Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Perioralni dermatitis kod djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petryca

16.09.2012. 17:30

Dragi striček doktor,
zovem se Petra i imam 7 godina. Od kad znam za sebe svako malo oko usta i nosića izbiju mi sitni crveni prištići koji me peckaju. Dok sam bila mala mama mi nije dala moju najdražu dudu jer su joj doktori rekli da je crvenilo oko usta i nosa od dude , bila sam jako ljuta na mamu. Kasnije, sa 4 godine , bila sam kod jedne jako dobre tete doktorice koja mi nije ništa radila nego mi je samo dala kremicu Cicalfate ( Avene). Moja dosadna mama svako malo je mackala tu kremu po mom ličeku, trebalo je i do dva-tri tjedna da točkice odu. Kad su točkice nestale bila sam jako sretna jer me mama pustila na miru. No, moje veselje ne traje dugo jer za otprilike svaka dva mjeseca točkice su opet tu i ima ih još više nego prijašnji put. Mama je rekla da moramo opet doktoru ( o ne!!!!), no dok ne ode po uputnicu kupila mi je drugu kremu Dermalibour (A-derma). Malo me strah kaj bu to opet po meni mackala a doktoricu nije ništa pitala. Striček doktor, jel može mama mazati moje lice sa tom kremom? Da li postoji nešto drugo, nešto kaj mi namaže i osip se više nikada ne pojavi ?

Unaprijed zahvaljujem

Petra

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.09.2012. 10:25

Ovakve promjene su obično kronične i sklone ponavlajnju. Vjerojatno se radi o posljedici suhoće kože oko ustiju koje dodatno pogoršava stalno vlaženje i "lickanje" ovog područja. Ovakve promjene su česte u sklopu atopijskog dermatitisa. Potrebno je stalno mazanje pripravcima ta suhu kožu (može i gore navedena A-Derma). U jačem pogoršanju dolazi u obzir kratkotrajna primjena kortikosteroidnih pripravaka.

RIF

06.12.2016. 00:25

Poštovani, neznam jesam pod dobrom temom ako nisam ispricavam se. Moja sestra koja ima 17g unazad 3 dana ima cudan osip oko usta na licu. Osip je prvo bio kao crvenilo a sada su to mali crveni pristici, kaze da ju ne svrbi ali se stalno ljuska. Koristi neki puder i maze se s hidratantnom kremom ali nista novo unazad par mjeseci. Stavila bi Vam sliku ali vidim da nije dopusteno. Hvala unaprijed

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.12.2016. 11:45

Možda je riječ o iritativnom kontaktnom dermatitisu koji se javlja u ovom području, češće o zimskim mjesecima. Promjene mogu biti i u sklopu atopijskog dermatitisa. Naravno, mogući su i drugi razlozi. Može se pokušati s Bepanthen masti, a ako ne pomogne morat će kod liječnika.