Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tamna stolica


Autor Poruka

Ljerka

18.07.2001. 11:27

Poštovani, moja mama ima 7o godina, nema jedan bubreg, operirana je pred l7 godina, nema žuć. Pred dvadesetak dana počeli su bolovi u trbušnoj šupljini i povraćanje kako bi nešto pojela ili popila. Pila je Amlopin, te ga prestala piti i počela piti Andol 100 svaki drugi dan. Stolica joj je bila crna a bolovi jaki. Dosta je blijeda i jako iscrpljena. Teže se saginje i nemože podizati ništa teže, bilo joj je dosta hladno, mada joj je do tada uvijek bilo vruće. Pred tri dana rekla je da joj je stolica normalna. Prestala je povraćati ali joj je trbuh još uvijek dosta napuhan, ujutro manje a čim nešto pojede više se napuhne. Lijepo Vas molim da mi odgovorite o čemu se radi, budući da je nikako nemogu nagovoriti da pođe kod doktora. Zahvaljujem, sa štovanjem.

dr. Silvija Čuković-Čavka

06.11.2001. 06:38

Poštovana gospođo, ispričavam se što Vam iz tehničkih razloga do sada nije odgovoreno na pitanje. Crna stolica je gotovo u pravilu znak krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava (jednjak, želudac, dvanaesnik), ali rijetko može biti i posljedica krvarenja iz donjih dijelova crijeva. Neki lijekovi na bazi željeza i bizmuta također mogu obojiti stolicu crno. Kako je kod Vaše majke crna stolica bila povezana s bolovima u trbuhu i povraćanjem te uzimanjem acetilsalicilne kiseline najvjerojatnije se radilo o nekom obliku krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava. Pretpostavljam da ste već u dogovoru s Vašim obiteljskim liječnikom započeli obradu, a ako niste svakako Vam preporučam da nagovorite majku da učini barem najnužnije laboratorijske pretrage (SE, KKS, Fe, TIBC) i gastroskopiju. Inače, pojavu crne stolice treba ozbiljno shvatiti i u slučaju ponovne pojave crne stolice odmah se javiti u Hitnu službu radi provođenja urgentne ezofagogastroduodenoskopije kojom je moguće dijagnosticirati uzrok krvarenja i ako je potrebno endoskopskim metodama ga zaustaviti. Srdačan pozdrav.