Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


problem s noktima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

crna ovca

24.06.2014. 20:05

Poštovani,

iako navedeni problem postoji već dulje vrijeme (više od pola godine), ignorirala sam ga jer sam ga pripisivala obući koju nosim. Na nožnim plačevima (oba stopala) pojavile su mi se mrlje u gornjem dijelu nokta (vanjski rubovi) pri čemu je na jednom noktu mrlja veća, a na drugom manja. Manja mrlja se nalazi uz sami rub nokta, dok je na drugom stopalu mrlja na noktu između sredine i gornjeg dijela nokta. Mrlje su plavičaste i čini se kao da su nastale od udarca. Istovremeno, primjetila sam da mi se na oba palca gornji dio nokta zadebljao i da se prilikom rezanja mrvi baš pri rubovima. Mislila sam da su mi te mrlje nastale od cipela koje su znale puštati crnu boju prilikom nošenja, ali sad ih ne nosim pa mi je pomalo neobično da se te mrlje ne skidaju neprestanim tuširanjem. Također da li je moguće da je nastao hematom jer su me te iste cipele pomalo nabijale na prste ili je riječ o gljivicama ili nečem drugom? Da li imate neki savjet kako riješiti navedeni problem, ukoliko iz navedenog uopće možete dati dijagnozu? Hvala Vam unaprijed na odgovoru. Lijepi pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.06.2014. 20:20

Po onome što ste napisali, vjerojatnije je da se radi o hematomima uslijed mikrotrauma. Potrebno je više tjedana da se promjene povuku (u tom slučaju posebne terapije nema). Ako promjene potraju i duže, javite se liječniku.

miško 24

11.09.2014. 20:00

Dobar dan, našla sam ovu temu o problemima s noktima pa sam Vas htjela pitati za mišljenje. Naime, prije otprilike mjesec dana kupila sam lak za učvršćivanje noktiju koji u sebi sadrži formaldehid.. Nakon par dana nanošenja nokti su počeli da me bole,pa sam odmah uklonila lak. Međutim,kako je bol prolazio tako su se pojavile neke flekice po noktima, i sad na par prstiju nokti su se polako počeli odvajati od kožice prema korjenu nokta. Ne osjećam nikakvu bol,samo primjetim da se nokat polako odvaja ( ne na svim prstima) samo na 2-3 i to do mjesta gdje je nokat promijenio boju, kao što sam već rekla kad je počeo bol prolaziti nokti su malo potamnili na nekim mjestima( kao kad se udarite u nokat).. Zanima me da li postoji neki preventivni lijek i da li će se pri daljnjem izrastanju noktiju to oporaviti, tj. da li će nokat biti "zaljepljen" za nokatnu ploču.
Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.09.2014. 11:40

Nokat će se oporavti, ali za to treba duže vrijeme (nekoliko mjeseci). Nema načina da se to ubrza.

bokica123

18.09.2014. 18:20

Postovani,od svoje 15-e godine vodim borbu sa gljivicama na noktima noznih palceva.Isla sam ljekaru nekoliko puta i dobijala sam Canesten mast,Exoderil otopinu,olovku protiv gljivica,ali nista od tog nije davalo nikakve znakove na bolje,a strogo sam se pridrzavala uputstava.Zatim sam se odlucila na prirodne lijekove,koristila sam ulje ricinusa,jabukovo sirce,sodu bikarbonu,bijeli luk i nista nije davalo nikakve rezultate,nokti stalno postaju zuti i zadebljani.Mozete mi reci sta dalje ciniti jer me psihicki ubija,stalno ih moram sakrivati.Znam da sa gljivicama treba biti uporan zato ih i lijecim 5 godina bez ikakvih rezultata.Da li je moguce da te probleme pravi ubrzan rad stitnjace? Lijep pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.09.2014. 19:00

Nisam siguran da imate gljive na noktima. Da bi ste bili sigurni (a o tome ovisi i terapija), morate napraviti mikološku obradu: nativnu pretragu (pod mikroskopom) i kulturu.

Zlobo

01.10.2014. 22:20

Postovani.
Prosle godine sam imao svrab po rukama,nogama,prednjem dijelu tj.svagdje ali to samo posle kupanje..u roku od 15-20 min to prestane. Traje nekih 3 mj. posle mora avgust,septembar,oktobar. Sada mi se to opet pojavilo isto posle kupanja a nekad bude svrab i mimo kupanja i + za razliku od prosle godine sad imam neka sitne tackice po noktima na rukama. Sto se tice svraba isao sam i kod deramtologa i koristio razne kupke,sapune,mlijeka za tijelo,neke tablete al nista ne pomognem samo dobijem jos veci svrab..a sto se tice noktiju i za njih sam pio neki vitamin koji su mi prepisali u apoteci,skuplji al nista nije pomoglo sto se tice noktiu..popio sam 60 tableta tj.vitamina i sve staro. Nisam gojazan,hranim se normalno,sport i prije tog deramtologa uradio sam komplet krvu sliku,urin i stolicu..sve je bilo doro..Ako mi mozete pomoci sta bi bilo najbolje. Izvinjavam se i hvala puno. Veliki pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.10.2014. 14:40

Svrab je zarazna bolest kože i o tome se ne radi kod Vas. Vjerojatno je riječ o svrbežu koji može biti simptom brojnih kožnih bolesti, a može se javiti i bez promjena na koži. O čemu je riječ, ne mogu Vam reći. Za nokte bi, također, trebalo vidjeti o čemu je riječ. Vitamini i slični preparati obično ne pomažu.

ruzica.b

21.09.2015. 10:20

Poštovani, dobar dan želim.
Imam pitanje za Vas.
Naime, ljetos sam na plaži udarila lijevim nožnim prstom (dijelom gdje je dno nokta) u neko željezo. 2-3 dana prst me bolio, izlazila je neka sukrvica i neka tekućina, kao gnojna i primjetila sam da se nokat dijelom odvojio od mesa. Bol je nestala, nokat tako ostao odvojen i ja sam očekivala da će kako nokat nastavi rasti, ovaj dio izrasti, narasti novi nokat i to je to. Prije 3 dana nakon kupanja, primjetila sam da je taj nokat skoro do dna odvojen od mesa, al novi nokat je već počeo rasti. Međutim, sutra dan sam išla u noćni izlazak i totalno nespretno sam zapela tom nogom i taj nokat mi se skoro odvrnuo od mesa, čini mi se da se isčupao i dio tog malog novog nokta koji je počeo rasto i taj nokat se sada samo malo drži pri mesu (otprilike pola širine nokta, skroz malo). Ja sam kad sam došla kući taj nokat nekako vratila na mjesto i zalijepila flasterom, da se drži. Doktor mi je rekao da ga samo može isčupati.
Inače, taj nokat mi je imao traumu od tijesne obuće ili nečeg drugog, godinama je rastao zadebljano i presporo je rastao, negdje u zimu mi je napokon izrastao i napokon sam imala zdrav i lijep nokat.
Da li i Vi mislite da je potrebno isčupati nokat? Ili da držim ovako dok mi sam ne otpadne i onda će novi nokat rasti? Zanima me i dali će novi nokat opet presporo rasti i opet biti tako zadebljan i nikakav, ili će rasti zdrav i normalnom brzinom? Postoji li mogućnost da uopće neće narasti? Sad dolazi zima i morati ću nositi zatvorenu obuću, hoće li i to imati ikakav utjecaj? Šta da napravim? Molim Vas, savjetujte me.
Unaprijed zahvalna,
pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.09.2015. 12:10

Mislim da Vam ne treba kirurški tretman. Hoće li rasti i kada, to Vam ne mogu reći. Kiruški tretman neće potaći rast.

ruzica.b

21.09.2015. 14:00

OK, hvala happy