Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Želudac/crijeva/anemija


Autor Poruka

dubravka

12.07.2001. 13:52

Poštovani!

Moje tegobe sa želucem su počele prije 1,5 godine sa jakim bolovima u abdomenu i otečenim područjem želuca. Obavila sam ultrazvuk žući (prošao O.K.) i gastroskopiju (utvrđen dug želudac sa vrlo oskudnim naborima, ali PHD nalaz O.K. i bez bakterije). Prepisan mi je Ulzol, ali nije bilo riječi o utvrđenoj dijagnozi.Veoma sam smršavila (43 kg./167 cm) i kako mi se bolovi javljaju kronično tako i dalje mršavim. Meni se čini da mi se uvijek napad javlja uslijed stresne situacije. Tada također imam zatvor, a na desnoj strani, u području ispod rebara, imam oteklinu veličine dlana koja mi se poveća u slučaju napada. Da li je to kila na crijevima ...?
Napominjem da imam anemiju (hemoglobin oko 100, a broj eritrocita < 3 mil., uz smanjeni broj i ostalih sastojaka u krvi). Internist je napomenuo da to može biti u vezi sa gastritisom, ali me nije uputio na daljnju obradu.
Jetrene probe su dale dobre rezultate.
Unaprijed zahvalna,
Dubravka

dr.sc. Željko Krznarić

15.07.2001. 21:59

poštovana,
iako je teško s ovako skromnim informacijama ( životna dob? i dr. )postaviti dijagnozu i riješiti sve navedene probleme, za vjerovati je da se ipak radi o sindromu iritabilnog kolona. No ipak niska tjelesna težina i slabokrvnost zahtjevale bi opsežniju obradu, koju izgleda niste učinili (kolonoskopija, pasaža crijeva, ....).

dubravka

24.07.2001. 14:56

Poštovani doktore,

Velika Vam hvala za odgovor koji sam dobila.
Namjeravam svakako obaviti obradu koju ste vi naveli. Da li se ona može obaviti u KBC Rebro, ako ne - za gdje da tražim uputnicu?
Da li je istina da ne postoji lijek za potpuni nestanak sindroma iritabilnog kolona? Da se cijeli život moram patiti....?
No, vezano za Vaše pitanje o mojoj dobi : 31. god. (kakve to veze ima sa sindromom?).
I na kraju još jednom puno hvala za Vaše vrijeme i trud.

Dubravka

dr.sc. Željko Krznarić

29.07.2001. 22:09

Navedena obrada moze se obaviti i na KBC Rebro, uz predbiljezbu.
problem terapije sindroma iritabilnog kolona nije jednostavan, te za sada stoji konstatacija da prave terapije jos nema. zadnjih godina dogadaju se promjene u ovom segmentu farmakoterapije no ista jos nije etablirana.
zivotna dob vazan je parametar u dijagnostickom i terapijskom pristupu mnogim zdrastvenim smetnjama pa tako i ovom slucaju.