Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


pitanje nokti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivo

08.01.2002. 23:07

NOŽNI NOKTI NA VRHOVIMA POSTAJU JAKO ZADEBLJANI, UJEDNO SE ODLUPLJUJU PO CIJELOJ POVRŠINI NOKTA PREMA KORJENU NOKTA. IZRAŽENO NA SVIM PRSTIMA. MOLIM ODGOVOR

Mr.sc.dr. Branka Marinović

20.01.2002. 00:15

Svakako je potreban pregled dermatologa koji u prvom redu treba potvrditi ili isključiti gljivično oboljenje noktiju.

Igor

20.01.2002. 19:48

Na nožnom palcu raste mi nokat u meso.Na koji način da to izliječim?

alba

23.03.2011. 11:51

Imam 22god.
Prije 2god sam na poslu stala na prste da slozim case na policu i od toga su mi dosle crne mrlje na noktima.Tako mi je bilo nekih godinu dana i onda mi su mi se nokti odvojili od mesa.Sad mi narastu nokti ali na sredini imam crtu i tamo mi svaki put pukne,a ispod naraste jos jedan.Jos uvijek mi se nisu spojili nokti sa mesom.Neznam sta da radim da mi se oporave....pomozite!!!
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.03.2011. 10:25

U Vašem slučaju lomljenje nokta je posljedica traume tj. oštećenja marixa nokta. S dermatološke strane nema učinkovite terapije.

milam88

20.05.2011. 21:35

Postovani.
Prije mjesec - dva pojavila mi se bijela uzduzna linija na noktu,na palcu desne ruke. U zadnjih par dana primjetila sam da mi nokat puca po toj liniji i da se razdvaja. Vidjala sam to vec kod nekih ljudi, pa me interesuje sta je u pitanju i sta treba da poduzmem?
Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.05.2011. 04:05

Ovakve promjene mogu (ali i ne moraju biti uzrokovane) manjkom željeza, dijetama, primjenom lakova i odstranjivača lakova za nokte, prečestim pranjem ruku itd. Ako postoji uzrok, potrebno ga je ukloniti. Inače, učinkovite terapije nema.

zbunjen-a

21.05.2011. 15:30

Poštovani,

Već neko vrijeme muku mučim sa nožnim palcem. Naime prije koji mjesec prilikom bavljenja sportom mi je prst nagažen i od tada je plav, bolan i nokat izgleda kao da će se svaki tren odvojit od prsta ali nikako i nikako. A Unazad par tjedana ispod tog nokta su se pojavile još i gljivice. Obratila sam se dr. opće prakse nebi li se to nekako čim prije povuklo pošto mi je otežano bavljenje sportom, međutim preporučeno mi je svega svakodnevno ispiranje da ne dođe do infekcije i upućena sam dermatologu, gdje nisam dobila zadovoljavajući odgovor jer meni je ideja liječenja gljivica lijekovima neprihvatljiva pošto tablete pijem u krajnjoj nuždi tako da sam to odbila, a nikakvu drugu terapiju nisam dobila. Sad bih pokušala sa nekakvim "liječenjem"na svoju ruku pa me zanima da li biste mi mogli preporučiti neku terapiju u vidu kreme, gela ili slično s čime bi mogla riješiti taj problem! Puno sam čitala o nekim kremama i kapima ali ne znam što bi možda moglo biti najdjelotvornije?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.05.2011. 22:25

Posljedice traume proći se same od sebe, ali za to treba vremena. Od dermatologa ste dobili točnu preporuku, jer se gljivična infekcija nokta može u potpunosti izlječiti samo antimikoticima u obliku tableta. Kreme, gelovi i kapi neće Vam riješiti problem.

BiljaAna

13.07.2013. 20:00

Moje dete ima neki problem sa noktima.
Zadebljali su,hrapavi imaju neka sitna(tackasta)udubljenja,nekoko su smezurani.
Doktor je dao neku kremu da maze ali nije bas optimistican rekao je da je moguce da se ne izlece i da ostanu takvi trajno.sad
Da li bi neko mogao nesto vise da mi kaze na tu temu.
Ja bih postavila slike tih noktiju kako bi bolje videli o cemu se radi.
Nemoguce da mi detetu,cerkica od 6 godina,ostanu tako ruzni nokti zauvek.sad

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.07.2013. 11:40

Ovakve promjene na noktima se vrlo teško liječe. Često su takve promjene prirođene, ali rjeđe mogu značiti i nedostatak željeza ili nekih vitamini (A,D) i to bi trebalo isključiti. U svakom slučaju, hoće li nokti ostati trajno takvi, ovisi o naravi promjena.

BiljaAna

14.07.2013. 12:45

A da li se moze popraviti stanje noktiju,da malo bolje izgledaju?
Cime treba da se lece takvi nokti?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.07.2013. 20:25

Liječenje ovisi o uzroku, a o tome i može li se stanje popraviti.

scarlett

22.08.2013. 00:00

Poštovani,

molim Vas za mišljenje. U zadnje vrijeme sam primijetila promjene na noktima, najizraženije na nožnim palčevima. Naime, imam kao vodoravne brazde ili udubljenja koja idu od jedne do druge strane nokta, a ni horizontalno nisu glatki već se primijete mala uzvišenja od korijena pa do vrha noktiju, na jednom palcu se jedno od uzvišenja i jače izdignulo. Osim toga, nemam nikakvih mrljica, trudim se hraniti se zdravo i nikad nisam imala problema s manjkom vitamina.
Imate li kakvu ideju što bi to moglo biti, koji je uzrok i kako da mi nokti opet postanu glatki? Hvala unapijed na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.08.2013. 10:05

Moguće je da se radi o onihodistrofičnim (degenerativnim) promjenama (vjerojatnije) ili gljivičnoj infekciji (manje vjerojatno). Prvo bi bilo potrebno isključiti gljivičnu infekciju (nativnom pretragom i kulturom na gljive). Ako je riječ o prvom slučaju, malo što se može učiniti (mazanje neutralnim masnijim kremama, kupke u mlakom maslinovom ulju itd.), jer su rezultatiti liječenja slabi.

29.05.2016. 14:20

imam problem s palcevima na rukama, na palcu na lijevoj i na palcu na desnoj ruci mi po sredini palca krecu udubljenja i crte, na dnu prema korijenu nokta je udubljeno a gore je deblji nokat ali po svim dijelovima su cudne hrapave crte.. Kako da to izljecim i zasto je to? Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.05.2016. 19:40

Kod vas je riječ o onihodistrofičnim (degenerativnim) promjenama. Za takve promjene nema učinkovitog liječenja. Ponekad može pomoći mazanje masnih krema 2-3 puta dnevno. Ponekad (rjeđe) može se raditi o sniženim vrijednostima željeza ili cinka, pa to treba isključiti.

evo vam ime

16.10.2016. 15:35

Prije 2 mj prignječila sam palac vratima automobila. Nokat mi je crn, ne raste novi, već postojeći je izrastao oko 3mm, donji dio je savijen prema unutra, a ispod (gdje bi trebao rasti novi nokat je samo meso. Postojeći nokat čudno raste (ako se to rastom može zvati jer ne raste već se postojeći odguriva od korijena, kako raste, stvara se praznina između nokta i ležišta nokta), odvojen je od korijena, pricvrscen je sa strana. Još uvijek ne otpada. Zanima me hoće li mi narasti novi nokat ikako?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.10.2016. 16:25

Vjerojatno hoce, ali za to je potrebno više vremena od 2 mjeseca (i do 6 mjeseci).