Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Psorijaza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Imra

05.02.2005. 00:15

Postovani doktore,
ja sam vam ranije pisala, poslednji put 7.1. kada sam radila biopsiju.Dobila sam taj nalaz, pa cu vam ga citirati i zamolila bih vas da date svoje misljenje.


Isjecak koze prisutnog parakeratoticnog sloja na povrsini u kojem se uoce neutrofili, stanjenog granularnog sloja epiderma, lako izduzenih epidermalnih precki samo fokalno blago zaobljenih. Fokalno je uocljiva akantoza i spongioza bazalnih keratinocita sa rijetkim limfocitima intraepitelno,a bez uocljivih apscesa ili pustula. Kolagen i u papilarnom i u retikularnom dermu je umjereno gusto aranziran, kozna adneksa ocuvana.
ZAKLJUCAK:Morfoloske karakteristike analiziranog isjecka koze su vsoko sugestivne za ranu formu psorijaze, premda se ne nadju elementi patognomonicni i neophodni za decidnu potvrdu.

Mikroskopski:
Isjecak koze precnika 7X4mm sivkastozuckaste sitno zrnate povrsine uzet u cijelosti u 1 kalup

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

08.02.2005. 12:16

Smatram po navedenom da se sigurno radi o psorijazi no bez pregleda ograđujem se.Potrebno je prilagoditi terapiju prema opsegu i lokalizacijama promjena koja može biti : lokalna, sustavna te fototerapija koja spada u najvažnije oblike liječenja.Postoji čitav niz lijekova koji daju dobre rezultate, radi se o kroničnoj bolesti tj. autoimunoj kada organizam reagira sam protiv sebe.Bolest se može savršeno držati pod kontrolom da nema promjena ali ne može izliječiti.Sad se javite dermatologu da što prije počnete liječenje.