Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Zabrinuta majka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Djordje95

23.09.2017. 15:10

Pre svega dobar dan doktorka I nadam se da ne smetam. Ovako imam jako veliki problem! Pre 2 dana sam zatekla sina kako se samozadovoljava ima 16 god, ali najveci problem je sto je drzao moje vec nosene gacice u ruke I mirisao ih dok je masturbirao. Bila sam sokirana prizorom. Izasla sam I nista mu nisam biila rekla. Nznm kako da postupim? Zatim je danas prisao meni I rekao mi kako ima problem sa penisom reko mi je da ga mnogo pece I da mu je glavic jako crven ja sam mu rekla da mi pokaze I uzela hlorafenikol I namazala sam mu ali kad sam mu povukla kozicu osetila sam u ruku da mu je jako bio tvrd tj bio mu je u erekciji ali mislim da mu je takodje mnogo mali za njegove godine? Neverujem da mu je vise od 10cm u erekciji?

Hana Hrpka, prof. psih.

27.09.2017. 22:10

Draga mama,
hvala Vam što ste mi se obratili i na taj način iskazali povjerenje. Kažete da ste zatekli sina kako se samozadovoljava i niste znali kako biste postupili, a nakon toga ste s njim razgovarali o zdravstvenim problemima u vezi kojih Vam se povjerio. Ako sam Vas dobro razumjela, brine Vas situacija vezana uz samozadovoljavanje, a imate i neka zdravstvena pitanja.

Iz onoga što ste mi napisali, shvatila sam da niste sa sinom razgovarali o samozadovoljavanju nakon što se ga vidjeli dok se samozadovoljava. Vaš sin se nalazi u adolescenciji, periodu u kojem se razvija i njegova seksualnost. Ovaj je period obilježen brojnim tjelesnim promjenama, kao i rastom seksualnog interesa, što tinejdžere može učiniti zbunjenima i nesigurnima. Prirodno je i očekivano da Vaš sin istražuje svoje tijelo, pokazuje interes za seksualnost, kao i da se samozadovoljava. Uloga roditelja u educiranju djece o seksualnosti je u tome da pruže djetetu točne informacije o seksualnosti, no ipak, većina roditelja ne razgovara s djecom o seksualnosti. Najčešće je to iz razloga što se ne osjećaju ugodno ili imaju stav da seksualnost nije tema o kojoj se priča. Educiranje djece o seksualnosti nije nešto što trebate i možete napraviti kroz jedan razgovor, već postupno, ovisno o razvojnim fazama kroz koje dijete prolazi. Ako imate pitanja vezana uz to na koji način možete razgovarati sa sinom o seksualnosti, voljela bih da nam napišete više o tome jeste li to nekada pokušali i imate li neke brige u vezi toga. Mislim da je važno da razgovarate sa sinom o navedenoj situaciji, kao i općenito o pitanjima vezanim uz seksualnost za koje pretpostavljam da ih ima.
Što se tiče zdravstvenih pitanja, možete se obratiti liječniku kao što biste napravili u slučaju bilo kojih drugih zdravstvenih tegoba.
Ako imate još pitanja i želite razgovarati, pozivam Vas da nazovete liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 ili da nam se javite putem e-maila na savjet@hrabritelefon.hr.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.