Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje


Autor Poruka

Dani

14.07.2001. 03:56

Moj problem sa stomačnim tegobama datira još iz vremena ratnih djelovanja. Dakle, oko sedam do osam godina suočavam se s problemom koji mi ( ne mogu reći konstantno, ali dobar dio vremena )
pričinjava veće ili manje probleme. Osjećaj koji prati takvo stanje ne mogu opisati kao bol već jednu konstantnu zgrčenost unutarnjeg dijela trbuha popraćenu napetošću u predjelu pleksusa, a nekada i osjećajem treperenja u stomaku. Takvo stanje može da traje i nekoliko dana uz umanjen apetit, pomalo i gađenje spram hrane, ali i kada uzimam hranu bez povraćanja. Također, sve navedeno prati osjećaj opuštenosti želuca i njegovog "težinskog" pritiska u donjem dijelu stomaka. Stolica ponekad postaje rijetka i takvo stanje zadržava i po nekoliko dana, ali potpuno u granicama normalnih fizioloških potreba pražnjenja. Znači nije učestala. Navedene smetnje izražene su kroz moje dnevne aktivnosti, postaju manje kada ležim ili potpuno nestaju kada spavam te nemaju nikakvog utjrcaja na san. Čak imam osjećaj da se budim bez njih te da se pojavljuju naknadno. Također, opisane tegobe prati pomalo loše opće stanje organizma uz zujanje u ušima, mali pritisak u glavi... Kako su smetnje prilično specifične za objasniti i nisu izražene u vidu klasične boli pokušao sam kroz ove malo duže opise pobliže Vas upoznati s problemom. Zbog navedenog sam posjećivao liječnika ali je uzrok pronađen u navodnom "većem konzumiranju kave i cigareta". Kako sam kofein i nikotin prestao konzumirati početkom ove godine, dobio sam na težini oko 6 - 7 kg ali simptomi se nisu izgubili.

Puno pohvala ideji i razvoju Cybermed-a kao i svima koji učestvuju u projektu.

dr. Silvija Čuković-Čavka

30.10.2001. 05:50

Poštovani, ispričavam se što iz tehničkih razloga do sada nije odgovoreno na Vaše pitanje. Tegobe koje opisujete, muče Vas osam godina, a sami povezujete njihov početak za stresno razdoblje u svom životu tijekom rata, mogle bi biti simptomi iritabilnog crijeva. U prilog tome govore i činjenice da niste izgubili na težini, dapače dobili ste, a i tijekom noći nemate tegoba. Sindrom iritabilnog crijeva, dakle funkcionalnog, motornog poremećaja crijeva, karakteriziraju promjene u evakuaciji stolice, bol u trbuhu i odsutnost detektabilne organske bolesti. Kako bi se isključio organski uzrok tegobama, svakako je nužno, prije postavljanja konačne dijagnoze,a nakon kliničkog pregleda, u dijagnostičkom postupku učiniti osnovne laboratorijske pretrage (SE, KKS), stolicu bakteriološki i parazitološki te endoskopske pretrage (kolonoskopija, gastroskopija). Preporučam Vam da u dogovoru sa svojim liječnikom učinite obradu kako biste mogli započeti s liječenjem. Srdačan pozdrav.