Estetsko-korektivna dermatologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 65 | Broj poruka: 177

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


ispadanje kose


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lifeisgood

19.10.2012. 09:00

Poštovani,
imam 30 godina, kosa mi pojacano ispada vec 7 mjeseci, tesko je izbrojati sve vlasi ali zasigurno vise od 100. U prva tri mjeseca bas puno, nakon toga se malo smanjilo ali jos uvijek vise od 100.Najvise kada je operem. Napravila sam sve nalaze, krvna slika, stitnjaca, spolni hormoni, sve je ok. Volumen kose mi se jako smanjio, gotovo za pola. Kosa se prorijedila svugdjje podjednako, mozda neznatno vise na zaliscima i povise cela. Primjecujem da mi raste puno nove kose ali svejedno volumen se jos nije vratio, a osim toga jos uvijek ispada.Pretpostavljam da bi za potpuni oporavak kosa ipak trebala prestati ispadati. Moj obiteljski lijecnik kaze da ne brinem, da je sigurno ok cim raste nova kosa i da se tu radi o obnovi kompletnog vlasista koje se dogadja svakih 6-7 godina. Ipak, da li se tada bas prepolovi volumen kose? Imam li razloga za brigu?
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.10.2012. 17:55

Ispadanje više od 100 vlasi je pojačano. Bez obzira na uredne nalaze, bilo bi dobro da učinite trihogram kod dermatologa da se utvrdi radi li se o pojačanom opadanju kose i o kojem tipu pojačanog gubitka vlasi.

leona555

13.11.2012. 15:10

Poštovani,
Nedavno sam napravila trihogram i nalaz je bio uredan,no meni kosa i dalje ispada.Kasnije mi je rekla dermatologica kako je moguće da mi kosa ispada nasljedno po muškom tipu opadanja,ali što se nebi to vidjelo na trihogramu da je to uzrok?Imam 23 godine i koliko sam se uspjela informirati čitajući razne članke, takva vrsta ispadanja kose zahvaća samo 5% žena i to poslije 30-e. Da li je moguće da mi je krivo postavljena dijagnoza?.A što se tiče krvne slike imam nisko željezo i kosa mi ispada već 5mj i znatno se prorjedila.Još me da li ima ikakve veze ako sam kosu oprala 2 dana prije nego sam išla napravit trihogram.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.11.2012. 16:20

To što ste oprali kosu 2 dana prije trihograma, može utjecati na rezultat (zato se i savjetuje se prati kosu 5 dana prije pretrage. Inače, uredan nalaz je uredan nalaz. Androgenetska alopecija moguća je (iako rijetko) i i prije 30-te godine života. U svakom slučaju, potrebno je korigirati željezo, jer i to može biti uzrok prorijeđenja kose.

iva00796

18.03.2013. 11:10

Postovani, imam problem sa ispadanjem kose. Naime, ispada mi sigurno vec 5 mjeseci, bila sam kod dva dermatologa i svi nalazi su mi uredni. I brisevi i krv i mokraca i hormoni, sve. Dermatolog mi je pripisao anaphase sampon, nutrival vitamine i alomax sprej. No kosa mi i dalje ispada. Ne znam moze li biti razlog depakin koji pijem zbog epilepsije. Depakin sam pila do 9. mjeseca 2012. , a zatim mi je ukinut radi ne imanja napada. U 11. mjesecu sam dozivjela napad i uvedena mi je terapija i mislim kako mi od tad ispada. Moze li uzrok biti stres i kako se rijesiti toga? Iako ja smatram da nisam pod velikim stresom, tek sam srednjoskolka..

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.03.2013. 11:45

Sam epileptički napad može biti uzrok ispadanja kose. Za potpuni oporavak potrebno je više mjeseci, ali on bi trebao biti potpun i bez terapije. Stres mi se u Vašem slučaju čini manje vjerojatnim.

samkee07

24.01.2015. 21:55

Pozdrav,imam 22g i u zadnjih nekoliko mjeseci tacnije godinu dana mi opada kosa i dosta mi se prorjedila na zaliscima nje ima na prorjedjenim mjestima ali je jako istanjena i bezbojna,vadio sam uobicajne nalaze krvi urin i bris grla ali rekli su mi da je sto se toga tice sve uredu,kada sam isao na prvi pregled kod doktora,pitanja su bila jel mi neko u porodici ima problema sa kosom tj da nije nasljedno itd,rekao sam da ne i onda su mi nako laicki reki da je to sve uzrok rada hormona i nisu mi vise zakazali niti jedan pregled tako da se nemam gdje obratit u vezi svog problema koji me je jako zabrinuo,jer stw ne zelim da izgubim kosu ovako mlad ili da moram trazit rjesenja u nekim transplatacijama za koji iskreno receno i nemam para,ako bi mi mogli dat neke pocetnicke upute tj pravce i rjesenja i jednostavno odgovor da li se ovo moze na vrijeme zaustavit,izljecit i da li bi se moglo ovako tj samim ljecenjem povratit izgubljena tj otpala kosa,bio bih vam veoma zahvalan na tim odgovorima.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.01.2015. 11:40

Kod Vas je vjerojatno riječ o androgenetskoj alopeciji. Ako je tako, proces gubitka kose ne može se zaustaviti, ali se može usporiti. Mažite 5% minoksidil tekućinu 2x dnevno. Terapija mora biti neprekidna. Dio kose može ponovo i narasti.

samkee07

25.01.2015. 13:40

Ma sto se tice tog minoxidila,citao sam nesto o tome po intrnetu i nekako me sve odvraca od tog jer vremenom njegovo dejstvo prestane da djeluje,tjeme postane otporno na njega tako da nisam za to,vise sam za neke preparate biljnog sastava itd pa povodom toga bih vas pitao,ne znam jeste li upuceni toliku u dejstvo nanogen preparata tj nanogen intervation for man,nanogen serum vegf i nanogen sampone mislio sam sva tri preparata zajedno koristit jer se tako preporucuje,navodno ovaj prvi bi mogo zaustavit opadanje kose jer utice na te uzroke opadanja tj taj dht i smatra se kao dht blokerom zargonski receno,a ovaj drugi pospjesuje rast nove kose i kao na to sve sampon za detaljno ispiranje kose,pa ako bi mi mogli nesto vise rec o tom ili malo istrazit neke stvari u vezi toga ipak se vi bolje razumijete u sama objasnjenja dejstva tih prparata.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.01.2015. 15:20

Ovakve preparate ne preporučujem jer nemaju dokazanu učinkovitost. Odluka je na Vama.

pennywise

23.05.2015. 22:10

Poštovani,

Imam 27 godina i već duže vrijeme (oko godinu dana) mi pojačano ispada kosa. Istovremeno mi raste i puno nove kose, ali ispadanje je konstantno tako da mi se količina kose prepolovila. Kosa ispada ravnomjerno tako da nemam "rupa" u glavi ali volumen se drastično smanjio. Provjeravala sam štitnjaču, šećer, željezo, sve je ok, ne pijem nikakve lijekove, nisam na dijeti, nisam pod stresom, nemam nikakvih problema sa vlasištem, jedino imam u zadnje vrijeme problema sa probavom te su liječnici zaključili da se najvjerojatnije radi o iritabilnom crijevu. Čitajući forum vidim da se spominje trihogram, da li je to jedina pretraga kojom se može ustanoviti zašto kosa ispada ili mi preporučate još neke pretrage?
Zahvaljujem se na odgovoru.
Lijep pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.05.2015. 10:25

Trihogram treba napaviti, ali se njime neće naći uzrok već tip (vrsta) opada kose i njegova jačina. Prije toga ne bih radio druge pretrage, jer ste gotovo sve i učinili.

miki 5

16.01.2016. 19:05

molim vas odgovor, bila sam kod frizera koji je greškom blajh namazao na vlasište, jako me peklo, a i sad dan nakon toga i dalje me vlasiše peče. Za sad nema vidljivih znakova crvenila. Ali užasno me strah da li može šta biti?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.01.2016. 22:35

Mislim da ne može biti ništa osim iritacije.

Iskra1990

08.02.2016. 09:45

Poštovani,

Dijagnosticirani su mi policistični jajnici prije par godina. Imam neredovne cikluse i dosta folikula na jajnicima.

Otkako sam prestala piti kontraceptivne pilule zbog problema sa koagulacijom, stanje se pogoršalo. Kosa mi je počela pojačano ispadati, volumen se drastično smanjio, a kosa se najviše prorijedila na području iznad čela. Postoje li neki preparati (šampon ili losion) koji mogu zaustaviti ili bar smanjiti opadanje kose?

Kako se kosa prorijedila, tako su dlačice na tijelu i licu počele pojačano rasti, čak su se pojavile na bradi.

Da li su uzrok opadanja kose i rasta dlačica na licu muški hormoni ili cjelokupan hormonalni disbalans?

Lijep pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.02.2016. 10:45

Mislim da Vam treba pregled endokrinologa, jer se može raditi o disbalansu "muških" i "ženskih" hormona. Preparati neće pomoći ako se ne pronađe uzrok.

Zabrinutacura1996

20.03.2016. 16:40

Pozdrav doktore.
Imam 19 godina, zensko sam i primjetila sam vec prije 2 do 3 godine da imam zaliske i malo vise celo.
Sada su ti zalisci sve dublji, kose vise ni nemam na tom mjestu, osjecam ko da me peće i žari na tim mjestima.
Nemam problema sa menstruacijskim ciklusom, redovan je, moja tezina je idealna, moguce da je to zbog genetike? Tata mi je kao mladi imao puno kose, no sa 35 godina je poceo gubiti kosu i vise je nema uopce na tjemenu, sad me strah da ja tako necu izgubiti kosu jer imam isti oblik glave kao i on.
To bi bilo uzasno pogotovo jer sam cura. Mozete mi reci sta da radim i ima li ikakvog spasa za mene? Mama mi ima dosta kose i nema zaliske. Ocito sam tatu pokupila.Da napomenem,
kosa mi je bujna, nije tanka, ali dobro skrivam te zaliske, pitam se do kad i hoce li se produbiti jos vise??
Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.03.2016. 20:00

Vjerojatno je da je kod Vas riječ o androgenetskoj alopeciji. Preporučio bih mazanje 2%-tnom minoxidil otopinom 2x dnevno koja može usporiti proces, a i možda i dovesti do porasta kose na tim mjestima. Terapiju treba provoditi trajno.

Zabrinutacura1996

21.03.2016. 15:15

Samo to preporucujete? Da ne radim nikakve analize hormona? A taj minoxidil sadrzi u sebi nesto sto isusuje kozu, pa sam pomalo skepticna.. po vasem bi ga trebala koristiti cijeli zivot?
Jeli moguce sa tim minoxidilom ako pocnem koristiti da mi kosa vise nece uopce opadati ili je to samo za usporavanje procesa gubitka kose?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.03.2016. 17:05

Ako imate takav gubitak kose kakav opisujete, ne treba raditi hormone štitnjače. Ako ih i napravite, nećete pogriješiti. Da, minoxidil može isušivati kožu. Minoxidil treba koristiti kroz nekoliko mjeseci da se vidi hoće li biti učinka. Ako ga bude, treba ga nastaviti primjenjivati.