Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


perioralni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jovana87

24.02.2013. 18:05

Postovani,
imala sam letos crvenilo na licu, tacnije na mestu izmedju uglova usana i nosa, te sam ta mesta mazala belodermom, a to je krema koja sadrzi kortikosteroide, i posto mi se svidelo njeno dejstvo mazala sam je sve do sada kad god bi mi neko crvenilo izbilo na licu, i sada sam od nje dobila perioralni dermatitis, mazem kremom, kako mi je dermatolog rekla, koja se zove cicaplast baume bs, i polako se kao povlaci, mazem vec tri nedelje. Moje pitanje je da li ce mi se taj perioralni dermatitis povuci nakon zavrsetka terapije skroz tako da ga vise nikad necu imati pod uslovom da nikad na lice ne stavim kortikosteroide, i da li cu se smeti sminkati, i da li se perioralni dermatitis vraca kad se povuce, i ako se pridrzavam lekarskog saveta?
I da li postoji jos neka terapija za p.d izazvan kortikosteroidima u slucaju da mi ova krema ne pomogne? Jer i nakon tri nedelje mazanja mene i dalje pece, zateze, svrbi, i crveni mi se lice, oko usana, brada i oko ociju.
S posotovanjem,
Jovana.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.02.2013. 01:30

Peoralni dermatitis bi Vam se morao u potpunosti povući, ali nikako ne smijete stavljati kortiksoteroide. Kada u potpunosti prođe, moći ćete se šminkati. Za liječenje bi Vam dobro došla kura tetraciklina (npr. doksiciklin od 100 mg 1x1 tableta) kroz nekoliko tjedana.

sanjja1

19.05.2015. 12:30

Pozdrav. Meni se pojavilo prije 4godine crvenilo na bradi al bi se postepeno povlacilo. Medjutim zadnji put kad se pojavilo prije otrpilike dva mjeseca nikako ne prolazi. Moram reci da sam koristila sinoderm mast, al nikako mi ne moze biti uzrok ona zato sto se to crvenilo pojavilo mnogo prije. Ovog puta crvenilo se prosirilo i na drugu stranu brade dok je sve ove 4godine bilo samo na jednoj strani. Otisla sam dermatologu i dijagnosticiran mi je perioralni dermatitis. Rekao mi je da koristim skinorem kremu ujutru i navecer mjesec dana. Ja je koristim vec 15dana, al ne vidim nikakvo poboljsanje. Samo mogu reci da me uzasno pece i svrbi kad je stavim na oboljelo podrucje. Zanima me da li je to dobra terapija?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.05.2015. 16:50

Mislim da to nije dobra terapija. Ako je zaista riječ o perioralnom dermatitisu, lokalno je najbolja potpuno neutralna terapija (npr. oblozi fiziološke i neka neutralna krema). A na usta se daju tetraciklini (npr. doksiciklin kroz nekoliko tjedana).

sanjja1

26.05.2015. 12:40

Pocela sam piti doksiciklin vec 6 dana i perioralni dermatitis se znatno povlaci mada se opet pomalo pojavi kao da izbije u obliku pristica al puno manje nego prije. Zanima me da li ta bolest upotpunosti prolazi, i ako se izlijeci antibioticima da li se opet nakon nekog vremena vraca? Cak i na obrazima imam crvenilo al je puno drugacije nego na bradi, jako je suha koza na obrazima

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.05.2015. 10:20

Ako je riječ o perioralnom dermatitisu on može proći u potpunosti. Promjene na obrazima ne moraju biti povezane s tim.

danijela11

24.08.2015. 14:20

Postovani,prije mjesec dana dermatolog mi je ustanovio perioralni dermatitis(na usnama i bradi eritem sa deskvamacijom) i dao sledecu terapiju: Dexason tablete 3x1,presing tabl 1x1,cr Panthenol preko dana i mixtura Alba uvece,kontrola za 10 dana.Nakon 10 dana tek pomalo je pocelo da se povlaci i na kontroli mi je dala sledecu terapiju:dexason tabl jos nekoliko dana da bi ih postepeno iskljucila a umjesto panthenola preko dana Cicalfate kremu Avene,uvece i dalje mixturu.I dalje ne vidim narocito poboljsanje,pa me ineresuje da li je to ispravna terapija? Inace imam atopijski ekcem od rodjenja ali na licu mi se nije nikada pojavljivalo.Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.08.2015. 16:55

Terapija je kriva ako je riječ o perioralnom dermatitisu. Potrebno je dati tetraciklinske antibiotike kroz najmanje 4 tjedna. Savjetovao bih Vam promjenu dermatologa.

danijela11

25.08.2015. 15:15

Hvala na odgovoru! A da li bih smjela koristiti sminku tacnije puder na tom podrucju i koristiti odredjeni sapun ili su oni isuvise agresivni ? Poslusacu Vas savjet sa promjenom dermatologa jer mi je nasumice dala dijagnozu,bez ikakvih vadjenja nalaza i sl.Hvala jos jednom,pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.08.2015. 09:35

Do daljnjega bolje da ne koristitte puder ili sapun.

danijela11

27.08.2015. 19:20

Postovani,zeljela bih Vas savjet da li da nastavim da koristim Avene Cicalfate kremu preko dana i mixturu Alba uvece do odlaska novom dermatologu ,jer me taj dermatolog moze primiti za nedjelju dana a ne znam sta da radim do tada,stanje mi se i dalje puno ne poboljsava,hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.08.2015. 22:40

Ne. Terapiju koja ne daje rezultate ne treba koristiti. Do pregleda se treba strpiti i ne napamet probavati.

danijela11

27.08.2015. 23:10

U redu,nadam se da se nece prosiriti do tada,sada imam osjecaj pecenja,crvenilo i sitne bijele pristice a posebno nakon konzumiranja neke hrane,hvala jos jednom.

danijela11

17.09.2015. 00:20

Postovani,javljam Vam se opet u vezi mog problema na licu.Novi dermatolg mi je ustanovio DERMATITIS ATOPICA i da sam najprije imala steroidni dermatitis zbog koriscenja sinoderm masti na svoju ruku.Propisao mi je Elidel krem 1% uvece pa me interesuje da li smatrate da je bezbjedna za upotrebu,procitala sam na internetu dosta negativnih komentara o njoh pa me zanima Vase misljenje,hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.09.2015. 10:10

Možete je koristiti bez brige, samo izbjegavajte usporedno izlaganje suncu.

iiiris

30.10.2015. 15:45

Postovani: na licu mi se cesto pojavi crvenilo koje nekad zna jako svrbiti, al samo na obrazima. Nemam nista na bradi, celu i nosu. Ponekad stavim sinoderm kremu i prodje pa se opet vrati. I nekad se ljusti

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.10.2015. 21:10

Teško mi je bez pregleda reći o čemu je riječ. Možda o blažem atopijskom dermatitisu, rozacei, ali i možda i o nećem trećem.