Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Dileme


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

22.06.2018. 22:50

Postovana prof,

Kada treba prestati sa nocnim dojenjem, s psiholoske strane? Majka sam djecaka starog 5 mjeseci, dosad dobro napreduje, iskljucivo je dojen. Po noci se jos uvijek budi i to kao kad je bio novorodjence, tacno svakih 3 sata, cak duzi razmak bez dojenja napravi po danu. Meni to apsolutno ne predstavlja nikakav problem, nije mi cak niti naporno, ali se pitam da li je uredu da ga dojim iz razloga koji nije npr. glad. U ovoj fazi ne bi trebao biti gladan, probala sam ga umirit nosanjem ili ljuljanjem, no djeluje samo dojka. Zabrinjavam se da li mu cinim nesto lose sa psiholoskog gledista, da ne razvije patern tjesenja hranom ili sisanjem. Meni za njega nista nije tesko, ali mi je tesko napraviit u glavi granicu sta mu trebam dozvoljavat i gdje trebam postaviti granicu za njegovo dobro. U pocetku je spavao samo na meni i to mi nije smetalo, spontano je prestao kad je bio spreman. Sada spava ponekad u kreveticu, ponekad ga donesem kod sebe, ne pravi problem ni kod jednog, jedino je nesto mirniji kod mene.

Kao mlada majka citam mnogo literature dok on spava, ponekad pomislim da bi bilo bolje da i ja spavam. Jer sve one price o oralnoj fazi, razvoju licnosti, zabrani nocnog dojenja, vise ne znam ko je pouzdana literatura, a ko nije.

Dudu takodjer nisam ljubitelj i ne koristi je nikada po danu niti mu je dajem, ona nam je trenutno sinonim za nocno uspavljivanje i tad je prihvati i tako zaspi. Voljela bih i to izbaciti, ipak je to nesto vjestacko. Meni je uvijek bilo zao kad place da mu dam dudu, nekako mi to kao da mi zeli nesto reci ocajno, a ja mu zatvaram usta i saljem poruku da suti, da necu da ga slusam. Radije provjerim da li mu smeta nesto ili jel mozda gladan, a ako je sve uredu, nosam ga i pricam mu. Obicno brzo prestane plakati i poslije bude veseo.

Nadam se da nisam Vas zbunila kao sto zbunjujem sebe.

Lp,

Nektarica

Hana Hrpka, prof. psih.

28.06.2018. 23:55

Draga mama,
odmah na početku željela bih Vam se zahvaliti na javljanju i ukazanom povjerenju. Čitajući Vaš upit, stekla sam dojam da ste brižna majka koja posvećuje puno vremena djetetovim potrebama te cjelokupnom razvoju. Postoji mnogo izazova s kojima se susrećete i koje donosi roditeljstvo, ali mislim da se u Vama kriju velika volja i želja za omogućavanjem sretnog i bezbrižnog djetinjstva Vašem sinu. Razumijem da Vas ova situacija brine te da Vam se javljaju određeni upiti i nesigurnosti, posebice kada uzmemo u obzir da Vam je ovo prvo dijete, međutim želim da znate da je ključna stvar u rješavanju svake poteškoće stvaranje toplog emocionalnog okruženja te davanje podrške i ljubavi djetetu. Čini mi se da Vaš sin upravo to i dobiva i zaista Vas pohvaljujem zbog toga.
Ako sam dobro razumjela iz Vašeg upita, zanima Vas kada je u redu prestati s noćnim dojenjem te je li u redu dojiti sina i onda kada razlog za to nije glad. Vaš sin star je 5 mjeseci te je do sad isključivo dojen. I dalje se budi noću svaka tri sata te ga tada pokušavate umiriti ljuljanjem ili nošenjem, ali uspava ga samo dojenje. Pitate se činite li mu na taj način nešto loše s psihološkog gledišta, odnosno, strah Vas je da dijete ne razvije obrazac tješenja hranom. Nadalje, kažete kako Vas brine što biste sve Vašem sinu trebali dozvoliti, točnije kako postaviti granice sinu za njegovo dobro. Kažete i kako čitate mnogo literature dok on spava, međutim pitate se biste li možda i Vi trebali odmoriti. Također, spominjete kako dudu koristite prilikom noćnog uspavljivanja te ju prihvati i tako zaspi, ipak, inače ju izbjegavate koristiti.
Željela bih Vas ohrabriti i reći kako je Vaša zabrinutost prirodna pojava u ovoj situaciji s kojom su se vjerojatno susrele mnoge majke tijekom svojega roditeljskog staža. U roditeljstvu često dobro dođe savjet drugih i drago mi je što ste ga Vi bili spremni potražiti.
Za početak ću se osvrnuti na pitanje dojenja. Važno je napomenuti kako bebe dojenjem ne zadovoljavaju samo nutritivne potrebe, odnosno potrebe za hranom i tekućinom. Dojenje radi utjehe ili nenutritivno dojenje sastavni je, premda zanemarivani i podcjenjivani, dio dojenja. Malim bebama je nagon za sisanjem urođen i one na taj način osiguravaju hranjenje, ali i bliskost i fizički kontakt s majkom koji su im također potrebni. Na taj način dijete zadovoljava potrebe za utjehom, sigurnošću i smirenjem. Drugim riječima, s psihološkog gledišta dojenje nije štetno za Vaše dijete te se na taj način ne razvija obrazac tješenja s hranom, već se na taj način gradi odnos s majkom i ostvaruje privrženost i osjećaj sigurnosti. U prvoj godini života djetetu je najvažnije pružiti dovoljno ljubavi, topline i podrške kako bi razvilo osjećaj sigurnosti i povjerljivosti prema svojoj okolini.
Nadalje, naveli ste kako Vas brine što biste sve Vašem sinu trebali dopustiti. Drago mi je da ste spomenuli granice jer su one bitna stavka u odgoju djece. Granice označavaju koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. One djetetu daju do znanja kada njegovo ponašanje postane neprihvatljivo ili kada je opasno za njega ili okolinu. Kada se roditelji dosljedno drže granica i posljedica koje su postavili tada dijeca lakše uče poštovati druge, lakše razvjaju samokontrolu te se lakše nose s ljutnjom. Međutim, to će do izražaja doći kada Vaš sin bude samostalniji. Zasad je važno reagirati na djetetove potrebu u vidu topline i podrške, kao što sam ranije navela, a iz opisa kako reagirate imam dojam da to i sami radite i da brinete o tome da postavljate granice koje su Vam važne na topao način. Zatim, naveli ste kako ste zbunjeni u vezi literature koju proučavate dok dijete spava. Čitanje literature je pohvalno, no ako Vas tolika količina informacija zbunjuje i čini zabrinutom, tada je u redu pustiti knjige sa strane i odmoriti kako biste bili spremni i puni energije kako biste se Vašem djetetu mogli u potpunosti posvetiti. Spavanje je važno jer ćete odmorni biti opušteniji i spremniji reagirati na djetetove potrebe. Također, postavili ste i pitanje u vezi dude, odnosno brine Vas je li ona dobra za Vaše dijete ili nije. Imam dojam da ste kasnije i sami naveli koju alternativu koristite, odnosno umjesto da mu date dudu, provjerite smeta li mu nešto i nošenjem ga nastojite umiriti. Ako je to nešto što Vam odgovara i što uspješno djeluje na njegovo smirivanje, mislim da je to u redu koristiti, a isto vrijedi i za dudu. Ako procijenite da Vam je u nekom trenutku korisna, nema razloga za izbjegavanje.
Na kraju bih Vas još jednom pohvalila za brigu i pažljivost u odgoju i volju za učenjem kako biti što bolja majka. U slučaju dodatnih pitanja, slobodno se možete obratiti Hrabrom telefonu na liniju za mame i tate. Možete nazvati besplatni broj telefona 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr ili se opet javiti ovim putem. Nadam se da će Vam nešto od navedenoga koristiti i pomoći u rješavanju postojeće situacije. Želim Vam puno uspjeha, strpljivosti i podržavajućega odnosa prema Vašem djetetu te puno lijepih trenutaka koje sa sobom nosi roditeljstvo.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.