Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


26 sedmica trudnoce, bolovi u jajnicima


Autor Poruka

Sladjana4321

12.06.2012. 13:10

Postovani,
vec 2-3 dana imam izrazene manifestacije bola, koje se pokazuju u vidu ziguckanja (probadanja) i pulsiranja u predjelu jajnika. Bolovi nisu jaki, vise su prilicno nelagodni. Moja doktorica je na godisnjem odmoru do ponedjeljka, pa razmisljam da li da je sacekam ili da ipak odem na kontrolu. Na zadnjoj, koja je bila prije mjesec dana, je utvrdjeno da se beba nalazi prilicno nisko, i da glava prednjaci, te mi je propisano mirovanje (ne strogo) i nosenje trudnockog pojasa, te apaurin. Primjetila sam da mi apaurin nema bas neko dejstvo u ova 2-3 dana, odnosno da senzacije ostaju iste i uz njegovo upotrebu. Pri tome, juce sam osjetila i prilicno snazne bolove u dnu ledja i prema bubrezima, vrlo slicne menstrualnima. Nemam pojacan iscjedak, niti tragove krvi ili iceg drugog na gacicama, no pored navedenih ziganja i bolova preko ledja, osjetim pritisak u donjem dijelu stomaka. Juce su mi ziganja u pulsiranja bila jaca u lijevom, a danas u desnom jajniku, dok je lijevi gotovo miran.
Veliki pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.06.2012. 22:45

Poštovana, senzacije koje navodite nisu od jajnika. Svakako savjetujem pregled da se ustvrdi stanje cerviksa. Dakle važno vas je pregledati da se ustvrdi da li je došlo do progresije opstetričkog nalaza, zatim savjetovao bih cervikalne briseve,urinokulturu, laboratorijsku obradu,crp, dks, uz cervikometriju da se isključi infekcija kao mogući uzrok bolova i pritiska u donjem abdomenu.

Sladjana4321

13.06.2012. 18:20

Postovani doktore,
poslusala sam Vasu preporuku i danas otisla na pregled. Doktor je utvrdio pojacanu otvrdlost stomaka, kao i blage kontrakcije. Beba je i dalje okrenuta "naglavacke" ali se sasvim lijepo razvija i pri tome nije ni bilzu cerviksa, pa je zakljucio da nema potrebe za vaginalni pregled i mjerenje cerviksa. Propisao mi je Gyinipral, 4 x po pola tablete i 2x1 apaurin u trajanju od 10 dana, pa kontrola. Malo me zbunilo sto mi je to odredio i prije samog pregleda, pa sa sam ga pitala za analizu krvi i urina, te mi je rekao da se i to moze uraditi. Nalaze cu uraditi sutra ujutro, ali bih Vas htjela pitatati za savjet u vezi sa gynipralom - da li da ga pocnem koristiti prije rezultata analize krvi i urina.

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.06.2012. 01:45

Poštovana, počnite odmah uzimati. Riječ je o tokolitiku. Sve ste ispravno napravili. Dakle, još laboratorijska obrada.

Sladjana4321

14.06.2012. 15:50

Postovani doktore,
jos samo ovo pitanje i ona prestajem, jer ce se i moja doktorica vratiti s odmora happy
Stigli su rezultati laboratorijske obrade, pa cu Vam napisati samo vrijednosti koje su van referentnog intervala:

Hematologija

Leukociti 10,3 (ref 3,4 do 9,7) - sedimentacija je 20 (ref 4 do 24)
Neutrofilni granulociti 6,8 (ref 2,06 do 6,49)

Klinicka biohemija

Ureja 1,9 (ref 2,8 do 8,3)
Kreatinin 56 (ref 63 d0 107)
Elementi u tragovima - Zeljezo 21,6 (ref 8 do 30)
C-reaktivni protein 1,6 (ref 0,1 do 5)

Test traka mokrace
Boja zuta, U-ph 7 (ref 5 do 9),

Mikroskopski pregled sedimenta po vidnom polju

Leukociti 2-3 (ref do 2)
Eritrociti 0-1 (ref do 2)
Kristali - urati
rijedak plocasti epitel, sluz rijetka, bakterije nesto

Svi ostali su u granicama referentnih vrijednosti. Ocito da se nesto desava, samo sto ne znam sta dalje da radim happy Da pijem brusnicu i slicno, ili da uzmem neku terapiju, odnosno nastavim sa pretragama?
Srdacan pozdrav i hvala Vam za svaki odgovor!

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.06.2012. 20:45

Poštovana, nalazi su vam uredni. Isključena je infekcija kao pokretač kontrakcija. Svakako nastavite sa propisanom terapijom.

Feniks92

24.02.2018. 13:50

Postovani,
U 25 sam tjednu trudnoce vec dva dana imam bolove u donjem dijelu trbuha kao kod menstruacije ali vise osjecam desno.
Bila sam prije par dana na kontroli uterus normotonnican,cervix 1 clanak ,uloziva za vrh prsta od 16 tjedna. Cervikometrija T oblik 42mm. Ali imam urinoinfekciju BHSB 10 na 3 uz terapiju klavocin i utrogestan 2 vaginalno navecer. Ne zelim stvarat paniku jer nema krvarenja ni nista slicno, beba se uredno mice a u pon imam kontrolu. Radeni mi brisevi, a sada cu OGTT i kompletnu krvnu sliku. Molim savjet. Popijem lupocet kad boli i normabel po potrebi. Da li imam razloga za zabrinutost.
Prva trudnoca protekla uredno.

Ivo Balenović, dr. med.

24.02.2018. 22:50

Poštovana, prema svemu što ste naveli nema razloga za brigu. Bolovi i osjećaj pritiska su normalni u trudnoći. Važno je da nema krvarenja, to je siguran znak prijevremenog otvaranja