Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cervikalni sindrom


Autor Poruka

Maja

04.09.2001. 12:29

Poštovani,

molim vas da mi savjetujete koja je najbolja fizikalna terapija za cervikalni sindrom, a koje tjelesne aktivnosti (npr. joga ili aerobic) se ne preporučaju.

Zahvaljujem.

dr. med. Porin Perić

06.09.2001. 18:18

Poštovana gđa ili gđica Maja!

Generalno je teško reći koje su fizikalne terapije najbolje za cervikalni sindrom, budući svaki bolesnik ima svoje specifičnosti i liječenje se provodi strogo individualno, nakon uzete anamneze i obavljenog kliničkog pregleda te eventualno dodatnih laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga. Pri tome primarno mislim na rendgensku snimku vratne kralježnice. Način života, uvjeti radnog mjesta, bavljenje sportom i rekreacijom imaju također veliki utjecaj na simptome cervikalnog sindroma. Stoga Vam savjetujem da se obratite najbližem liječniku fizijatru-reumatologu, koji će nakon tako obavljenog pregleda odrediti pravu fizikalnu terapiju za Vas.
Općenito se ipak može reći da različiti vidovi medicinske gimnastike imaju centralno mjesto u liječenju cervikalnog sindroma. Osobito važne su tzv.ekstenzijske vježbe, kojima nastojimo osnažiti i istodobno relaksirati muskulaturu vrata koja zapravo održava glavu u uspravnom položaju. Za smanjenje bolova koristimo i različite druge fizikalne procedure, među kojima posebno apostrofiram primjenu moduliranih struja, interferentnih struja, te primjenu ultrazvučne terapije na obično jako napete mišiće trapeziuse.
Što se tiče sportova i aerobike, korisno je bavljenje različitim sportovima, naravno ne u akutnoj i subakutnoj fazi cervikalnog sindroma.Kasnije se preporuča osobito plivanje radi relaksirajućeg učinka na svu muskulaturu i lakšeg izvođenja određenih vježbi u vodenom mediju. Preporučaju se i različiti tipovi vježbi istezanja, koje su čini mi se sastavni dio i različitih aerobic i jogga vježbi.

S poštovanjem, Porin Perić, dr.med. spec.fizijatar