Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Iznenadni problemi s tenom i vlasištem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

annejullie

12.12.2013. 10:05

Poštovani

Imam 21 godinu i od puberteta imam problema s aknama. Zadnjih godinu dana koristim Effaclar Duo kremu i lice mi se u potpunosti očistilo i smirilo. Unazad 10-ak dana, lice mi je naglo postalo puno akni, svaki dan izbije bar jedna nova,iako ja i dalje redovito koristim kremu. Također, primjetila sam da me pecka vlasište i da se ljušti. Inače koristim Head and Shoulders šampon jer pri korištenju bilo kojeg drugog šampona,pojavljuje mi se perut.
Dakle,u zadnje vrijeme nisam mijenjala šampon, nisam stavljala nikakve dodatne preparate na kosu niti išta drugačije nego inače. Što se tiče lica, također sam sve radila kao prije,bez preskakanja tretmana i sl, Zbog toga me zanima koji je uzrok ovog trenutnog stanja?

Da napomenem, zadnja dva mjeseca mi je menstruacija došla 24. dan ciklusa,što je za 10-ak dana ranije nego inače. Postavila sam pitanje na ovoj web stranici u vezi toga i odgovor je bio da se vjerojatno radi o anovulacijskom ciklusu. Pošto znam da na kosu i kožu mogu utjecati hormonalne promjene,zanima me je li to možda povezano i trebam li se zabrinjavati?

Unaprijed hvala na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.12.2013. 10:55

Hormonalni poremećaji mogu biti povezani s pogoršanjem akni, a i s problemima sa kosom. I inače, akne se mogu pogoršati nakon dužeg perioda. Dakle, ukoliko će se ponavljati poremećaji ciklusa, bila bi potrebna ginekološka obrada. Vjerojatno bi pomogla promjena dermatološke terapije, te Vam savjetujem pregled dermatologa.