Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Petogodisnjak zeli da umre


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ekv

18.11.2016. 13:45

Postovani, moj sin ima pet godina, i vec nekoliko nedelja govori kako zeli da umre. Ide u vrtic od svoje druge godine. Vaspitaci su primijetili bijes, ljutnju, agresivnost, naredjivanje, grebanje i udaranje sebe. Za sebe kaze da je glup i beskoristan. Nasilje polako pocinje da ispoljava i na drugare. Danasnja njegova recenica je glasila ovako: Zelim da im ide krv po licu i da me niko ne spasi, zelim da umrem.
Kad ga pitam razlog ili gdje je to cuo, kaze sam izmislio. Za deset dana imamo zakazan razgovor sa psihologom. Do tad ne znam kako da se postavim prema njemu. Hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

21.11.2016. 17:15

Draga mama,

prije svega Vam se želim zahvaliti na javljanju i iskazanom povjerenju! Iz Vašeg upita je vidljivo da ste zabrinuti zbog ponašanja i riječi Vašeg sina i da niste sigurni kako biste se trebali postaviti u ovoj situaciji. Čini mi se da Vas promjena u njegovom ponašanju plaši i da se trudite saznati kako je do nje došlo i što Vi možete učiniti za sina. Drago mi je čuti da ste brižna majka koja brine za sinovo zdravlje i da ste odlučili potražiti stručnu pomoć te zakazali razgovor s psihologom. Susret sa stručnjakom uživo može omogućiti bolju procjenu eventualnih smetnji u djetetovom razvoju ili ponašanju, a Vama može pružiti dodatnu podršku i smjernice.

Naveli ste da se Vaš sin već nekoliko tjedana drugačije ponaša i govori ozbiljne rečenice vezane uz nasilje i smrt. Vjerujem da su Vas sinovi izrazi koje ste opisali zabrinuli i uznemirili, budući da nisu karakteristični za dob od pet godina. Djeca u toj dobi obično nemaju toliko razvijen rječnik, kao ni pojam o smrti, stoga je dobro da ste pokušali razgovarati sa sinom kako bi otkrili gdje je čuo takve izraze. Kažete da sin na Vaš upit govori da je to sam izmislio. S obzirom na njegov stupanj razvoja, odnosno predškolsku dob, vjerojatnije je da je Vaš sin takve riječi čuo od neke druge osobe ili primjerice na televiziji. U današnje vrijeme djeca su sve češće i lakše već od najranije dobi izložena raznim odraslim, pa tako i nasilnim sadržajima putem medija, što na njih može ostaviti nepovoljne posljedice s obzirom da nisu u mogućnosti razumjeti ono što vide na jednak način kao odrasle osobe. Djeca uče i oblikuju svoje ponašanje putem stvari koje vide u svojoj okolini, pa tako osim televizije, interneta i sličnih izvora, na njihovo ponašanje može utjecati i ponašanje odraslih ljudi koje imaju priliku redovito opažati u svojem životu, kao što su na primjer roditelji, braća, drugi članovi obitelji ili odgajatelji. Moguće je da djeca nakon što čuju ili vide nešto, to počnu oponašati i govoriti, a da ne znaju nužno što to znači ili zašto to rade, pa pokušajte razmisliti je li moguće da je Vaš sin u zadnje vrijeme nekad bio izložen nasilnom sadržaju, riječima koje govori ili spominjanju smrti. Također je bitno razmotriti je li se u zadnje vrijeme dogodilo nešto neugodno ili stresno za Vaše dijete, što bi isto tako moglo potaknuti promjene u osjećajima i ponašanju.

Osim oponašanja viđenog sadržaja, jedan od mogućih razloga za ovakvo ponašanje djeteta male dobi može biti i način na koji se netko odnosi prema njemu samome. Spomenuli ste da Vaš sin ide u vrtić od druge godine života. Ukoliko ranije niste uočili neka odstupanja u ponašanju ili probleme u vrtiću, a u zadnje vrijeme su odgajatelji primijetili da iskazuje ljutnju i agresivnost prema sebi i drugoj djeci, moguće je da mu se dogodilo nešto neugodno, odnosno da se netko drugi prema njemu ponašao na loš ili agresivan način. Predlažem da pokušate razgovarati s odgajateljima iz vrtića i prikupiti dodatne informacije o tome kako Vaš sin funkcionira u vrtiću i jesu li oni možda uočili neke konflikte s drugom djecom ili s njima samima.

Što se tiče Vaše brige o tome kako da se postavite prema sinu, možete pokušati ponovno razgovarati s njim i dati mu do znanja da ste zabrinuti zbog njegovih riječi i da biste voljeli znati kako to da govori i misli takve stvari, ali na blag način koji će djetetu dati do znanja da ne osuđujete niti kažnjavate njegovo ponašanje, nego da Vam je stalo do toga da se osjeća bolje i da mu pomognete ukoliko ga bilo što muči.

Ako imate još nekih dilema vezanih uz Vaše dijete i pitanja roditeljstva možete se ponovno javiti ovim putem ili na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800. Na telefonskoj liniji rade educirani volonteri koji će Vas rado saslušati, pružiti Vam podršku i potporu i s kojima možete zajedno pokušati pronaći najbolji način rješavanja problema koji Vas trenutno muči. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9.00 do 20.00 sati.
Podršku i informacije za sva pitanja s kojima se susrećemo u roditeljstvu možete potražiti i na savjetodavnoj liniji Telefončić, koja je namijenjena roditeljima djece predškolske dobi. Putem telefonskog broja 01/4850-555 omogućena Vam je svakodnevna dostupnost stručne podrške i informacija iz područja ranoga razvoja djece i suvremenoga roditeljstva. Linija je otvorena od 7 do 22 sata, a njezinim stručnjacima se možete obratiti i putem e-maila info@telefoncic.hr.

Iz Vašeg upita vidim da ste brižna majka koja je spremna potražiti pomoć, što upućuje na Vašu kompetentnost i brigu prema djetetovom zdravlju i dobrobiti.
Zahvaljujem Vam na iskazanom povjerenju i želim Vam puno uspjeha, strpljenja i radosti u Vašoj roditeljskoj ulozi!

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.