Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Eritematozna promjena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gcvrtila

19.08.2017. 18:15

Postovani,

Molim Vas misljenje vezano za slijedeci dermatoloski status: eritematozna promjena vel. 1mm prozeta teleangijektazijama. Doktorica nije mogla u potpunosti utvrditi o cemu se radi te je predlozila kauterizaciju. Zanima me koja je metoda (kirurski, kremama, kauterzacija) i u kojem slucaju primjenjiva? Doktorica je rekla da je "to" u nastajanju i mogu biti 2 stvari...jedna je basalioma incipians. Napominjem da sam u 5 mjesecu ove god bila na dermatoloskom pregledu. Imam i sliku ali vidim da nemogu poslati.
L.p.
G.C.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.08.2017. 15:15

Kauterizacija je uklanjanje tvorbe električnom strujom. Primjenjiva je kod benignih tvorbi, a može i kod početnih bazalioma (basalioma incipiens). Bazaliom je najčešći maligni tumor kože. Nešto više je teško napamet komentirati.

gcvrtila

20.08.2017. 17:30

Poštovani, hvala na odgovoru. Ukoliko je bio bazaliom, da li je (po Vama) bilo bolje kirurski uklonit i poslati na analizu iz razloga da se moze vidjeti da li je uklonjeni uzorak sa zdravim rubovima? Prestrasila me ta dijagnoza, pa naravno razmisljam jel je kautarizacija bila dobar odabir.

L.p.

G.C.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.08.2017. 23:20

U principu, uvijek je najbolje kirurški ukloniti tvorbu i poslati na patohistološku analizu. Iako, ako je tvorba tako mala, dolaze u obzir i druge metode.