Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


plikovi po rukama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nensi

16.02.2004. 00:10

Poštovani, obraćam Vam se s molbom da mi pokušate objasniti moj problem. Prije četiri mjeseca na rukama ( dlanovima) su mi izbili plikovi, također i na stopalima. Bila sam kod doktora specijalista i dijagnoza je bila:tinea manum. Prepisana mi je krema Limiderm (nisam sigurna u naziv jer sam bacila kutijicu) i Canesten puder, nakon terapije nije mi prošlo, pa je postavljena nova dijagnoza Edem i dobila sam Dermazin i Plivit A kapi, Lamisil kremu i Nistatin cremu. Također ni nakon toga mi nije prošlo. Preporučeno mi je da plikove probušim i istiskam tekućinu.
Potražila sam mišljenje drugog specijaliste, koji mi je rekao da je to na nervnoj bazi i dijagnoza je: Dyshidrosis, dobila sam Beloderm kremu i Dekortin tablete. Nakon te terapije dođe do poboljšanja, ali uporno se vraća, kako sam primjetila čim prestanem piti Dekortin tablete.
Noge perem u Caliev hipermanganu.
Interesira me što bi to moglo biti, dali je zarazni ili je stvarno na nervnoj bazi? Što dalje da poduzmem? Dali je uopće izlječivo?
Unaprijer se zahvaljujem za odgovor.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

20.02.2004. 17:39

Pojavljivanje vezikula i/ili bula ("plikova"blunk po dlanovima i tabanima može biti uzrokovano gljivičnom infekcijom (tinea manum et pedum), kontaktinim dermatitisom (alergijski ili iritativni), a može biti uzok i dishidroza ("začepljenje izvodnih kanala žlijezda znojnica). U svakom slučaju je potrebno isljučiti gljivičnu bolest, te u koliko se ne radi o gljivičnoj bolesti, potrebno je isključiti alergijski kontaktni dermatitis (alergološko testiranje)!
Liječenje se provodi ovisno o jačini kliničke slike (kupkama u hipermanganu, lokalnom aplikacijom antibiotskih, kortikosteroidnih i neutralnih krema).

elma

11.03.2004. 09:27

Poštovani, molim Vas za pomoć
u maju prošle godine pojavili su mi se plikovi bijeli po dlanovima i tabanima. radila sam alergo test i alergična sam na pelude korova, drveća, mediteranskog drveća, biljna vlakna, perje i bakterije. koristila sam Lamisil tbl Lamisil kremu, Kuterid G, Hipermangan kupku ali plikova nestane ali koža se peruta. Isto tako i od kreme Esperson mite mi plikovi nestanu ali koža se i dalje peruta. Specijalisti su mi rekli da je kontaktni dermatitis a možda da je i gljivično. Molim Vas da mi odgovorite šta dalje da radim jer se koža i dalje pruta i da li je to posljedica korištenja kortikosteriodnih krema. Ja ne smijem da jedem paradajz jer primjetila sam da mi od njega izbijaju plikovi.
Lijep pozdrav i unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

03.04.2004. 11:19

Promjene koje opisujete na dlanovima, pa potom po tabanima mogle bi odgovarati za kontaktni dermatitis. On može biti alergijski i nealergijske (iritatitvni). Kod Vas je indicirano učinitio tzv. epikutani test na standardnu seriju alergena i eventualno na profesionalnu seriju alergea (zavisno od posla koji radite). Alergeni na koje ste alergični (peludi trava, stabala, perije...) kao niti konzumacija paradajeza ne utjeće na pojavu plikova po dlanovima i tabanima!

vilda

19.03.2011. 10:55

postovani imam problem sa plikovima po dlanovima i tabanima prvi put su mi se pojavili dok sam imao 16 godina sada imam 20 godina i opet su se pojavili znaci izađu mi po dlanovima i tabanima i nakon 20 dana nestanu i opet se pojave za 2-3 mjeseca neznam sta da radim isao sam kod doktora on mi je prepisao mazu ali ta maza nije mi nimalo pomogla ti plikovi kad izađu su nekako ko boje kože a poslije nakon nekog vremena pognoj se i izađe bjela tekucina iz njih POMOC

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.03.2011. 10:55

S obzirom da promjene traju dulje vrijeme, te da se često vraćaju, potrebna bi bila dermatološka obrada s ciljem postavljanja točne dijagnoze (dolazi u obzir biopsija i patohistološka pretraga, epikutano testiranje itd). Kada se postavi točna dijagnoza i liječenje će biti uspješnije.

freekool

07.06.2014. 13:50

Zdravo,

Vec 5-6-7dana, mi se pojavljuju plikovi po ruci, jednoj, prvo je to bio jedan "val" i osulo se od lakta prema saci, od dozgo gdje su dlake, i kad pukne taj plik, ostanu male ranice, zantim i krastice se pojave, u trenutku kad je prvi val trebao da prodje, pojavile su se nove, oko 5-6novih plikova i crne tackice (da li sto su bili mali plikovi ili zasto ne znam), kao kod starijih osoba po rukama, i bio sam kod dr.porodicne medicine i dobio sam kremu DIPROGENTA da mazem, ali danas su mi se pojavili nova tri plika. jedan je 1cm/1cm. Gdje se pojavila ovaj "veliki" plik, me je sinoc svrbilo. Da li je to šuga? I ne svrbi cesto, ponekad, i to rijetko. Zanima me sta je? I kako se lijeci? I sve ostale dadatne informacije ce mi sluziti.

Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.06.2014. 16:35

Na temelju onoga što ste napisali, zaista se ne može zaključiti niti približno o čemu je riječ.