Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Mjehurici na rukama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirela

20.01.2002. 09:32

Povremeno mi se javljaju sitni mjehurici na prstima ruku, nadlanici ili na zapescu. Prvi put mi je nakupina mjehurica nastala preko noci - ujutro su bili crveni i svrbili su. Probala sam mazati Belodermom i nakon nekoliko dana su nestali. No, primijetila sam da takve mjehurice imam na skoro svim prstima desne ruke (posebno na kaziprstu) - ili samo jedan ili nekoliko mjehurica zajedno, a ponegdje i na lijevoj ruci. Nalaze se s gornje i bocne strane prstiju, a nekoliko i na nadlanici.
Sljedece izbijanje vece nakupine mjehurica desilo se opet preko noci, a izbili su na vanjskom donjem dijelu palca i u produzetku na nadlanici desne ruke. Kad nastanu, crveni su i jako svrbe, kasnije ponekad svrbuckaju, a obicno ih, ako nisu izlozeni vlazi ili toplini, gotovo
ni ne osjecam. U principu se ne razlikuju po boji od ostatka koze, nekad je koza oko njih crvena, ponekad su izboceniji, a nekad se skoro ni ne vide.
Nakon par dana mazanja Belodermom se povuku ili vjerojatno samo pritaje, a kad prestanem mazati, opet se pojave na istim mjestima, a buknu tamo gdje ih nije bilo.
Izgledom i svrbezom podsjecaju me na jaku alergijsku reakciju koju sam ljetos imala radi doticaja s listovima patlidjana u vrtu, a radi polozaja takodjer sam sklona zakljuciti da je to reakcija na nesto sto diram rukom, samo ne mogu otkriti na sto.
Mozete li mi reci kakvi su to mjehurici i trebam li ih nastaviti mazati Belodermom, te koliko dugo.

Hvala

Mr.sc.dr. Branka Marinović

21.01.2002. 21:53

Prema opisu kod vas se najvjerojatnije radi o dishidrozi, koja je najvjerojatnije posljedica začepljenje izvodnih kanala žlijezda znojnica. Sam proces može biti uzrokovan alergijskom rekacijom (na pr. kontaktni dermatitis) ali i nekom drugom dermatozom. Savjetovala bih vam da obustavite mazanje Belodermom, te da se obratite na pregled dermatovenerologu. U slučaju da sumnjate na alergijsku reakciju savjetujem pregled u Ambulanti za alergologiju, kliničku imunologiju i profesionalne bolesti kože Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a i MF-a na Šalati 4.