Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problem zarastanja


Autor Poruka

bingo

18.02.2002. 08:07

Moj tata je operiran 5 puta , imao je bulbostenozu, tj odstranili su mu dvanaesterac i odrezali dio želuca, i nakon operacije se 7 dan sve to raspalo i tako je bilo sva 4 puta, pet put su pustili da rana sama od sebe zaraste i hrane ga preko crijevčice i nekoga aparata. Zanima me koliko to dugo može trajati i i zašto to nemože zarasti.
Unaprijed hvala!

dr. sc. Neven Ljubičić

20.02.2002. 21:03

Premalo je podataka da bi se dao nekakav konkretan odgovor. Pod pojmom bulbostenoze podrazumjevamo "stisnuće" početnog dijela dvanaesnika koje nastaje najčešće kao posljedica čira na dvanaesniku. U takvim slučajevima često se pribjegava operativnom zahvatu. Zbog meni nepoznatog razloga očito je u više navrata u slučaju Vašeg oca došlo do tzv. dehiscijencije šavova (raspada) tako da se sada on hrani putem jejunalne sonde (sonda "plasirana" u tanko crijevo - hranu koja se daje putem sonde pokreće mali motor, tzv enteralna pumpa).
Na pitanje koliko spomenuto stanje može trajati nemoguće je dati precizan odgovor.

bingo

21.02.2002. 10:42

Neznam koji je razlog te dehiscijencije šavova, njegova krv je dosta slaba tj, ima malo proteina, bjelančevina i plazme, sada se polako krvna slika popravlja, danas je 21 dan nakon zadnjeg operativnog zahvata i ta rana i dalje polako curi. Znam da niste u mogućnosti precizno odrediti do kada će to trajati, zanima me da li popravljanje krvne slike uvjetuje i brže zarastanje rane?Doktori kažu da je sve pitanje vremena, to može trajati i 1-2 mjeseca.Ustvari koji su još uvjeti za brži oporavak?