Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ljustenje ruku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andrija

19.05.2006. 16:55

Stovani,
prije par mjeseci ruke su mi se pocele ljustiti,tocnije dlanovi.Nisam posvecivao puno brige k tomu,mislio sam proci ce.Namazao bi ih obicnom kremicom za ruke i bilo bi bolje.
No,u zadnje vrijeme to ljustenje ne prestaje.
Da li je to nedostatak nekih vitamina,alergija i sto da radim?Vec pocinjem sklanjati ruke od ljudi,jer ruzno izgledaju...
Unaprijed zahvalan.

dr. Dinko Kaliterna

22.05.2006. 19:31

Ne znam kako pomoći jer navedeni opis mi ne ukazuje na ništa. Da li je iritacija ili alergija u pitanju ne mogu saznati. Savjetujem ruke što manje u vodi prati pogotovo sa sapunom te ruke što češće mažite tijekom dana s kremom za njegu ruku npr Eucerin pogotovo nakon pranja.

ana

25.05.2006. 22:59

Moja kćer od 4 godine ima isti problem. prije nekoliko mjeseci počela joj se ljuštiti koža na nožnim prstima, no nisam tome pridavala veću pažnju jer sam smatrala da je to od obuće, ali 20 dana isto je počelo i na dlanovima, samo u puno većoj mjeri, odnosno počeli su se jako ljuštiti cijeli dlanovi. Smatrala sam da je možda os prejakog sapuna, pa smo ga izbacili, ali ljuštenje se nastavlja i na "novoj" koži i ponavlja se stalno i na dlanovima i na prstima ruke. Otišla sam pedijatru i odgovor je bio - nedostatak vitamina i nije dobila nikakvu terapiju, a nije mi rečeno ni kojih vitamina, nego samo da kožu mažemo nevenovom mašću, pa ako mi netko može dati malo više informacija ili savjeta. Da li bih trebala inzistirati na odlasku dermatologu?
Unaprijed hvala

dr. Dinko Kaliterna

29.05.2006. 19:56

Radi se o iritaciji ili alergiji kože a simptomi nastaju usljed upale kože a ne zbog nedostatka vitamina te se odlazak dermatologu preporuča da se pomogne. Do tada koristite što češće kreme za ruke a ruke što manje perite.

loki

18.06.2008. 00:25

evo i ja se javljam sa istim problemom.4 godine od kadasu mi počeli problemi sa ljuštenjem kože dlanova a malo manje i stopala.više puta sam bio kod naših dermatologa koji su mi samo prepisivali neke kreme a od toga i nije bilo nikakvog poboljšanja.išao sam i kod privatnog koji mi je dijagnosticirao"poremećaj znojnih žljiezda" tj. psorijazu.koristio sam i acidi borici vodicu,eucerin,beloderm i još mnogo toga ali nikakav značajan pomak na bolje se nije desio.radim dosta sa rukama i to često prljav posao.molim za savjet i iskren odgovor dali je moguće taj poremećaj izliječiti i kako?koje su naše najbolje klinike za kožne bolesti? hvala unaprijed!

Dinko Kaliterna, dr. med.

21.07.2008. 23:10

Po navedenom ne mislim da je u pitanju psorijaza nego tvz dishidrotksi dermatitis tj stanje gdje učestalo pranje ruku te dodir s metalima bolest pogoršava. Bolest je sklona vraćanju te treba ruke što manje prati i češće mazati. Odlična je tvz PUVA BATH terapija koja se može raditi na šalati soba br 3.

alibaba40

23.04.2011. 11:55

Postovani Doktori i Doktorice trazim pomoc vec dvije godine ali uzalud.Zivimo u Austriji u Innsbrucku imamo sina devet punih godina problem su ruke dlanovi i tabani na nogama.Smptomi prvo se pojave crvene tackice sitne kao bubuljice onda mjehurici ispunjeni sa vodom i poslije dolazi do pucanja gdje se stvaraju gnojni mjehuri i na kraju se stvore zive rane jer na tim dijelovima puca koza Obisli smo sve moguce kozne doktore i nista elergi test, nije ni nasta elergican krv u redu.Samo su nam davali kreme koje su jako skupe i u kojima se sadrzi kortizon i to djeluje par dana i poslije opet isto i jos dok nisam zaboravio ima jak svrabez posebno nocu dok spava.Molim za bilko kakav savjet jer vec smo psihicki pri kraju, a on u skoli ima probleme sa djecom jer kad mu vide ruke gade im se mada to uglavnom nije prelazna bolest.Pa vas molim jeste li imali kakav susret sa ovakvom bolescu da mi javite i da znam sto nam je dalje ciniti.Pozdrav od Obitelji Ramljak.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.04.2011. 19:25

Kod Vašeg djeteta se vjerojatno radi o dishidrozi. U podlozi može, ali ne mora biti alergija. Kod Vašeg djteta je to isključeno alergološkim testiranjem. Problem je što je bolest kronična i teško se liječi. Promjene se liječe kortikosteroidnim kremama (kod Va je to učinjeno), a u najtežim slučajevima daju se kortikosteroidi na usta (10-21 dan). Može se pokušati i PUVA bath terapija. Naravno, važna je točna dijagnoza. Savjet je da se držite jednog doktora i budete uporni.

dragan89

23.09.2013. 13:55

Postovani Doktori i Doktorice zanima me bili ste mi mogli pomoći. Tijekom posljednih 10-tak godina imam problema s guljenjem koze na dlanovim. Problem nastaje poslije fizičkog rada. Koža polako otvrdnjava,postaje tvrda i hrapava, a nakon otprilike 2 tjedna koža polako počima pucati i guliti. U narednih tjedan do dva sva koža sa dlana i prstiju se oguli. Proces uopce nije bolan, ali ružno izgleda. Ovo se dogodi dva puta godišnje, oko 4 mjeseca i 10 mjeseca. Nakon što se oguli sloj mrtve kože, koža je mekana i nježna. Zanima me šta bi to moglo biti i imali ščim da se to možda lječi. Veliki pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.09.2013. 14:45

Kod vas je vjerojatno riječ o kontaktnom iritativnom dermatitisu. Kada se problem javi treba više puta dnevno mazati masnije neutralne kreme. Treba izbjegavati provocirajuće faktore (fizički rad), iako će povremeno izbijanje promjena biti teško izbjeći.

Miro31

29.11.2016. 18:55

Poštovani, imam 31 godinu. Imao sam nedavno hand, foot and mouth disease. Osip mi se gotovo povukao, ali sada imam problem. Počinje mi se ljuštiti koža na vrhovima prstiju i na tabanima, gdje je osip bio najjači. Ljuštenje je počelo prije 4,5 dana na vrhovima prstiju i polako ali sigurno se širi. Na tabanima mi se ljušti koža poprilično jako. Možete li mi preporučiti nekakvu kremu ili bilo što drugo? Sa vremenom sam poprilično kratak jer radim i htio bih izbjeci ponovni odlazak na dermatologiju / venerologiju (zato jer ći opet čekati nekoliko dana na pregled) ili kod svoje doktorice.

Zahvaljujem se unaprijed i nadam se vašem brzom odgovoru.
Miroslav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.11.2016. 19:55

Ljuštenje je normalno nakon te bolesti. Mažite Bepanthen kremu, a ljuštenje bi trebalo nestati unutar desetak dana.