Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Seboreicni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.03.2015. 18:50

Za lice bi došla u obzir Elidel krema (pimekrolimus) kroz 2-3 tjedna. Riječ je o topičkom imunomodulatoru (nije kortikosteroid). Mustela linija je za djecu i nije za Vas. A-Derma linija je za atopijski, a ne seboroički dermatitis.

mialoo

14.05.2015. 17:05

Postovani, imam 23 godine. Unatrag dva tjedna javilo mi se crvenilo, najvise na obrazima, oko usana i na celjusti koje je hrapavo i uzasno svrbi. Mazala sam bepanderm kremom koja mi ublazava svrbez i kroz tri dana se stanje poboljsalo. Jucer sam bila kod dermatologa koji je dijagnoaticirao seboroicni dermatitis te prepisao betrion 1tj, oronazol 2tj te rozamet 3 tj. S obziriom da sam krenula s betrionom jucer, prestala sam mazati bepanderom i stanje mi se odmah pogorsalo i svrbez je postao nepodnosljiv. Zanima me mogu li za vrijeme mazanja betrionom ujurro i navecer nastaviti s bepandermom preko dana kako bih si barem malo olaksala svrbez lica? Ili imate neku drugu preporuku?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.05.2015. 10:35

Najbolje bi bilo poslušati savjet dermatologa, iako se Betrion i Bepanderm mogu kombinirati ako Vam to više odgovara.

Monique

21.08.2015. 09:45

Pozdrav,

vec godinama imam seboreicni dermatitis vlasista, koristila sam sampon fitoval i sve je bilo uredu ali mi kosa jako sporo raste gotovo nikako, koristila sam i oronazol koji mi nije odgovarao. Bila sam kod dermatologa i dobila sam terapiju plus active i koristim cistecu pjenu s+l ,dvoje kapi su+cu i pijem kapsule vital plus. Jos uvijek imam bubuljice po licu vecinom po celu iako ima vec nekoliko godina kako sam izasla iz puberteta i iza njih znaju ostajati flekice koje ne prolaze i to je, ponavljam, samo po celu dok je ostatak lica poprilicno cist. Ne mogu koristiti ni jedan drugi sampon osim fitovala jer mi je inace vlasiste puno peruti. Terapiju koju mi je dao dermatolog trebam koristiti mjesec dana i otici na kontrolu. Zanima me je li moguce izlijeciti dermatitis ovog tipa, sto bi ste mi vi preporucili i je li moguce prenijeti dermatitis nekom drugom preko ceslja za kosu? Unaprijed zahvaljujem.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.08.2015. 11:05

Seboroički dermatitis je kronična dermatoza i nije je moguće trajno izliječiti. Odabir šampona je individualan i nema pravila koji će kojoj osobi odgovarati. Možete pokašati Squanorm šampon. Nije ga moguće prenijeti s osobe na osobu.

tonkimonki

06.09.2015. 21:45

Pozdrav, čini mi se da već neko vrijeme imam seboreični dermatitis. Naime u maloj količini bi mi se pojavile ljuskice u pregibu nosa i u obrvama jer bi ja to non stop rukom dirala jednostavno ruka bi sama polazila i ona bi ja to nadražila, i sada se stanje nekako pogoršalo veće su ljuske i zateže me i češe a dojim pa ni sama ne znam šta bi kakvu terapiju bi smijela? Do sad bi samo od sebe se smirivalo, sad nikako da prođe, i prije trudnoće sam se pola godine liječila od akni da spomenem.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.09.2015. 18:35

Po opisu izgleda da je riječ o seboroičkom dermatitisu. Možete pokušati mazati Oronazol kremu kroz nekoliko tjedana.

tonkimonki

08.09.2015. 22:50

Hvala na odgovoru, probala sam sa beloderm masti odmah mi je djelovalo smirilo se i crvenilo i ljuštenje je počelo polako da se povlači, da li je to ok šta sam koristila?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.09.2015. 14:00

Beloderm (betametazon) je jaki kortikosteroid i ne smije se koristiti u području lica, jer može dovesti do nuspojava.

Melanus26

06.03.2016. 03:05

Lijep pozdrav

Dakle.imam seboreicni.dermatitis...koristim kremu La Roche.Posay Kerium.Ds...u vlasistu tijekom jakih epizoda seboreicnog dermatitisa imam ocajan svrbez i pravu kanonadu prhuti...no.nikada.do sada.nije.mi.se.pojavilo crvenilo.u vlasistu dok na celu i licu jest...lice.bi.mazao gore.navedenom kremom i.proslo bi dok vlasiste.nisam koristio sampone.Zanima me mogu.li.gore navedenom kremom.namazat vlasiste,? Pijem B vjtamine i cink koliko.je to dobro za kosu pod navalom seboreicnog dermatitisa? Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.03.2016. 11:45

Za vlasište bi bio bolji neki šampon npr. Oronazol 2x tjedno. Vitamin B i cink neće škoditi, ali pitanje je hoće li pomoći.

mama.vlatka

14.03.2016. 14:45

Postovani,

Dijagnosticiran mi je seboreicni dermatitis. Pojavio mi se nakon prve trudnoce za vrijeme dojenja, na vlasistu, izmedu obrva i oko nosa. Vladiste je sada uredu, no oko nosa i kod obrva mi se jos malo vidi. Prije mjesec dana mi se pojavilo i na gornjoj usnici i polako se siri te na donjoj na sredini. Nije herpes jer ga nikad nisam jnala a znam kako izgleda. ne boli me, ne svrbi, ne pece...samo je nelagidni tj osjecsm zatezamje. Koza usnice mi je tu suha i kao malo natecena, crvena i obicno se preko noci tu pojave ljuskice. Kada otpadnu krene sve ispocetka. Imate li kakav savjet, sto bi to moglo biti? Na ti nanoscicaplast levres ali samo malo ublazi no ne rjesava problem.

Unaprijed hvala,
Vlatka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.03.2016. 22:10

Seboroički dermatitis nije. Vjerojatno se radi o nekoj vrsti kontaktnog dermatitisa (alergijskom ili iritativnom). Vjerojatno bi pomogla primjena kortikosteroidne kreme (npr. Advantan 1x dnevno kroz 7-10 dana).

mama.vlatka

15.03.2016. 10:25

A smijem li to koristiti u trudnoci (u 18.tjednu sam).

Lp
Vlatka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.03.2016. 13:30

O tome bi se morali posavjetovati s vašim ginekologom.

sreeeca_2

19.01.2017. 10:35

Poštovani,

već od neke tinejđerske dobi imala sam prhut u kosi s kojom do prije 2-3 godine nisam imala problema i s aknama. Prije 2-3 godine opet se dosta pojavila i perut i recimo korica peruti na vlastištu, ali ne po cijeloj kosi. Od šampona sam tada koristila jedino Fitoval. Kroz zadnjih dva mjeseca koristim neki šampon protiv peruti iz Bio-bio dučana i nakon jednog dana što operem kosu muči me užasna svrbež vlasišta i perut. Molila bih vas za neki savjet, trebam li posjetiti dermatologicu ili koji šampon da kupim, s obzirom da ovaj očito ne odgovara mome vlasištu.

Zahvaljujem na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.01.2017. 12:35

Najbolje bi bilo da posjetite dermatologa da se vidi u čemu je točno problem. Napamet preporuka nosi rizik krive terapije.

sineiraetstudio

06.02.2017. 23:35

Poštovanje,

imam 22 godina i već oko 6 godina (računajući od prvog komentara prijateljice da mi se kosa prorijedila) imam problem masne kose. Prala sam je samo jednom sedmično, da bih tokom vremena počela prati 2 puta sedmično, a na kraju i češće. Primijetila sam da mi se kosa stanjila i postala lomljiva, kao i da se prorijedila te mi se na svjetlu tjeme skoro pa providi kroz vlasi. Jako se puno masti, a inače imam i masnu kožu na licu (takođe kako se kosa više mastila tako se i lice više mastilo). Prije tri mjeseca sam počela da uzimam preparate Vital PLUS ACTIVE za seboreično tjeme (šampon S+L, kapi SU i CU), te sada perem kosu svaki četvrti dan. Primijetila sam da mi se dlaka podebljala, ali nova kosa nije počela još da raste (iako je prema riječima doktorice trebala početi 2 mjeseca nakon tog tretmana), niti se mašćenje drastično smanjilo. Da li treba da nastavim to da koristim ili da posjetim dermatologa? Takođe godinama imam problem usporene probave. Prekontrolisala sam hormone štitne žlijezde i oni su u redu. S obzirom da studiram, da li stres zbog fakulteta može biti sa tim povezan? Unaprijed zahvalna.

Srdačan pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.02.2017. 20:45

Bilo bi najbolje da obavite dermatološki pregled. Stres zbog fakulteta ne može biti uzrok takvih problema (stres koji utječe bi morao biti akutan i snažan - smrt bliskog člana obitelji, teža prometna nesreća i slično).

igor19

28.09.2017. 10:45

Poštovani, već nekoliko godina imam problem sa seboroicnim dermatitisom i koristio sam razne kreme te nije bilo prevelike pomoći. Problem se uvelike proširio u samom početku kada mi je moja obiteljska liječnica dala kremu afloderm sa kortikosteroidima. Trenutno koristim tretman ujutro obloge sa fiziološkom otopinom potom belobaza krema, uvecer ponovno obloge sa fiziološkom te krema rojazol (jer oronazol krema više nije na tržištu) te perem kosu jednom tjedno sa šamponom fidiketozol a ostale dane sa head and shoulders šamponom protiv peruti. Najviše problema imam na nosu,oko nosa te na području brade. Oronazol kremu nisam nikad isprobao te ne znam da li bi ona mozda pomogla, ali sada je ionako nema. Primijetio sam da mi krema ducray kelual ds najvise smiruje problem te ju gotovo svakodnevno koristim. Smatrate li da je ovakav način terapije djelotvoran? Da li bi bilo bolje da koristim bepanthen kremu umjesto belobaze?