Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Svrbež po tijelu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinuta djevojka

26.03.2017. 21:10

Pozdrav, trebam pomoc, odnosno savjet.
Naime, u 9.mj.sam imala ubod pčele koji je izazvao jak svrbež ruke i pazuha. Dan nakon uboda sam primila synopen(20mg-na hitnoj) koji nije pomogao pa mi je doktorica 3-i dan nakon uboda, dala synopen plus još neki ljek koji je djelovao i otok i svrbež su se polako povukli.

Nakon toga sam povremeno osijećala svrbež po stražnjici i trbuhu,koji se počeo sve vise i vise siriti na prepone, bedra i bokove te intezivno na pazuhe, ali nemam nikakav osip na koži,već kad se jako češem (jer više ne mogu izdrzati), onda mi na tim mjestima ostaju modrice i podljevi krvi.
A na stražnjici imam dvije ranice koje svaki put iznova zgulim te nikako ne prolaze.
Trpila sam to sve do 1.mj., tada sam posjetila doktoricu koja je bez ikakvog pregleda rekla da je to svrab i dala mi benzilbenzoat plus letizen, međutim,nakon provedene terapije moje se stanje pogoršalo i od tada se borim sa jakim svrbežom,kao osjet mravinjanja i bockanja po koži od kojeg ne mogu spavati.

Nakon toga sam posjetila dermatologa koji je iskljucio svrab i rekao da nema potrebe raditi testove intolerancije na hranu(jer sam ga radila prije 2 godine zbog čestih upala sinusa i sve je bilo u redu). Tada mi je propisao Diprogentu ungt. 15.0 i Bepathen ungt.ad 30.0(2x mazati, 3 dana, zatim 1x navečer). Međutim, to nije niti malo pomagalo. Kad sam dosla na kontrolu, ustanovio je da je to urticaria cholinergica i poslao me da izvadim ECP i UKUPNI Ige, te propisao Peptoran tabl. (150mg-1x) i letizen tabl. (10mg, 1x).
ECP 1. mi je 119,00ug/L, a UKUPNI IgE 1. 51,90 kU/L. Tablete mi nista nisu pomogle već je bilo sve gore i gore.

Prošli tjedan, poslao me je da napravim krvne pretrage(ali da obrate pozornost na eozinofile), ultrazvuk abdomena(sve u redu) i test stolice na parazite te perianalani otisak. Propisao mi je opet peptoran(150mg x1), aerius tabl. (5mg x2) i Decortin tabl. (20mg x1.5, 2dana,a zatim x1). Ova terapija kortikosteroida umanji svrbež, ali minimalno.
Sada čekam nalaze sa higijenskog, a na krvnoj slici mi nisu obratili pozornost na eozinofile niti provjerili CRP.
Na krvnoj slici je napravljen KKS,DKS,K-SE.

Iskreno, slabo spavam zbog toga i ne mogu normalno funkcionirati.

Neznam jel' trebam napomenuti da imam u obitelji asmatičare (tatu,brata,sestru) te mi je uvijek smetala laktoza i kofein i pojedina hrana mi izaziva mučnine, stalno imam osjecaj kao da mi je nos zapuhan i pritisak u glavi u podrucju očiju i čela.
TSH, sam u međuvremenu radila zbog kontrole,te je povišen na 5,57 mlU/L.

Ispričavam se zbog ovako teksta,al više neznam što da radim i što Vam je potrebno napomenuti.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
Josipa

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.03.2017. 23:05

Ovakalvom svrbežu je vrlo teško naći uzrok, a samim time i liječiti. Treba napraviti preporučene pretrage. Peptoram i Aerius možete uzimati, Decortin ne bih davao bez točne dijagnoze (pa niti za kolinergičnu urtikariju).

zabrinuta djevojka

28.03.2017. 20:25

Hm...danas je stigao nalaz sa higijenskog i pokazuje da je sve u redu.
Svrbež se pogoršava i više ne djeluju tablete.
Što vi mislite da bih moglo biti?
Jel' moguće da je sve to zbog stresa(pod stresom sam samo od kad me ovo češe)!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.03.2017. 21:30

Moguće je da i stres igra ulogu. Poznati su psihogeni svrbeži. Potencijalnih uzroka je mnogo i nitko Vam ne može na temelju onoga što ste napisali reći što je kod Vas uzrok.