Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Seboreicni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Azra84

08.11.2013. 14:15

Pozdrav. Imam seboroični dermatitis dugi niz godina i to po tjemenu (više), te po ušima, oko nosa i po grudima (manje). Par puta sam išla dermatologu koji bi mi odredio terapiju, dermatitis bi nestao ali bi se vratio za nekolika mjeseca. Trenutno koristim šampon Rekonazol za kosu i kremu Travocort za uši, lice i grudi. Travocort kremu koristim 3-4 godine iako na uputama piše da se ne smije dugotrajno koristiti. Međutim, ne koristim je svakodnevno nego samo u periodima kad mi se koža počne crveniti što je predznak početka dermatitisa. Čim crvenilo nestane za 2-3 dana kremu prestanem koristiti. Kosa je veći problem. Trenutno sam u drugoj sedmici od 4 koliko pranje šamponom Rekonazol traje (2x sedmično). Znam da treba nakon terapije prati kosu ovim šamponom jednom u 2 sedmice zbog preventive i to namjeravam i uraditi.
Znači, imam 2 pitanja. Smijem li nastaviti s Travocort kremom, prvo pitanje. Drugo je vezano za opadanje kose. Iako doktori tvrde da opadanje kose kod oboljelih od seb. dermatitisa nije dokazano, mi znamo da to nije tačno. Čitajući po forumima vidjela sam da baš svi imamo problem s opadanjem kose, pa ne znam je li to do seb.d. ili do šampona koje koristimo jer na Rekonazolu kao nuspojava stoji da može doći do pojačanog opadanja kose.
Nekad sam imala previše gustu kosu koja mi je sad skoro pa tanka. Normalna mi je gustoća ali je problem što i dalje opada. Drugo pitanje bi bilo šta da koristim za opadanje kose i jačanje korjen, koje preparate? Naravno kad završim s terapijom za seb.derm. Čula sam da je dobar šampon Fitoval, da treba piti vitamine, B kompleks.. Bi li uz Fitoval i vitamine (ili neki drugi šampon protiv opadanja) dobro došli i neki domaći recepti npr ispiranje kose vodom u kojoj se kuhao bršljan ili kopriva, maska od jaja i maslinovog ulja. Šta je vaš savjet? Znam da uzroci opadanja mogu biti stres, štitnjača, hormoni, bla bla, ali mislim da je kod mene problem isključivo seboreja.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.11.2013. 13:00

Travokort sadrži jaki kortikosteroid i uopće ga se ne bi smjelo koristiti na lice. Za grudi i uši najviše desetak dana. S obzirom da ste ga upotrebljavali tako dugu i često, možda imate i steroidni dermatitis lica. Svakako bi bilo dobro da se javite dobrom dermatologu, jer može doći do ozbiljnijih problema. Opadanje kose može biti povezano sa seborejom. Fitoval šampon je ok, vitamini neće ponmoći, kao niti razni domaći recepti. Možete pokušati s 2% minoxidilom.

stevo

08.12.2013. 01:10

Dijagnosticiran mi je seboreični dermatitis. radi se o simptomima na licu( perutanju i crvenilu kože iznad obrva, oko nosa, obraza). gljivica malassezia je pronađena uzimanjem uzorka. Dobio sam terapiju plimycol 2x na dan kroz3-6 tjedana, ovisno o trajanju simptoma. S obzirom da mi i suze oči, da li se ti problemi mogu propisati seb.dermat.? Također, područje masne kože od nosa do jagodične kosti mi je otečeno. Može li ta otečenost biti uzrokovana seborejom? hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.12.2013. 16:25

Otečenost tog područja može biti povezana sa seboroičnim dermatitisom. Suzenjue očiju vjerojatno nema veze s tim.

stevo

08.12.2013. 18:15

Da li mi možete reći, s obzirom da me doktorica pitala da li sam koristio, ali mi nije propisala- da li da koristim i neke kortikosteroidne kreme za to područje lica i koliko dugo?
I s obzirom da sam čuo da se kod upale kože može raditi i o bakterijskim uzročnicima, da li bi se moglo testirati i na bakterije ili koristiti neke antibakterijske masti?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.12.2013. 10:00

Kortkosteroidi se mogu davati kod seboroičnog dermatitisa, ali vrlo oprezno i kratkotrajno (3-5 dana). O tome mora odlučiti dermatolog. Kod seboroičnog dermatitisa bakterije nemaju ulogu niti se provode "testiranja" na njih.

confused777

22.12.2013. 14:20

Poštovani,

za početak se ispričavam ako se pitanje ponavlja nisam bila u mogućnosti sve detaljno pročitati. Imam 22 godine i dijagnozu psorijaze od svoje 4god iako sam simptome dobila nedugo nakon rođenja. Imam je na području laktova i tjemena, svašta sam od krema probala ali najbolje mi pomaže Belosalic (mast i losion), e sad s obzirom da ta krema sadrži kortikosteroide ne bi se smjela dugoročno koristiti. Međutim jedino s njom se meni ovo ublaži, manje me svrbi, manje mi se ljušti, manje me pecka itd. pa bih Vas zamolila da mu kažete koje negativne posljedice mogu imati od dugoročnog korištenja ove masti i losiona.

Unaprijed zahvaljujem.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.12.2013. 16:00

Dugotrajno i neprekidno korištenje kortikosteroida može dovesti do stanjenja kože, pojačane dlakavosti, nastanka "tzv" steroidnih akni", pojava teleangiektazija (proširenih kapilara), smanjenja otpornosti prema infekcijama, nestanka učinkovitosti kortikosteroida (nakon pauze učinkovitost se vraća) itd. Sreća je kod Vas da se promjene nalaze u vlasištu i laktovima gdje je učestalost ovih nuspojava manja. Ako korikosteroide mažete povremeno (npr. 2 tjedna mazanja, 3 tjedna pauze) na ovim mjestima ne bi trebalo doći do nuspojava.

mafi

11.02.2014. 23:40

Poštovani,

unatrag neko vrijeme imam neke promjene na licu, ali nisam sigurna dali se radi o seboroičnom dermatitisu jer slika nije baš tipična. Počelo je s nekakvim točkastom crvenilom nalik na male prištiće i to na čudnom mjestu - na vanjskom dijelu obraza prema uhu (ali ne uz rub vlasišta). Već neko duže vrijeme, više od pola godine sam imala par tih crvenih prištića koji nisu prolazili ali se nisu ni širili, samo na jednom obrazu. Ove zime sam počela osjećati da mi je koža još suša nego inaće, i inače je na tom području suha. Zatim su se ti prištići počeli širiti po licu, uz lagani osjećaj žarenja i nelagode ali nemam crvene fleke niti se lice ljuska.
Ono što je u meni pobudilo sumnju na seb. dermatitis je što sam prije kojih 15tak godina imala kratku epizodu s njim - mala crvena perutava fleka kraj nosa, i dr. je tada dijagnosticirala seb. derm. ali nakon terapije kortik. kremom nikad se više to nije pojavilo. Opet čudno, jer znam da je bolest kronična. Otada svoju kožu tretiram kao osjetljivu, ali nisam imala nikakvih problema do ovoga. Znam da trebam poći do dermatologa ali možete li mi reći postoji li mogućnost da su gore opisani simptomi možda neka rana faza seb. dermatitisa?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Mare

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.02.2014. 09:55

Kod vas se vjerojatno ne radi o seboroičkom dermatitisu. Svakako bi bilo dobro da se javite dermatologu.

mafi

13.02.2014. 23:20

Poštovani,

hvala na odgovoru. Lice mažem ujutro sa Avene Skin recovery kremom (za netolerantnu kožu) i navečer sa uriage Cu-Zn i to je donekle bilo ublažilo situaciju što se tiče širenja prištića, na prvi pogled prištića više nema.
Međutim, danas navečer sam osjetila opet strahovito užarene obraze, tj. ogromnu toplinu u obrazima (samo lice, čelo nos i brada su u redu) i neznam kako da si pomognem. Stavila sam obloge od fiziološke otopine samo da mi ublaži tu užarenost. Naizgled zasad, na licu nema većih promjena ali moj subjektivni osjećaj je zategnutost, užarenost i gorenje. Prvo sam isprala ovu Uriage Cu-Zn kremu, a zatim razmišljajući što bi moglo dovesti do ovakve reakcije sjetila sam se jedino da sam danas, nakon što sam to duže vremena izbjegavala baš zbog gore opisanih promjena, sjetila da sam stavila rumenilo. Znam da je teško reći ovako teoretski bez uvida ali mislite li teoretski da bi bilo moguće da je ovo neka alergijska reakcija?
Pregled kod dermatologa imam u ponedjeljak pa vas samo molim što da radim i kako da si pomognem dotad? Kakve neutralne kreme mogu koristiti?
Srdačan pozdrav,

Mare

Hvala unaprijed

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.02.2014. 12:40

Lako je moguće da je riječ o alergiji, ali preko rčunala Vam ipak ne mogu više reći.

mela-pharm

27.06.2014. 00:50

Beba od mjesec I pol dana je pocela dobivat osip po vratu I dekolteu koji bi se sam od sebe povuko I kroz par Dana opet vratio. Ujedno mu se tjemenica pretvorila u zuckaste ljuske a ispod njih kad ih oljustim je crvena koza. Kaze pedijatrica da je to seboroicni dermatitis I da samo mazem maslinovim uljem. Kupamo ga 2 put tjedno I glavicu operemo Eucerin uljem s enzimatskom zastitom. S vremenom mu se prosirilo po tjemenu I kod uha , a dobio je I po jagodicnom dijelu lica ispod oka pristice,al taj je dio koze je suh i ne peruta se. Ne znam jel dobro to tretiramo I jel dobro skidat te ljuske iako je ispod njih nezrela koza I moze li pomoc Jos sta osim maslinovog ulja. Hoce li se to povuci do 6. mjeseca bebina zivota ili je to kronicno? Mislite li da su taj osip i seboroicni dermatitis povezani? Bojim se da nije alergija al dijete nema predispozicije za alerg.testiranje I simptomi Jos nisu alarmantni pa nas pedijatrica ni ne salje nikud. Hvala..
Zabrinuta mama..

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.06.2014. 11:50

Po onome što ste napisali, riječ je o seboroičnom dermatitisu (kao što je Vaša pedijatrica rekla). Za blaže oblike ove bolesti, terapija je dobra. Za teže oblike dolazi u obzir kraća primjena (3-4 dana) razblaženih kortikosteroidnih krema. Riječ je o čestim prolaznim promjenama koje nemaju veze s alergijom.

zadar33

14.07.2014. 14:55

Poštovani, imam 25 godina, u zadnja 2 mjeseca intenzivno mi je počela opadati kosa te mi se kosa jako masti, svega 15 sati nakon pranja je uredna. Javila sam se u ljekarnu na pregled vlasišta, i rečeno mi je da imam seboroični dermatitis, vlasište je bilo crveno, prekriveno masnim ljuskicama, i već sada znatno prorijeđeno, ali bez svrđeža. Gospođa mi je preporučila PLUS ACTIVE Fs-Su za prvi mjesec terapije uz šampon, i za drugi mjesec Fs-Cu, također uz šampon. Pa me zanima koliko je takva terapija efikasna u liječenju seboričnog dermatitsa i opadanja kose, ili bi bilo bolje da krenem s klasičnom terapijom antimikoticima i antibioticima i nekim protuupalnim kremama? Ili pa bi efikasija bila neka druga terapija? Unaprijed zahvaljujem

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.07.2014. 20:45

Vi imate seboroični dermatitis, ali ne bih se složio s terapijom. Krenite (za početak) s ketokonazolskim šamponom (npr. Oronazol šampon) 2x tjedno.

zadar33

14.07.2014. 21:15

Zahvaljujem na odgovoru. Zanima me još samo dali će taj šampon riješiti problem opadanja kose i poboljšati rast nove kose, i dali da koristim još neke vitamine ili ulja za kosu, ili je dovoljno samo šampon, i koliko vremena?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.07.2014. 09:15

Šampon će djelovati na seboroični dermatitis. Za opadanje kose probajte Priorin kapsule. Brza i potpuna rješenja ne treba očekivati.

Dieantwoord

18.09.2014. 12:30

Poštovani,
Pocetkom ljeta poceo sam dobivati crvenilo sa strane nosa i iznimno blago ljustenje koze. Pripisat cu to prekomjerenoj uporabi peelinga jer shodno tome se i pojavilo. Vec nekoliko tjedana zivim stresno i neuredno, a kulminacija je bila u prvim danima ovog tjedna, a situacija na licu nikad nije bila gora.
Primjecujem ljustenje koze, ali bijele boje ne zute kako se cesto navodi, nikakav svrbez nikad nisam osjecao, a sve skupa naglo pocrveni uglavnom nakon tusiranja kad istrljam tu ljustecu kozu. Molim Vas za pomoc. Stres je gotov, nadam se redovitom snu i hrani sada a ne znam kako da se ovog problema rjesim i uopce dijagnosticiram.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.09.2014. 14:40

Vi imate seboroični dermatitis, ali bi to trebalo provjeriti pregledom kod liječnika. U tom slučaju dolazi u obzir primjena imadazolskih krema, kratotrajna upotreba blažih kortikosteroida (3-4 dana) ili lokalnih imunomodulatora. Ipak, javite se prvo liječniku.