Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3999 | Broj poruka: 14393

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


urastanje dlačica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lana

18.07.2005. 15:02

Imam veliki problem urastanja dlaka na lisovima. Nekada sam listove brijala, a kasnije sam prešla na topli vosak.Tada urastanje nije bilo jako ili bolno, no ipak vidljivo. Radi jednostavnosti kupila sam aparatić (tip Brown Silk Epil ili slično) i nakon nepune dvije godine korištenja dlake su mi počele značajno urastati. Nakon samo jednog tretmana, urastaju velike površine, koje dlačice ne mogu probiti čak niti nakon više mjeseci, a na nekoliko mjesta obavezno se stvore veliki upajeni čirevi(po nekoliko centimetara), koji se zagnoje i jako bole. Ti čirevi odlaze tek nakon što na njima dugo držim crnu mast (amonij-sulfogirodalata 10%). Ponekad ostave duboke ožiljke. ostavila sam aparatić i pokušala hladnim voskom, no problem je još tu, iako ne tako velik.
Što bi mi savjetovali, možda laserska depilacija? No dermatologu bih svakako otišla.
Možete li mi napisati kome da se obratim u Zagrebu.
Unaprijed hvala.

Krešimir Kostović, dr. med.

19.07.2005. 10:37

Vaš problem je čest. Zbog urastanja dlaka dolazi do pojave folikulitisa (upale dlačnog folikula). Laserska epilacija bi vjerojatno bila dobar izbor u mirnoj fazi (kada ne postoji upala). Obratitite se u Centar za primjenu lasera u dermatologiji, Klinika za kožne i spolne bolesti na Šalati, tel. 4811-221 ili 4811-316, gdje se možete naručiti na pregled.

lana

21.07.2005. 11:25

Hvala na savjetu, obavezno ću otići na Šalatu.
Koji je najbolji način da ublažim upale ili ih potpuno uklonim (osim da više ni pod koju cijenu ne uklanjam dlačice do pregleda)?
Kod kuće koristim piling i hidratantne kreme, a upaljeno mjesto mažem et. uljem lavande, postoji li kakva antibiotska krema koja se uzima bez recepta?

Krešimir Kostović, dr. med.

21.07.2005. 15:31

U slučaju upale možete aplicirati antibiotik klindamicin u obliku losiona (Dalacin T losion).

patkicari

12.06.2012. 21:05

poštovani, prije dva mjeseca na potkoljenici sam otkrila uraslu dlačicu koja je izgledala poput prištića, to mi se već znalo često događati ali nakon što sam ovu istisnula imala je površinu poput rane i napravila se krasta, i sada nakon 2 mj i dalje je to mjesto tamno izgleda kao nešto između madeža i hematoma ali nije veće od 1,5mm, no svejedno me zabrinjava jer toliko dugo ne prolazi..znate li možda o čemu bi možda moglo biti riječ?
hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.06.2012. 09:55

Preko računala ne mogu Vam sa sigurnošću reći o čemu je riječ, ali moguće je da se radi o posljedici urasle dlake. Mislim da nema potrebe za nekom intervencijom.

lala1990

28.06.2012. 19:55

poštovani, već par mjeseci na preponi imam nekakav pristic, zapravo nisam sigurna da je to pristic jer ne prolazi, citala sam dosta po internetu vecinom se spominje mogucnost da je urasla dlacica. A problem je sad sto ja nju ne vidim, na opip je to kao nekakva potkozna masa velicine 1,5cm , ne boli me dok ju ne diram. pokusala sam istiskat nisam uspjela pa sam probušila iglom i iscurio je gnoj i sukrvica ali i dalje se ne povlaci. zanima me što da radim, jer stvarno ruzno izgleda boja je dosta tamna a samo na rubu crvenkasta.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.06.2012. 09:10

O čemu se točno raditi napamet Vam ne mogu reći, ali se vjerojatno radi o benignoj tvorbi. Ukoliko Vas smeta, obratite se liječniku (sami ćete je teško ukloniti).

curica91

06.06.2013. 17:35

Poštovani,
u zadnje vrijeme primjetila sam da mi dlačice na nogama dosta urastaju ....inače koristim epilator....kako da to riješim i spriječim u budunosti? Hvala! Pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.06.2013. 10:10

Problem bi najbolje riješili laserskom epilacijom. Postigli bi i znatnu redukciju dlaka na dulje vrijeme. Za optimalni uspjeh potrebna je serija tretmana (obično 4-7) u razmacima od mjesec dana. Tretmane je najbolje započeti najesen.

pitanje-dana

05.11.2013. 20:35

Poštovani,
imam problema s urastanjem dlaka na području prepona i skrotuma.Zadnji put sam prije 3tjedna bio na operaciji, jer mi je dlaka urasla na području mošnje,pa su napravili manji rez pod općom anestezijom.Sada je rana zarasla,međutim problem s uraslim dlakama i dalje postoji.Ili rastu na samom početku prepona (od mošnje) s lijeve i desne strane ili jednom iznad penisa.
moje pitanje je kojom metodom smanjiti te upale? Redovito perem to područje i pazim kakve boxerice nosim,međutim nije mi jasno bi li smio brijati područje skrotuma brijačim aparatom, nekakvim kremama za spaljivanje dlaka ili britvicom,ili nebih smio brijati uopće?
Imate li savjet na koji način se riješiti dlaka na tom području da ne izazivaju takve reakcije i što bih mogao kupiti za ublažavanje tih reakcija? Imam 28 godina,tako da bih volio imati to područje obrijano, i hvala Vam na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.11.2013. 14:40

Najbolje bi bilo da ne uklanjate dlake s tog područja, jer će se upala i urastanje ponavljati. Ako to baš morate raditi, onda bih preporučio trajnu epilaciju diodnim laserom kod stručne osobe (dermatologa). Potrebna je serija tretmana (4-6) u razmacima od mjesec dana.

IVANANEBO

12.03.2014. 21:55

Imam problem s uraslom dlakom u preponi već godinama, uvijek na istom mjestu. Prije je upala bila jednom godišnje i smirilo bi se brzo, ali zadnjih godinu dana upale su sve češće i jače. Krajem prošle godine sam imala jedan rez na kirurgiji nakon kojeg je mirovalo 2 mjeseca. Ove godine sam imala već dva puta, jučer mi je potpuno zaraslo i popila sam zadnji antibiotik ali sada mi se opet javilo crvenilo i blago oticanje, pulsiranje. Tako je bilo i nakon prvog reza u Siječnju. Trenutno mažem Betrionom, pomaže ali sumnjam da će u potpunosti spriječiti da se upala vrati jer nije ni u Siječnju. Imate li kakav savjet kome da se obratim za pomoć jer sada je već toliko jako da vidim da se upaljuje od sjedenja i zatezanja gaćica. Iako se više ne depiliram 3 mjeseca, nisam sportski aktivna već mjesec dana , nosim široke gaćice i laganu odjeću već nekoliko mjeseci, pazim kako sjedim, meni se upala opet vraća ako se imalo zategne u preponi. A nikako ne bih željela na još jednu inciziju. Hvala puno.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.03.2014. 13:45

Kod osoba koje su sklone često je vraćnje upale, takvih uraslih dlaka. U fazama akutizacije, preporuča se lokalna primjena antibiotika, a ako treba i na usta. Trajno rješenje bi vjerojatno bila epilacija tog područja laserom.

Saska2110

30.04.2015. 15:20

Imam ogroman problem sa urastanjem dlaka na nogama i preponama. U pocetku sam koristila brijac koji mi je iritirao kozu, pa sam presla na epilator-od njega su pocele da mi urastaju dlacice(koristila sam godinu dana). Presla sam potom na depilaciju hladnim voskom, ali dlake ne prestaju da mi urastaju. Urasle dlake vadim iglom i pincetom, ali svakim novim depiliranjem urastaju mi nove i tako se sve vrti u krug. Od vadjenja dlacica ostale su mi brojne fleke na nogama i preponama. Ne znam vise sta da koristim. Koristila sam razna sredstva protiv urastanja: Kerapil kremu, Bio losion, salicilni losion, klindamicin...nista mi pomoglo nije. Da li postoji neki lek za oralnu upotrebu protiv ovog problema jer ocigledno je da mi proizvodi za dermalnu upotrebu ne pomazu? Sta biste mi vi preporucili osim laserske epilacije?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.05.2015. 14:35

Ne postoji lijek za oralnu upotrebu za Vaš problem. Jedino što (dugotrajno) pomaže je laserska epilacija.

Valerii

07.02.2016. 02:40

Pozdrav,
Na venerinom brijegu imam zadebljanje dosta tvrdo na dodir, ali bezbolno ispod kojeg mislim da je urasla dlacica..probala sam izvucu s pincetom,ali ne mogu.. Sad ne znam kako bi je uklonila? Namazala sam sa alkoholom i tryosur gelom, nadam se da je to u redu?
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.02.2016. 14:10

Moguće je da je riječ o tome. Alkohol izbjegavajte. Tyrosur je ok.

dnna

16.10.2016. 17:40

Postovani, primjetila sam da mi je dlacica urasla u madez. Zanima me sta da radim, da li da posjetim dermatologa? Madez je velicine 1cm. Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.10.2016. 22:10

Ništa nije potrebno.