Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Roaccutane


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lana123

28.05.2015. 10:25

Postovani,

Pijem od 12. Mjeseca prosle godine roakutan i zavrsavan s terapijom za 15ak dana.
Niska doza mi je bila propisana. U pocetku 1 tableta pa postupno bi dosla do 2 pa bi mi opet smanjivao i sad sam opet na 1 tableti dnevno.
Zanima me kada cu moci ici na plazu? Naravno sa zastitnim faktorima i vecinu vremena u hladu.

akne su mi genetske. Ali takoder imam ginekoloskih problema. Pa je moguce da je dio akni bio uzrokovan i time. Sada mi je lice skroz cisto. Oce se ukidanjem roacutana akne uzrokovane gin problemom vratiti?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.05.2015. 11:50

Ako sada prekinete s Roaccutanom za mjesec dana možete se sunčati. Za ginekološke probleme pitajte na forumu ginekologija.

Baarrbbaarra

30.11.2016. 13:40

Poštovani doktore,
Moji problemi s aknama zapoceli su prije 6mjeseci po prestanku uzimanja Yaz kontracepcije. Pubertet je prosao relativno mirno, no netom prije pocetka uzimanja kontracepcije pocele su malo jace izbijati (samo u podrucju cela) na sto mi je dermatolog propisao Duac gel u slucaju takvih pogorsanja. Duac mi je izvrsno pomoagao 2godine, taman koliko sam i pila kontracepciju (nju sam pila radi zastite, ne radi akni). Po prestanku uzimanja kontracepcije lice mi je naglo buknilo (T zona) i od tada kao da je i Duac prestao djelovati. Iako se prema rijecima dermatologa i dalje radi o blagom obliku akni, nikakva mi terapija vise nije pomagala. Triacneal, differin, skinoren, cak sam i mj dana bila na doksicilklinu, nikakvog pomaka. Radila sam i pilinge glikolnom kiselinom.. od svega toga lice mi je samo postalo uzasno isuseno i izmuceno. Vec 2 mjeseca se maze hidratantnim kremama ali kao da nista ne pomaze, pristica sve vise a lice uopce ne upija kreme. Doktori mi je konacno propisao Roaccutan, 2tablete dnevno od 10mg i terapija bi trebala trajati samo 3mjeseca. Inace visoka sam 185 i imam 72kg, sto je relativno blaga doza na moju kilazu. No mene svejedno strah to pocet piti, prvenstveno iz razloga sto je zadnje sto mi sad treba dodatno isusivanje koze, jer ne znam kako cu tek onda vratit vlagu, a i izmedju ostalog ipak se jos uvijek radi samo o blagom obliku akni. Zar ne postoji neko drugo rjesenje osim "zloglasnog" Roaccutana

Baarrbbaarra

30.11.2016. 15:50

Zaboravih napomenuti, radila sam krvnu sliku i vadila hormons, sve je urednu i u granicama referentnih vrijednosti. Nemam policisticne jajnike, koji bi mogli biti uzrok. Nista, cak, kazem ni koza mi se vise ni malo ne masti jer je isusena svim silnim preparatima koje sam do sada koristila. Moze li se kozi uopce vise vratiti vlaga?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.11.2016. 19:50

Za blaži oblik akni uvijek postoji drugo rješenje. Točnu terapiju Vam ne mogu preporučiti preko računala.

Baarrbbaarra

02.12.2016. 12:30

A mozete li mi jos molim Vas reci o kakvoj se kozi radi ako sam ja do sada imala mjesovitu. Znaci celo nos i brada malo masniji, bez prosirenih pora, s malo akni i mitesera koje sam kako sam navela rjesavala Duacom, a obrazi savrseno cisti i normalni, ne suhi. No po prestanku uzimanjs kontracepcije, T zona se pocela puno jace mastit, pore oko nosa se prosirile i koristenjem silnih preparata, losiona i krema sve sto sam napravila je kozu jako isusila a problem akni ostao. I ja sad ne znam kako dalje pristupit njezi lica. Strah me stavljati vise bilo kakvu kremu za tretiranje akni jer samo dodatno isusuje, a sve ostale kreme za hidrataciju mi dodatno stvaraju akne i pri tome se jos jako tesko upijaju. Po celu su mi se pojavile linije od isusenosti, ostatak T zone je jos koliko toliko u redu, ali ako ne stavim kremu koza zateze i blago se ljuska. Radi li se tu o suhoj ili dehidriranoj kozi i moze li se koza po pitanju vlage vratit u stanje u kojem je bila?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.12.2016. 12:00

Po opisu Vam ne mogu reći o kakvoj je koži riječ. Najbolje da ponovo odete dermatologu koji će Vam propisati odgovarajuću terapiju.

nanavana

13.04.2017. 19:00

Poštovanje,

19.04. će 3mj kako koristim roakutan. Na 40mg sam od početka. Ne izlažem se suncu ali prostor u kome radim je izuzetno osvjetljen mnogo je prozora, ali sunce ne dolazi direktno na moje radno mjesto. Da li to može imati neke negativne posljedice?

Koža lica mi je sad suha bez mitesera i milija (bijelih mitesera tako ih ja zovem), akne mi iskaču još po bradi ponekad što mi je i bila kritična regija. Primjetila sam par stvari pa bih da se posavjetujem sa vama.
Prvenstveno koža mi je izrazito svijetla pa se svaka flekica poznaje jako dugo. Od kada koristim roakutan te flekice od akni i bubuljica kao da su izraženije, crvenije... Zatim pojavilo mi se 6,7 promjena na licu koje podsjećaju na sitne maldeže ili pjege.. da li to ima veze sa roakutanom?? Moja doktorka tvrdi da nema a ja nekako sumnjam jer su se pojavile po početku terapije.. Ovo mi izuzetno smeta i malo sam i uplašena. I primjetila sam da mi je horizontalna borica mrštilica na čelu postala izraženija, doduše ne pamtim da sam je imala, pa se takođe bojim da je zbog ovog lijeka. Imam 29 godina.

Ukoliko su ovo sve nuspojave koje zbog kojih bih trebala prestati sa terapijom nadam se da ćete me posavjetovati jer ne želim da napravim dodatne probleme na licu.

Hvala unaprijed

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.04.2017. 09:05

Osvjetljeni prostor nema veze. Suha koža ima veze s Roaccutanom, ostalo nema.