinje (7 mm), ostalo sve nije značajno. Nalaz IgE 470 jest povećan (govori u prilog sklonosti alergijama). Specijalisti dermatolozi i internisti, ne pišu uputnice. Pričekajte sljedeći tjedan.