Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1382

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Kako objasniti petogodišnjakinji odakle dolaze djeca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Cho Chang

15.09.2014. 00:00

Poštovana, vidjela sam slična pitanja na forumu, i pročitala brošure o seksualnosti djece na koje ste uputili druge roditelje, ali bojim se da sam neke stvari već krivo napravila, pa bi sad htjela popraviti stvari, a ne znam kako. Imam kćer od 5 i pol godina. Prije otprilike pola godine, kad sam bila trudna s najmlađim djetetom, pitala me kako beba naraste u stomaku, ja sam joj rekla da prvo bude mala točkica, pa naraste u malo veću, pa dobije ruke, noge.. itd, do bebe. (NIJE pitala odakle ta točkica, ja joj, sretna što me nije pitala, nisam ni objašnjavala). ALI onda sam napravila prvu pogrešku, Ona je zaključila da sve bebe izlaze tako da se reže stomak, a ja ju nisam ispravljala. Samo sam rekla, da da, neke bebe tako dolaze na svijet. (tu krivu pretpostavku ni do danas nisam ispravila). A onda me par mjeseci nakon toga pitala kako je ta točkica došla u moj stomak, a ja sam joj onako nespretno i tupavo odgovorila "kad se mama i tata jako vole, onda se stvori ta točkica". Večeras, kad smo prije spavanja razgovarale o svemu i svačemu, opet me pitala za tu točkicu. Ja sam joj rekla "Slušaj, mama zna odgovor na to pitanje, ali nisam sigurna kako to tebi reći. Hajd da ja pogledam po nekim knjigama pa ću ti objasniti." I sad se bojim da je i to greška jer se od toga radi kao neka ceremonija, a koliko sam ja shvatila, trebalo bi biti baš suprotno, tj. pričati o tom najnormalnije. I onda mi je ona rekla da ja sve znam objasniti (ovo totalno nije istina, pola puta se pogubim kad odgovaram na njena pitanja - ali uglavnom zvučim prilično samouvjereno, kao da znam o čemu pričam...), i da joj mogu to objasniti tim rječima koje imam. Ja sam rekla da ne mogu i da ću sutra, nije se bunila. Uglavnom, KAKO joj sad to sve objasniti, mislim, i da se djeca RAĐAJU prirodnim putem, a i da mama i tata PRAVE djecu?? Da napomenem da je inače poprilično bistra za svoju dob, ali dosta je emotivno osjetljiva, pr, sretan kraj crtića ju zna dirnuti do suza (u razgovoru s psihologicom prije 2 godine mi je psih rekla da je emotivno nezrela, ali da nema potrebe za nekom terapijom, već da treba više biti sa vršnjacima i da će nadoći).. Oprostite na ovako dugom tekstu, LP

Hana Hrpka, prof. psih.

17.09.2014. 20:55

Draga mama,

zahvaljujem Vam na upitu i na tome što ste podijelili svoju brigu i nedoumice sa mnom. Većini roditelja spolna edukacija djece predstavlja izazov, ponekad izaziva nelagodu i zbunjenost vezanu za to koje riječi odabrati i što objasniti u kojoj dobi. Upravo zbog toga je važno educirati se i podijeliti svoja pitanja s drugima kako bi se na adekvatan način pristupilo edukaciji djece o toj temi. Stoga Vas pohvaljujem što ste pokazali inicijativu za informiranjem poslavši ovaj upit.

Iz Vašeg upita mogu iščitati zabrinutost vezanu za to na koji način razgovarati s djevojčicom o tome kako nastaju djeca. Prvenstveno Vam želim reći kako je u redu ukoliko na neka pitanja ne znate što odgovoriti ili ako procijenite da je situacija neprikladna za razgovor odgoditi ga, no naravno ne i ignorirati ga. Spolna edukacija je postepeni proces. S vremenom je dječja znatiželja sve veća i pojavljuju se brojna pitanja koja djecu zanimaju. Roditelji najbolje poznaju svoje dijete i odgovori na pitanja se trebaju prilagoditi s obzirom na dob i zrelost djeteta. Iz Vašeg upita mogu vidjeti da ste na tragu toga i pristupili razgovoru o toj temi. Naime, odgovori na pitanja bi trebali biti što jednostavniji i uključivati samo ono što Vas dijete tog trenutka pita. Odgovori na pitanje „Kako nastaju djeca?“ mogu uključivati objašnjavanje da su potrebni muškarac i žena da bi nastalo dijete te da kada se muškarac i žena vole imaju potrebu biti bliski što omogućava da iz te ljubavi nastane dijete. Nadalje, malom djetetu se može objasniti i da dijete naraste iz jajašca u mami na posebnom mjestu koje se zove maternica. Ukoliko pitanja budu usmjerena na to kako dijete izlazi iz mame, u redu je reći da ne izlaze sve bebe iz trbuha, već da izlaze kroz organ koji se zove vagina. Većina djece predškolske dobi biti će zadovoljna tim odgovorima, no pri svim tim pitanjima najvažnije je slušati dijete. Na taj ćete način moći ispraviti netočne informacije i provjeriti ono što ono već zna te svoj odgovor usmjeriti prema postavljenom pitanju.

Važno je dječjim pitanjima pristupiti smireno i pohvaliti dijete za interes. Ponekad je teško biti u potpunosti spreman i ne iznenaditi se na neka pitanja. Stoga, spremnost za dječja pitanja o spolnosti uključuje informiranje i u tom pogledu preporučam Vam brošuru „Spolni razvoj djeteta“ koja se nalazi na linku http://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/spolni-razvoj-djeteta/ te brošuru „Seksualni razvoj djeteta na linku“: http://www.hrabritelefon.hr/admin...file-type-icons/brosura_sex.indd.pdf. Također, vjerujem da bi Vam od velike koristi kako za pitanja ove prirode tako i za brojna druga pitanja s kojima ćete se susretati, od pomoći biti knjiga Gordane Buljan Flander i Ane Karlović „Odgajam li dobro svoje dijete?“.

Ukoliko će se u Vašoj roditeljskoj ulozi pojaviti još neke nedoumice koje će sa sobom povezati i pitanje: „Činim li dobro?“, možete se ponovno obratiti ovim putem, a savjete i podršku možete potražiti i na Hrabrom telefonu za mame i tate na broj 0800 0800. Linija je besplatna i anonimna te radi svaki radni dan od 9 do 20. Na Hrabrom telefonu rade rade educirani volonteri koji će Vas rado poslušati i pružiti Vam podršku.

Za kraj Vam još jednom zahvaljujem što ste postavili ovo pitanje i potaknuli temu koja brojnim roditeljima predstavlja izazov. Nadam se da će Vam ove smjernice olakšati pronalazak odgovora za ova i druga pitanja s kojima ćete se susretati ma roditeljskom putu.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.