Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3999 | Broj poruka: 14393

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Perut u kosi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Saša

22.03.2002. 19:47

Poštovani!

Već duže vrijeme imam probleme sa masnom kosom i peruti. Imam 29 godina i problemi se pojavljuju periodično. Koristio sam sve komercijalne šampone protiv peruti, no nije pomoglo. Pored peruti javlja mi se i crvenilo na koži, a čuo sam da bi to mogla biti seboreja. Liječnik opće prakse preporučio mi je šampon ORONAZOL i nakon jednomjesečne primjene rezultati su bili odlični. Nestala je perut i svrab, a kosa se i manje mastila. Nakon toga koristio sam običan šampon i ponovo su se javili isti problemi. Čitao sam da se ovaj šampon može koristiti najviše mjesec dana, zanima me da li ga smijem koristiti duže vrijeme ili mi Vi možete preporučiti neki drugi terepeutski šampon.

Hvala unaprijed na odgovoru!.

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić, dr. med.

27.03.2002. 17:50

Kod Vas se radi o seboreji vlasišta. Bolest je nažalost kornična i promjene se često vraćaju. U ljuskama seborejičkog vlasišta često se izolira gljiva Pityrosporum ovale pa je stoga i razumljivo da Oronazolo šampon (antimikotik-djeluje na gljive) ima učinak. Terapiju Oronazolom, svakako možete ponoviti, koristite šampon prva 2 tjedna terapije 2x tjedno (utrljati šampon u vlasište i ostaviti ga na vlasištu 5-7 minuta, potom dobro isprati), te slijedeća 2 tjedna 1xtjedno. U međivremenu, ako kosu perete više od 1-2x tjedno, koristiti neutralne šampone. Osim Oronazol šampona, preporučuju se i šamponi s sumporom, selenom (SEL-SUN šampon), katranima (Denorex šampon).

kanita_

27.03.2011. 22:40

Postovanje! zelim da vam se obratim u nadi da cu pronaci odgovor na pitanje koje me zanima. vec duze vrijeme imam perut, koristila sam razne sampone ali mi nisu pomogli da odklonim perut. Pa me zanima da li ima neki sampon ili nesto drugo sto mi moze pomoci? Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.03.2011. 13:20

Ukoliko imate problema s prhuti, on će Vas stalno pratiti. Nema čudotvornog šampona, kosu morate prati dovoljno često (npr. svaki drugi dan), te pronaći onaj koji Vam osobno najviše odgovara (npr. s ketokonazolom, selenom itd).

ljljaa68

27.10.2011. 12:50

IMAM SINA OD 16 GODINA. PAR GODINA KORISTIO JE FRUCTIS ŠAMPON PROTIV PRHUTA I BILO JE OK DO PRIJE GODINU DANA.PRHUTI SU SE OPET POJAVILI ONDA SE PREBACIO NA HEAD & SHOULDERS ALI NIJE POMOGLO. KORISTIO JE LOSION RECEPT MALO JE DJELOVALO I OPET NIŠTA. KOŽA MU JE JAKO SUHA I PRHUTI SU OGROMNI. POJAVLJUJE SE I NA OBRVAMA I IZA UHA. DA LI JE RIJEČ O PRHUTIMA ILI NEČEM DRUGOM? IŠAO JE LIJEČNIKU OPĆE PRAKSE ISPRIČAO JE PROBLEM ONA GA NIJE NI POGLEDALA DALA MU JE BELOSALIC LOSION I REKLA DA AKO TO NEĆE POMOĆI DA ĆE IĆI SPECIJALISTI. DA LI JE TO OK ILI VI PREDLAŽETE NEŠTO DRUGO? INAĆE KOSU PERE SVAKI DRUGI DAN I NEMA SVRBEŽ.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.10.2011. 11:25

Vjerojatno je ipak riječ o seboroičkom dermatisu. Pokušajte s Squanorm ili Oronazol šamponom 2-3 puta tjedno. Belosalic losion koristite ograničeno vrijeme (do 2 tjedna). Ako ne pomogne, morat ćete kod dermatologa.

jasa1978

04.04.2013. 10:00

poštovani,
djevojčica od 11 godina ima u kosi mjestimično naslage prhuti, to su krugovi promjera od 0,5 do 2 cm. kosu pere dječijim johnson šamponom. liječnik nam je preporučio canesten otopinu ali nema poboljšanja.
što biste vi preporučili kao terapiju?
hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

04.04.2013. 11:45

S obzirom da navodite da su promjene u krugovima, bilo bi dobro da se prvo isključi gljvična infekcija (mikološkom obradom - nativnom mikološkom pretragom i kulturom). Ako nije riječ o tome, onda bi trebalo pokušati s nekim šamponom protiv prhuti (potrebno je naći onaj koji Vašem djetetu najviše odgovara).

lito

06.01.2014. 22:35

Poštovani!
Imam 36 g i čini mi se oduvijek masnu kosu pri korjenu a suhu na vrhovima.Prije 2 do 3 godine pojavio mi se povremeni svrbež bez prhuti.Tada bi koristila šampone za hidrataciju(na svoju ruku)i pomogli bi mi,kosa bi se i dalje mastila ali svrbež bi nestao.Ovo ljeto sam se vratila na komercijalne šampone tipa neki biljni,jeftini,jer nisam željela da mi se tjeme navikne na uvijek jedan te isti tip šampona.Početkom jeseni počeo mi je ponovno ovaj put jak svrbež ,uz iznimku prvog dana pranja i malo prhuti(ne baš vidljive ali ipak prisutne).U ljekarni mi je na pregledu vlasišta utvrđeno da su to simptomi povečane gljivice py....(dalje neznam) i njihovom preporukom počela sam koristiti šampon talijanske firme ACTIVE s dva dodatka -kapi za smanjenje masnoće tj.sebuma i gljivice.Mjesec dana korišenja tog tria je dobro djelovalo-svrbež nestao a masnoća se smanjila.Tri puna dana kosa je izgledala dobro .Nakon mjesec dana nastavila sam koristiti samo ŠAMPON+biljni šampon i nakon sve skupa 2 do 2 ipo mjeseca počela sam osjećati da mi se zatežu očni kapci tj.kao da ih je šampon protiv masnoće isušio.Dali je to moguće?I sada ova zadnja dva tjedna muku mučim sa očima (s tim da je sada dio oko očiju 90 % ok).Koristila sam sve takozvane domaće biljne kreme tipa melem,kantarion,neven-mislim da mi je to i dodatno izritiralo oči jer su vjeđe dobile rozu boju,natekle su i svrbile .Zadnja tri dana koristim domaće maslinovo ulje i nema iritacija.a kako mi je šampon(MOŽDA)isušio vjeđe tako mi je isušio i prste i dlanove(nije strašno)ali mazanje kremom je obavezno.Naručena sam kod dermatologa 23-eg uz nalaz krvi i mokraće radit će mi alergo testove.Sada mi je stanje da me nakratko začeše na vrhu tjemena lijevo pa desno iza uha na uhu na čelu...uglavnom cijela glava ..masnoća se vratil,.nemam vidljivih ranica a prhut je minimalna.MOLIM da mi vi kažete koje preglede i što mogu još da napravim možda pregled na bakterije,gljivice..ili kod privatnog dermatologa,ako bolnice nisu dobro opremljene.Znam da će mi liječnica reći što da radim a bilo bi mi lakše kad bi došla kod nje sa nekim malim znanjem.
Unaprijed vam hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.01.2014. 23:55

Vi trebate obaviti pregled dermatologa, a nisu Vam potrebne pretrage na gljive, bakterije itd. U vlasištu se vjerojatno radi o seboroičkom dermatitisu, a oko očiju možda o kontaktnom dermatitisu. Dakle, potrebna je točna dijagnoza ili sumlja na nju, a o tome ovise daljnji koraci. Ne možete imati neko predznanje, jer tek treba točno utvrditi o čemu je riječ.

petrowicki

20.04.2014. 22:40

Poštovani,Zadnjih 7-8 meseci se borim sa perutom ali bezuspešno.Kotistio sam Head&Shoulders i nikad nisam pre toga imao ozbiljnijih problema sa perutom.Pojavljivala mi se jedino kad promenim sampon ali cim se vratim head˛shouldersu posle jednog pranja nestaje.Medjutim evo od pre 7-8 meseci vise ne deluje.Koristio sam i Nerilex i nije ni on pomogao.Bio sam i kod dermatologa,dala mi je Belosalic losion i koristio 10tak dana i koza glave se ocistila.Bio na kontrolu i kaze dobro je,mnogo boje nego sto je bilo,ali evo ga opet,glava potpuno bela.Kad oljustim ostaje ranica,crvenilo i na pojedinim mestima me uzasno svrbi glava.Ne znam sta da radim vise,sta da koristim?Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.04.2014. 14:45

Vi imate seboroički dermatitis i takve promjene su kronične i sklone vraćanju. Možete pokušati s Oronazol šamponom 2-3 x tjedno. Ako ne, ponovo provedite kuru Belosalic losionom kroz 2 tjedna.

petrowicki

21.04.2014. 19:45

Hvala,tražeći po internetu,naiso sam na pohvale za ducray kertyol pso sampon pa planiram da njega koristim u kombinaciji sa ducray elution samponom. Da li bi mi ovu kombinaciju preporucili ili onu sa belosalic i oranozolom.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.04.2014. 14:25

Pa ja sam Vam napisao koju bi Vam kombinaciju preporučio. A možete pokušati i ovu drugu.

Keti_l

10.05.2014. 20:50

Poštovani,
oduvijek koristim Vichy šampon protiv suhe prhuti, ali zbog jačeg padanja kose zamjenila sam ga Kronovim šamponom. Kako mi se stanje nije popravilo (kosa je sve više padala) otišla sam dermatologici koja mi je, poslije nalaza krvi, preporučila Alpicort otopinu za vlasište, te Ducray šampon protiv ispadanja kose. No, kako sam prestala koristiti šampon protiv prhuti, ona se vratila. Zanima me da li mogu nekim prirodnim putem smanjiti perut ili kako da uklopim još jedan šampon uz trenutnu terapiju.
Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.05.2014. 23:25

Ne znam neki "prirodni pu". Mislim da bi mogli koristiti neki od Ducray šampona protiv prhuti (npr. Kelual DS). Mslim da Vam od šampona neće prestati opadati kosa, a za prhut će pomoći.