Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Pruritus perianalis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ena_10

17.02.2017. 22:00

Poštovani doktore,

već otprilike 4g.svrbi me anus i koža oko njega s tim da je svrab prije bila rijetka i nije mi toliko smetala ali zadnjih 2 godine postala je učestalija.
Dermatologu sam otišla tek prvi puta prije godinu i pol i nalaz je glasio:
Perianalno se vidi eritematzno smeđasti aereal, diskretno ljuskav
terapija: 2xdn 7dana Triderm , zatim Rojazol kremu 2xdn 2 tjedna.
Svrab je nestala odmah po početku terapije ali nakon par mjeseci ponovilo se i ja sam na svoju ruku ponovila terapiju i opet mi je par mjeseci bilo bolje, ali opet se ponovilo.
Posljednjih 6 mjeseci svrab je svakodnevna pojačala se i ne mogu se suzdržati od češanja, pogotovo navečer u krevetu.

Prije 3 mj. druga dermatologinja me pregledala-
nalaz: perianalno naglašena suhoća i blijedosmeđa pigmentacija
terapija: Exomega A derma uljem, Dermalibour kremu, Afloderm i Rojazol.
Terapiju nisam koristila jer želim saznati uzrok. Koristim samo ulje za pranje i Cicaplast Baume B5.
Samoinicijativno sam obavila mikološku obradu strugotina kože na gljive u mikrobiološkom laboratoriju i nisu nađeni gljivični elementi. Također mi nisu nađena jajašca crijevnih helminata u perianalnom otisku(1 uzorak) niti u stolici (3 uzorka). U stolici mi je jedino pronađena salmonella sp. Ali nisam imala simptome slamonelle. Nalaz nisam ponavljala po preporuci liječnika obiteljske medicine. Molila bih Vas da me savjetujete što da radim, je li moguće doznati uzrok ovom dugotrajnom svrabu, koje pretrage bi još trebala obaviti (hemeroidi, alergija na hranu..)? Trebam li ponoviti mikološku obradu ili da možda bolje obavim biopsiju?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.02.2017. 13:35

Vaš problem je čest i najčešće kroničan. Najčeći uzrok je suhoća uzrokovana pretjeranim pranjem uz iritaciju, na koju se kasnije nadovežu i psihogena fiksacija koja dovodi do još jačeg svrbeža. Ostali uzroci su rijeđi, a vi ste ih i isključili pretragama koje ste napravili (ne treba ih ponavljati). Za svaki slučaj napravite još i proktološki pregled (hemoroidi). Preporučio bh pranje samo običnom vodom (uz tuš) i to samo 1-2x dnevno. Pokušajte mazati samo bijeli vazelin.

ena_10

07.08.2017. 10:35

Poštovani doktore,
Zadnja dijagnoza moga stanja je pruritus simplex perianalis et analis, lichen simplex chronicus perianalis i folikulitus glutealis. Sada u ovim ljetnim mjesecima svrab u analnoj regiji mi se značajno smanjila bez ikakve terapije, samo vazelin ponekad. Po savjetu druge dermatologinje obavila sam još 3 perianalna otiska koji su bili negativni i ona smatra da bih trebala provesti terapiju mebendazolom. Planiram na umjetnu oplodnju za mjesec dana i zbog toga sam zabrinuta. Nakon zadnjeg pregleda na zapešću ruke pojavila mi se slična svrab https://ibb.co/cdkFwa https://ibb.co/fzFb2F. Mislim da me prije mjesec na tom mjestu možda ubo komarac, svrab nije prestajala i nakon češanja koža mi je sada tamnija i ljuska se, svrbi me samo na dodir, ali se ne češem. Mislite da se radi o istoj vrsti podražaja i svraba kao i u analnoj regiji? Ako da, mogu li se kao uzrok otkloniti helminti? Mislite da bih trebala obaviti nekakvu drugu pretragu, npr. krvnu kojom bi se ustanovilo postojanje parazita?
Mislite da bih trebala obaviti antibiogram ili samo tražiti drugo mišljenje jer mi na posljednjem pregledu dermatologica nije dala ništa za folikulitis samo Beloderm, folikulitis imam od lipnja i ne prolazi?

Hvala na odgovorima!
S poštovanjem,
Ena

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.08.2017. 15:25

Mislim da uzrok Vaših tegoba nisu helmiti i da bez njihovog dokaza ne treba uzeti mebendazol. Sigurno nisu uzrok promjena na zapešću. Možda bi bilo dobro da potražite drugo mišljenje.