Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gastro problem


Autor Poruka

marko

19.02.2002. 14:47

Radjena mi je irigoskopija i irigografija,pise sljedece:
ispunjeno cjelo debelo crevo koje je duze u predjelu descedensa-lijenalna fleksura
sigma sa narusenim haustracijama,pravilnog zida glatkih ivica,transverzum i asceden urednih haustracija i elasticnog zida.
ileum uredan.zakljucak-irigografski nalaz ide u prilog pocetnog kolitisa.
ro gastroduodenuma-nalaz uredan. radjen mi je i ultrazvuk abdomena i sve je u redu.Radiolog mi je rekao da je rjec o netipicnoj upali debelog crijeva,a internista da je rijec o iritabilonom kolonu.
moji simptomi:zadnjih par godina imam uglavnom po dve stolice,na to sam poceo da obracam paznju tek pre par mjeseci,mislio sam da je to od toga sto jedem mnogo,inace sam gojazan,obicno su mekane stolice nekad sluzave,rjetko imam pravi proliv,do skora nisam imao nikakve druge tegobe,medjutim pocelo je da me boli sa ljeve strane pupka i ispod pupka,bol uglavnom osecam kada pritisnem to podrucje,nije posebno jak.Ponekad imam osjecaj naduvenosti u tom podrucju.inace bol se postepeno gubi,tako da me ovih dana ne boli inace snimao sam se pre 15 dana.Inace sam dosta nervozna osoba,i primetio sam da kada sam nervozan imam vise stolica.mene interesuje koja je dijagnoza tacna i kakva je terapija.radiolog mi je rekao da to mora da se leci, a internista mi je rekao da uzimam povremeno bromazepam,malo cajeve,da izbegavam stres.

dr. sc. Neven Ljubičić

20.02.2002. 21:13

Vaše tegobe su nespecifične i moguće je da su u sklopu sindroma iritabilnog crijeva. Bilo kako, smatram da je za početak nužno načiniti izdašnu analizu stolice (leukocitna tjelešca, provokacija na amebe uz parazitologiju, stolica nativno te Hemoccult-Sensa 3x) uz istodobnu terapiju mebeverinom u većim dozama obzirom na Vašu tjelesnu težinu. Također preporučam redukciju tjelesne težine. Zavisno o nalazima dolazi u obzir načiniti i endoskopski pregled debelog crijeva (kolonoskopiju) s ev. prikazom manjeg odsječka tankog crijeva poradi definitivne dijagnostike.