Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Seboreicni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko

07.07.2004. 15:13

Zanima me ima li neki djelotvorniji lijek (krema) od Oronazola za liječenje seboreicnog dermatitisa? Probao sam Elocom koji nema nekog pretjerano dobrog djelovanja, barem u mom slucaju. Hvala!

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

07.07.2004. 17:09

Sigurno da postoji niz djelotvornih lijekova no Elocom je prejak za lice.Od lokalnih kortikosteroida se moze rabiti Afloderm ( aklometazon ) krema 1x dnevno max. 3-5 dana, no to nije lijek izbora i rade se izbjegava zbog nuspojava koje jako ceste nastupe kod dulje upotrebe.Za svakog pacijenta ne postoji univerzalni lijek vec to mora sam pronaci koji mu vise pase a lijecnik treba pomoci oko izbora.Savjetovao bih za pocetak Lamisil (terbinafin ) kremu ili Ecalin ( ekonazol ) kremu 1-2 x dnevno na problematicna mjesta mazati dok se ne smiri i poslje potrebi.Mozete oba rabiti bez ogranicenja, kod Ecalina je moguca iritacija te isperite lice odmah i cekajte da prode iritacije te nastavite ponovo ( pocetno svako drugi dan te poslje svaki dan ).
Prije mazanja operite lice s Mycogelom a za njegu D.S. emulziju bar 20 minuta nakon terapije, oba proizvoda su od firme Uriage.Sacekajte oko 30 dana te ako izostane uspjeh javite se.Pretopostavljam da su promjene na licu jer moze biti zahvaceno : prsa i leda sredisnji dio, pazuz i prepone.Bez obzira na mjesto promjena navedenu terapiju mozete tu mazati.

zoran

13.07.2004. 17:38

Poštovanje,ja imam isto diagnozu;dermatitis seborrhoica,
dobio sam za nos kremu panthenol-advantan ung.2x na dan.
koristim to već četiri i pol godine ,kad ne mažem jedan dan nos mi
počme crveniti i počme se ljuštriti i strašno me peče i svrbi,tako imami na glavi perem kosu sa oronazolom,imam jos na prsima i leđima,a isto tako ako se ne brijem četiri pet dana dobijem ljuštenje i na licu, po bradi.Mene zanima trebam li drugu terapiju koristit i može li se to uopće izlječit pa vas molim za savjet:


unaprijed hvala!

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

14.07.2004. 12:05

Vasa bolest je kronicna, moze se odlicno drzati pod kontrolom no koliko ce dugo trajati to je individualno.Prvenstveno ovisi o vama, naime postoji citav niz faktora koji bolest pogorsavaju kao npr. stres.Tesko je reci da se ne nervirate.Danas postoje lijekovi koji odlicno pomazu.Za pocetak Advantan nikako ne koristite vise jer se moze korisiti samo krace vrijeme, u protivnom moze izazvati niz nezeljenih posljedica koje su prolazne.Moguce je da kod prekida Advantana vasa koza se pogorsa jer se laicki receno koza navikla na njega.To nije strasno i ne bojte se u tom slucaju.Za pocetak cu preporuciti sljedecu terapiju :
1.Efadermin mast ( lithiumsuccinat, zinksulfat ) od firme Widmer koju narucite u apoteci Dolac, Zg.Nanosi se 2x dnevno na zahvacena mjesta po licu i tijelu ali prije operite mjesta npr. s gelom za pranje lica.Koristi se do poboljsanja , poslje po potrebi tj. preventivno.Ako je ne mozete nabaviti onda Lamisil kremu ( trerbinafin ) , upute iste.
2. Lamisil ( terbinafin ) ako navedena krema ne pase za tijelo ili ako je sprej prakticniji.Strcajte 2x dnevno do poboljsanja a poslje po potrebi.
3. Ducray firma Selegel sampon 3x dnevno do poboljsanja i drzati 5 minuta, kad prode 1x svako 15 dana.Izmedu toga Elution sampon od iste firme.
4. Njega lica Bepanthen krema po potrebi, barem 40 minuta poslje terapije.
Svakako izbjegavajte neko vrijeme alkoholni losion jer koza je osjetljivija nakon duze primjene Advantana.

_marko_

16.11.2008. 21:50

Ja također imam problem sa seboreicnim dermatitisom..
Počelo je prije 8-9 mjeseci..imam pored nosa sa obje strane..
na pocetku je bilo crveno,ljuštilo se,i svrbilo i peklo me..
dosad sam koristio beloderm kremu,oronazol,D.S. emulziju,
šampon protiv peruti...i nista mi nije pomoglo dosad..
i dalje koristim kreme,ljekove,losione itd.
manje se ljuka i ne svrbi ali i dalje je crveno..sta da radim
da mi to konacno prođe?hvala








Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.11.2008. 20:05

Seboroički dermatis je kronično-recidirajuća dermatoza, te vas očekuju bolji i lošiji periodi, te nemojte očekivati da će Vam bolest proći zauvijek. S obzirom da ste pokušali brojne lijekove, bez pregleda i detaljnje anamneze ne bih Vam prepisivao lijekove preko računala.

bakica

29.11.2008. 01:45

ja imam već dugo neke promene na licu u vidu crvenih fleka koje povremeno nestanu, a povremeno svrbe, peku i perutaju se. Koristila sam elokom ali nije pomogao, sada koristim neku kremu iz kolekcije uriage, ni ona nije 100% uspešna protiv fleka, ali jeste protiv svraba i peckanja. Taj problem im i moj otac,pa me interesuje da li je to ustvari nasladno i nema pomoći, ili je ipak neko rešenje moguće i da li je to seboreični dermatitis?
Dragana

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.12.2008. 12:45

Kod Vas je vjerojatno riječ o seboroičkom dermatitisu, sve što piše gore na forumu vrijedi i za Vas.

bosmed

21.12.2008. 05:00

Citajuci o seboroicnom dermatitisu posumnjao sam da mozda i ja imam to oboljenje jer vec duze vrijeme imam problem sa aknama koje su klasifikovane kao obicne pubertetske akne,sad vec je smanjen taj problem ali ponekada se pojave,vise me zabrinjava to sto mi je kosa jako rijetka i imam pojacano perutanje,uglavnom ponekad se pojave crvene fleke na vlasistu i svrab sto smatram da je od gela za kosu,imam jako izrazene zaliske i u predjelu zalisaka kosa je jao rijetka i stvaraju se kao ljuspice,u tom predjelu sam primjetio postojanje jako male alopecie areate koja je tu vec duze vrijeme i ne prosuruje se,a i cesto se javlja perutanje koze u predjelu obrva!zanima me sta mi savjetujete da uradim,posto su sve prilike da cu ostati bez kose a to ne zelim!i da li se celavost nasledjuje preko oca?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.12.2008. 10:10

Vrlo je vjerojatno da imate seboroički dermatitis i androgenetsku alopeciju. što često ide zajedno. Važno je liječiti seboroički dermatits, da se uspopri opdanje kose. Dermatolog će Vam odrediti odgovarajuću terapiju za oba dva problema.

mario981

15.02.2009. 05:25

Imam seborejični dermatitis već duži niz godina. Kad mi se pojavi crvenilo i postane izraženije koristim navečer oronazol a ujutro bepanthen kremu i tako 5-6 dana zaredom. Bude mi dobro tjedan, dva u ljeti čak i tri tjedna pa onda ponovo trebam koristiti oronazol. I to tako koristim već unazad 2-3 godine. Intreresira me dal sam stvorio već neku ovisnost o oronazolu? I dal postoji neka drugačija njega lica? Crvenilo na prsima mogu više manje uredu kontrolirati, na licu mi je najizraženije i kritičnije.
Osjećam da mi se javlja češće i jače u razdobljima povećanog stresa.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.02.2009. 13:10

Kod dugotrajne upotrebe Oronazol kreme ne očekuju se neki veći problemi. Ipak, možete pokušati s primjenom Elidel (pimecrolimus) kreme. Važno je reći da se u početku primjene može javiti blaga iritacija, te da se ne izlažete ultraljubičastom svjetlu ( sunce, solariji) za vrijeme primjene ove kreme.

theabernard

19.02.2009. 09:30

pozdrav...imam 16 god i seboroični dermatitis....Uspješno ga držim pod kontrolom što se tiče područja glave (pranje kose posebnim šamponom koji mi paše)....U zadnjih nekoliko dana sam primijetio da mi se ispod područja obrve, tj na kapku prhuta koža....mali dio (milimetar otprilike)...pretpostavljam da je to proširenje seboroičn. derm. Što da koristim protiv toga...neka krema ili sl? Zanima me postoji li neka određena hrana koju bih trebao izbjegavati zbog sebor.derm? Hoću li ga imati CIJELI ŽIVOT?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.02.2009. 10:35

Promjene ispod obrve, u području kapka koje navodite manifestacija su seboroičkog dermatitsa. Možete primjenjivati Oronazol kremu. Što se tiće prehrane izbjegavajte onu prehranu za koju ste (ako jeste) primijetili da Vam pogoršava bolest. Inače, neku posebnu dijetu ne preporučam. Seboroički dermatits je kronična bolest, te je za očekivati da ćete se s njom morati nositi godinama (uz periode pogoršanja i poboljšanja).

fb

22.08.2010. 05:45

ja imam isti problem al u jako malim kolicinama i koristio sam fluacet gel al doslovno jako malo i dva tjedna sam bio miran. sad sam bio opet kod doktora i dao mi je ecalin mast po potrebi, cing tablete 3 mjeseca da ih koristim i sampon rekonazol. pa molim vas htio sam cut vase misljenje u ovoj terapiji. hvala puno

Nikkolina

18.12.2010. 18:52

Poštovani,
molila bih Vas za savjet. prije 2 dana mi je dermatologice dijagnosticirala blago izraženi seboroični dermamtitis te mi prepisala 3 kreme, prva među njima je bivacyn mast. no, već nakon prvog mazanja, lice mi se obasipalo proštićima i upalnim procesima. oduvijek sam imala problematičnu kožu, no u posljednje vrijeme to i nije bilo tako strašno. ne znam da li moram pretrpjeti tih 7 dana mazanja tom masti (iako je ovo na licu sada vrlo kaotično) ili prestati.... sljedeća krema koju mi je prepisala je oronazol ( 2 tjedna).
Molim Vas za odgovor i unaprijed hvala....

meggy

08.01.2011. 16:25

Postovanje! Imam 20god. Zanima me dali bi mi mogli preporuciti nesto za crvenjenje lica,tj.vec dugo imam seboroicni dermatitis lica i dermatolog mi je davao razne kortikosteroidne kreme za to,medutim vodili su me u zadnje vrijeme i pod psorijazu jel žarista sam imala po cijelom tijelu,licu i glavi ,dok do prije 10 mjeseci nije pocelo naticanje zglobova,bol u stomaku,povracanje,curenje krvi iz nosa,iskasljavanje krvi,modrice po nogama i neke cudne kraste,zarista se sve vise sirila,itd. da bi lezanjem u bolnici otkrili da imam vaskulitis i glomerulonefritis, vec sam dugo na citostaticima i kortikosteroidima. nego mene zanima,nekim cudom mi se sva seboreja povukla i vise ne moram s nicime mazati ( dali se to povuklo zbog endoxana i medrola? dali ce se vratiti seboreja kada jednog dan prestanim biti na ovoj terapiji za vaskulitis? ) znaci vise nemam po licu ni ljusaka ni zadebljane koze vec samo ispod ociju gdje je bila seboreja krugove crvene koji se razlikuju od ostatka lica pogotovo ako je vruce,dali ima neka ne kortikosteroidna kremica za mazanje da izjednacim to u normalnom tonu sa ostatkom lica ? smatram da mi je koza istanjena od puno mazanja sa raznim kortikosteroidima i zato osjetljiva na sve , ili je sad to vec preslo u rozaceju ili tako nesto ? ... hvala

alex99

14.01.2011. 20:57

Poštovana!
na licu imam seb.derm. , već tjedan dana mi je natečeno područje ispod oka,a crvenilo i ljuštenje oko oka se pogoršava, je li moguće da je oteklinu izazvao dermatritis ili da tražim uzrok negdje drugdje?
zanima me i da li se seb.derm. s vremenom širi (uočila sam da ljudi pišu da imaju na vlasištu,leđima..) , je li lice početni stadij? omg
Lijep pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.02.2011. 11:10

Problemi koje navodite mogu, ali i ne moraju biti povezani s seboroičkim dermatitisom. Mogući uzroci su i iritativni ili alergijski kontaktni dermatitis. Seboroički dermatitis je najčešći na licu i u vlasištu, ali se može javiti i drugim mjestima npr. prsima. Ne radi se o stadijima bolestima

lanrad

21.03.2011. 10:56

Bok,
ja imam slicne probleme. vec 2-3 godine mi se ljuste i perutaju usi, ali unutra, a problem s licem (obrazima uglavnom) je nesnosan - crvenilo, fleke i pecenje ali uglavnom na promjenu vremena i kad sam u nekom kaficu. E sad, doktori to nisu povezali, za lice su mi rekli da jednostavno imam osjetljivu kozu (mada mi nije tako cijeli zivot), a te fleke koje se ljuste su pripisali alergiji. Uglavnom, prije par dana sam bila na testiranju vlasista u jednoj ljekarni i gospoda mi je rekla da imam seborejicni dermatitis...i sama sam na toj kamerici vidjela ljuske, ali stvar je u tome sto mene tjeme ne svrbi, niti mi se peruta (u smislu da se to vidi i otpada, ali ona kaze da se peruta samo radi masnoca ostaje na tjemenu). Uglavnom, rekla mi je da mi je to razlog otpadanja kose, ali i mog crvenila na licu i perutanja usiju! Za tjeme mi je preporucila neke preparate, za lice mi je rekla samo da mazem kolagenom. E sad, mene zanima, da li mogu koristit te preparate ili da svakako odem dermatologu prije koristelja?
p.s. moja doktorica je zanemarivala te moje probleme, pa sam tek nedavno isposlovala uputnicu, ali ne za dermatologa, nego za uho. Da li da ovo spomenem doktoru ili da vidim sto ce mi reci? i da li Vi mislite da to sve jest seborejicni dermatitis?

Hvala happy