Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


HPV


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Martina

26.03.2002. 12:28

Molim vas da mi napišete nešto o HPV-u kod muškaraca.(koje su opasnost i simptomi i terapija) Hvala vam unaprijed!

prof dr Jasna Lipozenčić

27.03.2002. 17:06

HPV infekcije su promjene kože i sluznice uzrokovane humanim papiloma virusom. Najčešće se infekcije klinički manifestiraju kao šiljati i ravni kondilomi, no mogu se javiti i kao giganntski kondilomi i bovenoidne papule. Danas je izolirano više od 70 tipova virusa koji su podjeljeni u HPV "viskokog", "srednjeg" i" niskog" rizika. HPV lezije kod muškaraca najčešće se manifestiraju kao spolne bradavice (kondilomi), a u žena se osim kondiloma javljaju i promjena na grliću maternice u vidu CIN lezija! Stoga su potrebne redovite ginekološke kontrole uz uzimanje PAPA testa kod žena čiji partneri imaju HPV promjene! Često puta žene imaju promjene u PAPA testu uzrokovane HPV lezijama, a da partneri nemaju vidljivih klinicčkih lezija (tzv. subkliničke promjene koje se ne vide okom, nego se premazuju octenom kiselinom i gledaju pod velikim povecanjem).
Liječenje se provodi prema tipu promjena, ali treba napomenuti da ne postoji specifično protuvirusno liječenje HPV lezija, terapija je dugotrajna i višekratna!

lololo

20.06.2014. 14:20

Poštovani,
molim Vas da mi pomognete oko ove situacije.
Dakle bivši dečko zarazio se hpv-om tip 6, te nakon što mu se pojavio kondilom dobio je tarapiju ( ne znam točno što ali kaže da je mazao nečime) i kondilom se povukao i nikada više nije sa time imao problema. Po onome što sam čitala i što mi je bivši kasnije rekao, pretpostavljam da je virus "zamrznut". No ja za to tada nisam znala i imali smo za vrijeme višegodišnje veze nezaštićen seks. Zanime me, jesam li ja zaražena hpv-om (nisam nikada imala nikakve simptome) i da li ga prenosim dalje?

Unaprijed se zahvaljujem.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.06.2014. 22:35

Postoji realna mogućnost da ste zaraženi HPV-om. HPV nema subjektivne simptome, te to ne isključuje infekciju. Preporučio bih odlazak ginekologu i PAPA test. Ukoliko je uredan, najvjerojatnije niste zaraženi. Ukoliko ste zaraženi, naravno da ga možete prenijeti spolnim putem.

Sun1623

19.04.2020. 21:25

Poštovani,

dečko mi je rekao da ima HPV (virus dokazan testom, nikad nije imao simptoma). Prije nego sam saznala, dogodila se situacija u kojoj je svojom rukom dirao svoje spolovilo (možda je bilo i presjemene tekućine), a nakon toga je odmah dirao mene po stražnjici. Po Vašem mišljenju, kolika je šansa da je na taj način mene zarazio HPV-om?

Unaprijed hvala!

Borna Pavičić, dr. med.

21.04.2020. 00:40

Poštovana,

da bi bili sigurni da li ste zaraženi trebate ići kod ginekologa i napraviti PAPA test, odnosno obrisak vrata maternice na HPV. Bez testiranja se može samo nagađati da li ste se zarazili.