Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


hpv


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hjs

08.01.2003. 14:49

Mislim da imam hpv iz odnosa sa bivsom djevojkom kojoj je nadjen hpv. Zanima me koje posljedice musko moze imati od toga, kako i gdje se mogu testirati, postoji li kakva terapija za decke i kojim je sve vrstama spolnog odnosa djevojku moguce, ne daj Boze, zaraziti (npr. oralnim ili analnim seksom koji je bez zastite...itd) Hvala na odgovoru!

dr. Suzana Ljubojević

11.01.2003. 10:37

HPV je spolno prenosiva bolest i može se prenjeti na bilo koji način spolnog odnosa (dakle i oralnim i analnim sekskom). Poslijedice HPV infekcije mogu biti subkliniče (nevidljive) i kliničke u vidu spolnih bradavica ili kondiloma, koji se najčesšće javljaju na spolovilu ili oko anusa. U sluznici usne šupljine također jer moguće naći HPV lezije, ali rijeđe. Kod muškaraca su HPV infekcije često tranzitorne (prolazne) te može postojati mogućnost da se i ne mogu dokazati.
U koliko se na spolovilu pojave bradavice terapija ovisi o njihovoj proširenosti, te obliku. Može se primjenjivati tehnika smrzavanjem tekućim dušikom, premazivanje podifilinom, elektrokauterizacija, laser te primjenjivanje raznih citostatskih krema. U koliko se radi o sumnji na subkliničke (klinički nevidljive) lezije, potrebno je u učiniti HPV genotipizaciju ili peniskopiju (pod velikim povečanjem gledanje eventualno prisustvo promjena uvjetovanih HPV infekcijom), te prema nalazu liječiti.

hjs

14.01.2003. 16:18

Dr. Ljubojević, kako bih mogao doci do vas ili kome da se obratim? Zelim se testirati na HPV. M iz Zagreba.

dr. Suzana Ljubojević

14.01.2003. 19:57

Možete doći na pregled u Ambulantu za spolno prenosive bolesti Klinilke za kožne i spolne bolesti, Šalata 4, Zagreb, ponedjeljak i utorak od 12-15. Potrebno je prvo obaviti pregled te se dogovoriti za HPV genotipizaciju. U koliko su prisutne HPV vidljive promjene (bradavice) uzima se uzorak tog tkiva, a u koliko nema vidljivih promjena uzmaju se uzorci s predilecijskih mjesta (mjesta na kojima se virus najčešće pojavljuje).

hjs

17.01.2003. 14:27

Puno Vam hvala!