Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


artritis II


Autor Poruka

Ivana

02.01.2002. 22:18

Poštovani dr Perić!
Prvo Vam želim sve najbolje i uspješnu 2002. godinu!
Hvala na prethodnom odgovoru od 7.12.2001. Kako sam vrlo zabrinuta zbog dijagnosticiranog artritisa, molim Vas za savjet.Točna dijagnoza je Spondyloarthropathia seroneg. Periph. et SI – itica Arthritis rheumatoides seroneg. i.o. B5 et B17 pos. Problemi sa zglobovima + konjuktivitis su se javili nakon dugotrajne infekcije klamidijom. Inače ne bolujem niti sam bolovala od nekih ozbiljnijih bolesti, a u obitelji nitko nema artritis. U početku su to bili samo podnošljivi bolovi, no u proljeće 2001. su se javili jaki bolovi u cijelom tijelu, mišićima, zglobovima, kostima i tetivama. Nema oticanja zglobova, samo mi ponekad noću malo oteknu prsti na rukama, ali to mi se događalo i prije. Od pretraga sam učinila HLA antigene (B27 je negativan!), CRP < 0.2, ANF faktor, Waaler-Rose, Latex-reuma, LE stanice su negativni. Elektroforeza proteina je pokazala povišeni a2 globulin, a ostali su u granicama normale. CD4 =34.5, CD8 = 40.0, CD4/CD8 = 0.86 (donja granica je 0.9!). Bila sam 20 dana na magntoterapiji, uzimam Salazopyrin (2 g) i Vioxx, vježbam. Nakon provedene terapije došlo je do poboljšanja, ali ne potpunog. Još uvijek mi ponekad trnu ruke, ponekad i noge, javljaju se i bolovi (zglobovi, mišići, kosti), ali ipak slabije nego prije kad nisam mogla spavati od bolova. Nemam ukočenosti u križima, ujutro jedino ponekad imam osjećaj ukočenosti u rukama i nogama. Ponekad me boli neki od zglobova (koljeno, rame, lakat) pri pokretu, ali to nije dugotrajno. Uglavnom, čini mi se da me bole SVI zglobovi, ponekad simetrično, a nekad ne. Imam 30 godina i vrlo sam zabrinuta, što mogu očekivati u budućnosti? Da li je bolje uzimati Vioxx ili neki od 'starijih' lijekova (npr. Lubor). Ako se ipak kod mene radi o reaktivnom artritisu da li je terapija koju uzimam odgovarajuća? Da li prehranom mogu utjecati na upalne procese u zglobovima? Što mogu učiniti da sačuvam zglobove? Kako je za sada klamidija negativna, mogu li očekivati poboljšanje? Da li da pokušam doći do nekih novijih lijekova koji su u upotrebi u inozemstvu (čula sam za Enbrel)?
Oprostite na opširnosti, nije da ne vjerujem liječnicima koji su mi dijagnosticirali ovu bolest, ali pokušavam skupiti što više informacija pa mi je stoga svaki savjet dragocjen! Puno hvala, uz srdačne pozdrave, Ivana.

mr sc dr Porin Perić

25.01.2002. 18:28

Poštovana Ivana!

Zahvaljujem na lijepim željama u 2002.godini.
Prošli puta niste bili preopširni, ovaj puta ste mi rekli puno toga, i još više mi postavili pitanja. Sami ste naveli da nije bilo oteklina, da je sve krenulo nakon infeksije klamidijom i da su svi reuma-faktori bili negativni uz negativnu HLA tipizaciju za B 27 antigen. To sve može biti vrlo pozitivno za Vas, imam dojam da nije sve dorečeno do kraja, te bi svakako trebalo doći na pregled da se ustanovi o čemu se točno radi. U samim dijagnozama ima malo previše toga, čak i nekih stvari koje ne idu skupa. Stoga svakako sugeriram ponovni pregled kod liječnika reumatologa radi potpunog razjašnjenja dijagnoze.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog