Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


PRESTANAK RASTA BRADE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

237

28.04.2012. 00:45

Poštovani, suprug mi već godinama nosi bradu, uvijek uredno obrijanu i oblikovanu. Prilikom posljednjeg skraćivanja primjetio je na nekoliko mjesta dlake bez pigmenta, nisu sijede nego potpuno prozirne bez boje. On inače ima crnu kosu i bradu pa je to sada jako vidljivo. Preporučila sam mu da skroz obrije bradu, vjerujući kako će se ponovnim rastom dlačica problem riješiti, međutim sada mu više na tim mjestima brada uopće ne raste nego su tu praznine u obliku malenih krugova veličine otprilike zrna kukuruze. Možete li mi molim Vas objasniti o čemu je riječ? Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.04.2012. 16:35

Kod Vašeg supruga je riječ o tzv. alopecii areati na bradi. Nije riječ o ničemu opasnom, ali se relativno teško liječi. Zapravo je riječ o preastanku rasta dlaka na ograničenim područjima brade. Ponekad je moguće naći uzrok tome, ali još češće i ne. Preporučio bih da se javi dermatologu, koji će eventualno odrediti pretrage s ciljem pronalaska uzroka. U terapiji se može pokušati 5%-tna minoxidil teklućina ili kortikosteroidna krema.

blacky23

10.07.2012. 08:45

Imam Isti taj problem sa rastom brade pomalo me sad i zivcira to jer nemogu da pustim da normalno raste moram se svako malo brijat ..negde sam pročitao da je to mozda zbog stresa ili ako imaš neki fokus u organizmu(upalno žarište kao upala oko vrha korjena zuba,upala grla,...) ja sam imao bas taj problem sa zubom i sad je riješen pa me zanima dali ce se meni sad stanje popravit sto se tiče rast brade ?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.07.2012. 13:25

Ukoliko je problem sa zubom bio uzrok prestanka rasta brade, ona će ponovo početi rasti. Ali ja mislim da da nije.

likd010101

31.05.2017. 17:45

Poštovani,
Prije desetak dana sam primjetio da mi je na jednom dijelu lica prestala rasti brada, to je krug promjera otprilike oko 1.5 cm i na tome mjestu je koza izrazito glatka i meka gdje ne rasta brada, nikakav svrab ili nesto slicno od simptoma nemam osim sto ne raste. Molim vas za savjet dali je rijec o necem ozbiljnom i da li mogu nekako sam si pomoci jer trenutno nisam u mogucnosti otici do svog lijecnika jer se nalazim u drugoj drzavi. Hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.06.2017. 11:30

Vjerojatno je riječ o alopeciji areati u području brade. Terapija je dugotrajna, trebalo bi početi s kortikosteroidnom kremom, ali lijek može propisati samo liječnik. Ništa nije opasno, ali morat ćete kod liječnika.