Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


adaptacija na vrtić


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

papalinka

22.10.2014. 21:20

Poštovana, svoj sam problem već objasnila unutar teme "strah od odvajanja", ali s obzirom da niste još napisali odgovor htjela bih napisati kako su se stvari dalje odvijale i za što molim Vašu pomoć, Dakle, da ne ponavljam sve što sam već napisala, dječak je po mom mišljenju "napredovao" u adaptaciji. Naime, zadnjih nekoliko dana ostane u vrtiću 2-3 sata bez da tamo plače. Tete kažu da se (nekad teže, nekad lakše) ipak lijepo uključuju u aktivnosti, da ne plače i da se zaigra. kada kod kuće nešto o vrtiću priča ja osjećam (ukoliko se od moje silne želje da se adaptira ne varam) pozitivan stav i to da je shvatio da u vrtić "mora" iči, odnosno da se tome unaprijed ne protivi već kaže da hoće. Ono što j ei dalje problem je vrijeme spremanja (jede, bavlja nuždu i oblači se kaod kuće) koje i inače traje oko jedan sat. Za svo to vrijeme on ili baš plače ili njunka ili se pokušava na neki drugi način (tražeči mamu pa tatu i sl.) "izvući". U vrtić ga vodi baka jer mi ne možemo, ona je jako uporna, oni su jako povezani i u nju imam svo povjerenje. Sada unatoč napretku osjećam da se ona na neki način dvoumi radimo li dobro time što smo uporni zbog te težine kojom to gotovo svako jutro ide. Imate li savjet kako i taj dio odlaska riješiti? I trebamo li ustrajati s obzirom da u vrtiću više ne plače (osim onog dijela dok baka uspije otići, prije je plakao stalno- Ovo što smo do sada postigli je špo meni jako veliko pa bih vas molila za što brži odgovor

Hana Hrpka, prof. psih.

23.10.2014. 19:45

Draga mama papalinka,

čini mi se da je došlo do nesporazuma jer je na Vaš upit odgovoreno prije tri dana. Ukoliko iz nekog razloga ne vidite odgovor, možete se javiti na e-mail savjet@hrabritelefon.hr kako bi Vam ga proslijedili. Drago mi je da situacija napreduje na bolje i nadam se da će Vam napisani savjeti biti od pomoći.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

veki000

03.11.2014. 09:25

Postovana
imam djecaka koji ima 2,5 godine.. slabo je govorio do prije mjesec dana, u posljednji tjedan dva sve vise i vise rijeci govori neke cak i poveze, dosta je nemiran ali kod kuce smo sami ja i on, tako da mi imamo neku svoju rutinu dopustam mu da se igra kad hoce spava i jede u odredeno vrijeme, mirno sjedi kad ga nesto zanima da se igra s tim i kad gleda crtane, tad zna sjedit i po nekoliko sati.. uglavnom nisam primjetila nista neobicno kod njega.. no odnedavno je krenuo u vrtic i tete se zale da nece da nista prica da ih neslusa kad treba da sjedi s ostalom djecom on sjedne na trenutak i onda ode da trazi igracke il nesto sto njega zabavlja, nemiran je skroz, tako da su me uputile djecjem logopedu i po potrebi djecjem psihijatru, pa me zanima vase strucno misljenje da li iamm razlig da se zabrinem, jer po onom sto one kazu on je totalno drugo dijete tamo, nemiran je i kuci ali opet nije toliko i sjedne da mnom i igra se i ponavlja sve gotovo rijeci za mnom... s postovanjem

Hana Hrpka, prof. psih.

06.11.2014. 16:50

Poštovana mama,

zahvaljujem se na Vašem upitu. Ako sam dobro shvatila, odgojiteljice Vašeg dječaka primijetile su njegova ponašanja zbog kojih su Vam savjetovale da potražite pomoć stručnjaka. Iz napisanoga mi je teško dobiti dublju sliku razvoja Vašeg dječaka, no čini mi se da postoji mogućnost usporenijeg razvoja govora od očekivanog za njegovu dob. Stoga mislim da bi bilo dobro da potražite pomoć stručnjaka u svojoj blizini, logopeda i psihologa, koji bi u izravnom kontaktu s djetetom najbolje mogli procijeniti što se točno događa s dječakom. Ako u vrtiću postoji psiholog ili logoped, savjetovala bih Vam da se najprije njima obratite. S obzirom na to da ne znam otkud nam se javljate, ovdje ću Vam napisati gdje biste se mogli javiti u gradu Zagrebu. U sklopu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta djeluje Centar za rehabilitaciju gdje stručnjaci nude usluge procjene i savjetovanja na području ponašanja, učenja, govora i komunikacije. Termin je moguće dogovoriti ponedjeljkom i četvrtkom od 15 do 19 sati, a ostalim danima od 9 do 13 sati na broj telefona 01 2457 560. Također, moguće se dogovoriti i putem e-maila centar.info@erf.hr. Osim ovog Centra, postoji i Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u koju dolaze djeca koja kasnije progovore ili kod kojih se govor slabije razvija. Za dolazak u Suvag Vam je potrebna uputnica liječnika, a kontaktirati ih možete na broj 01 4629 600. Ako niste iz Zagreba, slobodno se ponovno javite da bih Vam mogla dati potrebne kontakte.

Vjerujem da Vas ova situacija i riječi odgojiteljica, a i moje riječi, zabrinjavaju mogu zabrinuti što je sasvim razumljivo. Roditeljima je obično teško čuti da u razvoju njihovog djeteta možda postoje poteškoće. No, ovim putem ne možemo to zaključiti. Stoga mislim da jedino javljanje stručnjacima može dati pravu sliku i umiriti Vašu brigu. Ako postoje neka odstupanja, važno je surađivati sa stručnjacima i raditi s djetetom u skladu s njihovim smjernicama. Isto tako, važno je i da Vi kao majka imate podršku okoline i ljude s kojima možete podijeliti svoje osjećaje i razmišljanja.

Ako budete imali još nekih pitanja, slobodno mi se obratite ovdje na forumu ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Nadam se da će Vas skori posjet stručnjaku umiriti te Vam pomoći u boljem razumijevanju ponašanja Vašeg djeteta.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

veki000

15.12.2014. 12:35

Postovana,
Djecak je poceo da puze sa 9 mjeseci da hoda sa 11 mjeseci, uvijek je bio zaigran i ziv..redovito idemo kod pedijatrice na preglede.. Sve je uredu i uredno nikad problema nije bilo.. Poslije svakog dana u vrtocu Luka je bio nervozan i plakao je, uvijek he kuci dolazio zedan i gladan, zadnji dan kad sam otisla po njega u vrtic on je bio i brljav njima je ocigledno bilo tesko i da ga umiju, tako da sam odlucila da promijenim vrtic.
Sad ide u drugi vrtic malo jace od mjesec dana i tete ga samo hvale, govore kako se osjeti da je sam kod kuce sa mnom ali da iz dana u dan sve vise napreduje u komunikaciji sa djecom, savjetovala sam se sa njima oko logopeda, njihovo misljenje je da ne treba da ide jer govore da je razuman da razumije sta mu se govori.
Poceo je sve vise da progovara, sve rijeci ponavlja cak i djecja imena ali opet nece samostalno da izgovara recenice jedino kad je po mom misljenju nagodan happy pa me zanima da li je i dalje vase misljenje da treba da ide kod logopoeda i psihijatra? Pozdrav i unaprijed hvala

veki000

16.12.2014. 13:15

Zaboravila sam napisati da je krenuo na tutu s godinu i po dana odnosno na wc solju ali je kod nas ostala tuta

Hana Hrpka, prof. psih.

18.12.2014. 19:20

Poštovana mama,

hvala Vam na ponovnom javljanju. Voljela bih još jednom naglasiti kako je ovim putem jako teško dobiti dublju sliku razvoja Vašeg dječaka jer nemam izravni kontakt s Vašim djetetom. Odgojiteljice i stručni suradnici u vrtiću, uz roditelje, obično prvi primjećuju eventualno poteškoće u djetetovom razvoju i ponašanju jer imaju znanja i iskustva te viđaju dijete u svakodnevnom funkcioniranju. Stoga mislim da je važno i korisno pratiti njihove preporuke. Vjerujem da sada sami niste sigurni što učiniti jer Vam je, ako sam dobro shvatila, u jednom vrtiću Vam bilo rečeno kako bi bilo dobro da potražite pomoć stručnjaka, a u drugom kako je s djetetovim razvojem sve u redu. Iz Vaših dosadašnjih javljanja nemam informaciju o tome ima li Vaš vrtić stručnu službu (psihologa, pedagoga, logopeda). U pravilu, svaki vrtić bi trebao imati barem nekoga od stručnih suradnika pa bih vam preporučila da se za savjet obratite njemu. Ako Vas kroz naredni period i dalje bude brinula ova situacija, možete se posavjetovati s pedijatricom o tome da potražite stručno mišljenje i izvan vrtića u Vašem mjestu stanovanja kako biste se umirili. Mislim da je to najbolji put rješavanja ovog problema.

Želim Vam puno sreće!

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.