Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Urticaria cholinergica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Slađana

01.02.2006. 20:03

Vec duze vrijeme patim od urtcarie,i bezuspjesno sam trzila uzrok njenom nastanku.Koza mi reagira na dosta poticaja izvana.Npr. sunce,znoj,pritisak,promjenu temperature itd.
Sad mi je to postalo i psihicko opterecenje.
Pri zadnjem posjetu lijecniku doktorica mi je dijagnosticirala Urticariu cholinergicu.Jel mi mozete napisati nesto vise o tome i o nacinu lijecenja.Unaprijed hvala.

dr. Krešimir Kostović

06.02.2006. 15:08

Riječ je o vrsti urtikarije koju karakteriziraju male urtike, obično na trupu. Najčešće su provocirane fizičkom aktivnošću, kupanjem, tuširanjem ili emocionalnom stresom. Liječi se antihistaminicima, od kojih je najučinkovitiji hidroksizin. Bolest je kronična.

stipejeto

10.02.2016. 10:45

Poštovanje! Već skoro pola godine imam ovu alrgijsku reakciju iako ni do sada nemam ideje kako da je sprijecim .Evo kako je sve pocelo:Prije pola god sam prestao trenirati jer sam imamo problema s koljenom i od tada sam samo u kuci i malo sam isao trkati(puno manje nego sto sam prje dok sam trrenirao).Sada nisam uopce u mogucnosti da trcim odmah mi nastupa svrbez i peckanje.Specijalistkinja(dermatologinja )mi je sve rekla da je 'to moje i da moze trajati 5god o javljati se izmedju goddina".Ne podnosim pre hladno i (pogotovo) pre vruce i zagusljive prostore.Nije meni problem svrbrz nego neka nelagoda i mantanje kada mi nastupa ova alergija .Dugo se nisam znojio i cim malo pokusam uzass !sad Mozete li mi dati savjet ,dal da idem trcati i rekreatirat se kao i prije ili ne ? Moze li doci do gusenja pri znojenju i koju hranu mi savjetujete da jedem na dan.(obicno jedem ,ujutro prije skole dvopek ,caj i bananu ,prije rucka i za marendu slane stapiće i jabuku (nekada),jedem vise puta na dan po manje tako mi je lakse .Lijek koji pijem ke Xyzal.Ali ispostavilo se da mi je od svih antialergijskuh ljekova leukociti iz mjeseca u mjesec sve vise sladaju pa sam dobio savjet (od specijalista) da izbjegavam piti taj "lijek" (samo kad nastupi alergija).ostala krvna slika osim leukocita koji spadaju sve dobro.Nekada osjecam peckanje jezika,ima li to kakve veze s ovom alergijom ?I ima li ista kako da je sasvim uklonim? Hvala na vremenu i molim vas za savjet!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.02.2016. 15:35

Moglo bi se raditi o nekoj vrsti urtikarije, ali o čemu je točno riječ ne mogu Vam reći na temelju onoga što ste napisali. Xyzal mi se čini kao dobar izbor. Ovakvi slučajevi kao što ste Vi, zahtijevaju redovite kontrole i opsežniju alergološku obradu.